Klumme

Når en kop folkemødekaffe koster 45 kroner, går folkeligheden fløjten

Folkemødet udstiller Danmarks politiske klasse som det, den er: En flok grødbønder i dyre sko. Og ved du hvad? Det er ærligt talt ret fantastisk. Men det er vigtigt, at succesen ikke får lov til at underminere arrangementets legitimitet, for med stigende priser risikerer man at udelukke alle dem med de små indkomster
Debat
15. juni 2017

Folkemødet er først lige begyndt, men siden mandag har jeg siddet i en udestue i det centrale Allinge og drukket øl og diskuteret med de mennesker, jeg til dagligt diskuterer med på Facebook. Jeg tror, vi er venner, selv om vi alle er for socialt akavede til at bruge det ord.

I morgen aften skal vi til noget havefest med gratis fadøl og hotdogs. Det skal forestille at være et eksklusivt arrangement, og sidste år kom flere partiledere, men altså ... De lukker også sådan nogle som os ind.

Jep, vi er indbegrebet af det, som vittige hunde har døbt DJØFstortion. Sådan nogle politiknørder med masser af journalister, politikere og lobbyister i vores omgangskreds. Mænd i 30’erne med meninger om det meste. Som ikke kan danse, men som har det som fisk i vandet herovre på det store kværulantkarneval.

Hvis man afskyr skribenttyper som os og heller ikke kan udstå embedsmænd, politikere og lobbyister, ja så skal man holde sig langt væk fra Bornholm i disse dage. Vi er her i frøers mængde.

Men den der kliché med, at Folkemødet ikke er for folket, er nem at aflive. Der er simpelthen ikke nok af os til at fylde det meste af Nordbornholm og fylde over 3.000 arrangementer om alt fra kernekraft til springgymnastik. Og jeg har selv betalt for at komme herover. Det er vist lakmusprøven på, om man tilhører folket.

Folkemødet er en af de få begivenheder, hvor den politiske klasse snakker og drikker sig fulde sammen med helt almindelige mennesker. Selvfølgelig primært folk, der interesserer sig for politik, men mon ikke flertallet af dem, der kommer til en håndboldkamp, også interesserer sig for sport?

Og ja, der networkes og lobbies og bages rævekager herovre. Ligesom der bliver gjort til daglig på Christiansborg og på barerne rundt om Slotsholmen. Her er forskellen bare, at det hele opføres live.

Danmark er et land uden en kulturbærende overklasse, og det ses ingen steder tydeligere end herovre. Når solen går ned, vil eliten gerne have nogle fadøl og høre noget festmusik fra 1980’erne og 90’erne.

Og når solen står op, vil de gerne finde nogen at kysse på. Så kan man more sig eller forarges over det symbolske ved en journalist i intim politikeromfavnelse. Går man ned til stranden, spejler månen sig på et par blege lobbyistballer, hvis ejermand knokler løs på en kontorfuldmægtig fra et mellemstort ministerium.

Det er ikke sådan storladent Dionysos-orgieagtigt. Mere som en julefrokost på en helt normal arbejdsplads. Jeg synes, det er meget hyggeligt.

Folkemødets største problem er ikke indspistheden, men at succesen risikerer at undermimere arrangementets legitimitet. Danmark er et dyrt land og særligt i København stiger priserne, for her bor mennesker, der har råd til at betale 45 kroner for en kop kaffe. Det er slemt nok i hovedstaden, hvor håndværkere og sygeplejersker efterhånden ikke har råd til at bo, men på Folkemødet ses den samme effekt.

De seneste år er priserne herovre steget markant på især overnatning, og der er blevet færre af de små gratis glæder i form af f.eks. smagsprøver, for dem har arrangørerne forbudt. Det er ikke noget problem for alle dem, der får betalt deres udgifter eller kan trække dem fra over virksomheden, men når det bliver for dyrt for f.eks. førtidspensionister og arbejdsløse at deltage, ja så kan man begynde at tale om, at Folkemødet ikke er folkeligt nok.

Bornholm er et af de fattigste områder i Danmark, og jeg under både Airbnb-udlejere og restauratører at tjene gode penge på det årlige demokraticirkus. Selvfølgelig er det ikke gratis at rejse til Bornholm, men det bør alligevel være et selvstændigt mål for arrangørerne, at det også er muligt at deltage på folkemødet for fattigrøve. Også selv om det går ud over indtjeningen.

De smås stemme er ekstravigtig i det store demokratiske råbekor, for de rige og dem med forbindelserne skal nok blive hørt. De har direkte adgang til beslutningstagerne til daglig.

Niels Jespersen er cand.mag. Klummen er udtryk for skribentens egne holdninger

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

John Christensen

Kværulantkarneval! - fedt udtryk. ;-)

"Land og Folk festival" for professionelle meningsdannere og lobbyister, indhyllet i gas og løjer.
Alkohol er (stadig) en stærk drivkraft - i politisk arbejde.
45kr. for kaffe er desideret - ufolkeligt!

kjeld jensen, Carsten Wienholtz og Ole Christiansen anbefalede denne kommentar
Thora Hvidtfeldt Rasmussen

Du glemmer en ting, når du taler om, at det er ved at blive dyrt: København, landets hovedstad, sæde for toppolitkere, top-djøffer og stort set alle journalister, er i forvejen placeret meget langt østpå i landet (grundet ældgamle tab af landområder).
Da der skulle vælges sted for folkemødet, valgte man det eneste sted i landet, man KUNNE vælge, som ligger endnu meget langt østligere.
Det gør rejsen meget dyr herovrefra. En person kan dårligt komme fra Århus til Bornholm billigere end 500 kr. - og det samme retur. På billigste måde, som ikke er specielt komfortabel.

Jørgen M. Mollerup

Det mest folkelige ved mødet er vel, at almindelige mennesker ikke deltager.

Daniel Joelsen, Anne Eriksen, Søren Roepstorff, kjeld jensen, Espen Bøgh, Flemming Berger, Carsten Wienholtz, Torben K L Jensen, Ole Christiansen, Niels Duus Nielsen, Jens Erik Starup, Helle Walther og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Niels Jespersen skriver: "men det bør alligevel være et selvstændigt mål for arrangørerne, at det også er muligt at deltage på folkemødet for fattigrøve."

Jah, det er jo en holdning, men det er helt åbenlyt, at hverken arrangører, de politiske deltagere eller lobbyisterne ved eller interesserer sig for, hvad en fattigrøv i Danmark kan spendere på at deltage i at være 'folk' og møde politikere.

Per Jakobsen, Rolf Andersen, kjeld jensen, Michael Kongstad Nielsen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Lise Lotte Rahbek: "...hverken arrangører, de politiske deltagere eller lobbyisterne ved eller interesserer sig for, hvad en fattigrøv i Danmark kan spendere...".

For mange år så jeg et interview med en mægler på kornbørsen i Kansas, som blev spurgt, hvorfor de forærede korn kvit og frit til Rusland, når der var sult i Afrika. Svaret var i sin substans:

"Russerne har penge. Afrikanerne har ingen penge."

Har du penge, kan du få. Har du ingen, må du spise kage. Huskekage.

Søren Roepstorff, kjeld jensen, Holger Madsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Logik, Niels Nielsen, eller den gode gamle usagte do-ut-des-regek om gavegivning jvf. Marcel Mauss. ;-)

Ole Christiansen

Det er et ufarligt hygge-arrangement for den velbjergede middelklasse:.
Hvis du orker rejsen, kan du tage en selfie, hvor du står sammen med Joakim B. Olsen i hans ny-rensede konfirmations-sæt,-dernæst lægge billedet på Facebook og få 354 likes.
Så er der høj cigarføring i liguster-idyllen resten af sommeren, -man er ligesom noget ved musikken og lissom enormt overskudsagtig, når man interesserer sig for social-politikken.
Jeg stopper her, -skal ud og kaste op.

Anne Eriksen, kjeld jensen, Hans Aagaard, Jørn Andersen, Kim Houmøller, Bjarne Bisgaard Jensen, Carsten Wienholtz, Janus Agerbo og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Lasse Glavind

Når eliten og dens hangarounds mødes kaldes det folkemøde, når folket mødes kaldes det offentlig transport.

Per Jakobsen, Søren Roepstorff, kjeld jensen, Hans Aagaard, René Arestrup, Espen Bøgh, Christel Gruner-Olesen, Ture Nilsson, Flemming Berger, Ole Christiansen, Kim Houmøller, Bjarne Bisgaard Jensen, Jens Kofoed, Michael Kongstad Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Torsten Jacobsen, Carsten Wienholtz og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Lasse Glavind
DEN var god. Jeg låner citatet og bruger dit navn nedenunder ! :)

Michael Kongstad Nielsen

Lejen for en lejlighed i Allinge Sandvig i folkemøde-ugen er den samme som for et helt år uden for sæsonen,

Fætter-kusine-træf på klippeøen – En flok grødbønder i dyre sko - lol … ;-)

Michael Kongstad Nielsen

Folkemødet vil længe komme til at stå i skyggen af Almedalsveckan på Gotland. Svenskerne kan bare det der, på en seriøs og folkelig måde. For danskerne kommer det hurtigt til at ligne tivoli med stegeos, penge lir og tomme øldåser.

kjeld jensen, Christel Gruner-Olesen og Vibeke Rasmussen anbefalede denne kommentar
Kurt Svennevig Christensen

"Folkemøde" i sidste uge løb det årlige Hjallerup Marked af stablen med 250.000 besøgende fra torsdag til søndag - uden en kroner i statstilskud, forstås. Kaffen koster en tier og en halv liter øl 25 kroner og der sås ikke ret mange om nogen hvide politiker/journalist baller, for Hjallerup Marked http://hjallerup-marked.dk/forside.aspx er en begivenhed hvor folket mødes, hvert år.

kjeld jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Jørn Andersen, Flemming Berger og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Om Almedalsveckan fra Wiki:

Almedalsugen (sv: Almedalsveckan, også kaldt politikerveckan) er en årlig samling i og omkring Almedalen i Visby på den svenske ø Gotland. Her samles svenske politiske partier, interesseorganisationer og andre interessenter for at diskutere politik. Alle arrangementerne i løbet af ugen er gratis for besøgende, og alle har fri adgang uden registrering.

Tidligere blev Almedalsugen afholdt i den første hele uge i juli måned, men fra 2009 blev den flyttet til uge 27. Gotlands kommun er arrangør og vært.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Oluf Palme holder tale i 1968.
Årsagen og ideen til Almedalsveckan var Olof Palmes årlige taler om sommeren i parkområdet Almedalen i Visby. Traditionen begyndte 25. juli 1968 med et improviseret møde imellem undervisningsminister Palme og Krister Wickman.[1] Her holdt Palme en tale fra ladet af en lastbil på Kruttornet ved Almedalen. Palme-familie holdt ofte ferie på øen Fårö nord for Gotland, og Palme havde derfor kort til Visby. I 1975 kom Venstrepartiets Lars Werner til og i 1991 var alle svenske partiledere samlet til arrangementet.[2]

Den første officielle Almedalsveckan blev afholdt i 1982, da Socialdemokraterne organiserede et økonomisk seminar. Årene efter tog flere partier aktivt del i arrangementet, og i 1997 deltog lobbyorganisationer og myndigheder. Op igennem 2000'erne er arrangementet vokset til en stor politisk festival. Fra 1982, hvor der ud over partilederne var en håndfuld forskellige arrangementer i løbet af ugen, var der i valgåret 2010 1396 arrangementer og ca. 800 arrangører, cirka 800 journalister, 11.000 registrerede deltagere samt tilhørere til de mange arrangementer og taler.

I 2011 kopierede Bornholm Almedalsugen, og arrangerede en dansk pendant med det såkaldte Folkemødet, der siden er blevet afholdt ved Allinge i midten af juni.

Christoffer Pedersen

Selv folkelige politikere er ikke folkelige.

Vibeke Rasmussen

Uden at kende andet til folkemøderne på hhv Bornholm og i Almedalen end hvad jeg – som flertallet, vel? – kan læse og lytte mig til, synes mødet på Bornholm i høj grad at være, for nu at udtrykke mig diplomatisk mere uformelt, hvor det synes at betyde meget for de rapporterende deltagere at blive inviteret med til de "rigtige" fester, de "rigtige" steder, hos og sammen med de "rigtige" kendisser.

Modsat virker Almedalen til at være langt mere givende for også almenbefolkningen. Både som deltagere og som (kun) mediebrugere. Og i virkeligheden langt mere inddragende og folkelig i ordets mest positive betydning end den danske udgave?

Michael Kongstad Nielsen og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Ideen var fed, og den var socialdemokraten Olof Palmes
Derovre har det fungeret godt i snart 50 år
Hos os var det blandede borgerlige partier, der så en chance for at promovere sig.
Rent Tivoli, vor herre bevares.

Vibeke Rasmussen

Og så må det vist være på sin plads med et gensyn med salig Mads Holgers uforglemmelige, inspirerede, selvironiske blogindlæg fra 2013: Det har jeg lavet i min sommerferie.

Jens Winther

Om Almedalsveckan: underligt, at den i dette forum hyldes for en fortsat "ægte" og oprindelig folkelighed!

Realiteten er, at den er lang mere forretningsorienteret end folkemødet på Bornholm. Forretningsorienteret forstået som kommerciel i sit arrangement og et sted kommercielle interesser plejer omgang med politikere. Den udvikling kommer helt sikkert også til at indtræffe på Bornholm.

Folkemøde med og for hvem, - de sædvanlige politikere, de sædvanlige fra debatprogrammerne, de sædvanlige skribenter og kommentatorer fra medierne, - nå ja og igen så selvfølgeligt med klakørerne som tilskuere, men også dem, hvis liv det drejer sig om.

Årets politiske friluftsteaterstykke på Bornholm med de sædvanlige aktører underholder i små nicher hver dit publikum med indfald og udfald som underholdning for de fremmødte og troende på der ingen politikerlede, som resten af befolkningen har fået øjnene op for.

Henrik Bjerre

Det kan umuligt være et kværulantkarneval når jeg ikke er inviteret.

Ole Christiansen, Lise Lotte Rahbek og Jens Winther anbefalede denne kommentar

Folkemødet er for eliten - lyder det igen og igen. Har vi en elite her i landet på ca. 100.000 personer?
Og hvis Niels synes, at 45 kr er for meget for en kop kaffe - det er det sq også - så kan han da blive hjemme.

Randi Christiansen

Et folkemøde er en svær øvelse, og der er plads til forbedring, hvis det ikke skal ende i det sædvanlige skuespil med politikere og mediefolk som stadig mere eksklusive aktører og 'folket' som kunder og tilskuere i tivoliet.

Mht placeringen må man huske, at den blev valgt ud fra et ønske om at komme en på flere måder trængt ø til hjælp. Og lige der, var det så bornholm, der vandt en stor præmie i udkantslotteriet.

Samtidig er øen på grund af sin store naturskønhed ideel til formålet.

Desværre betyder den dyre kollektive trafik, at projektet bliver mere elitært end folkeligt. Så hvis vi mener det alvorligt med demokrati, må der noget involverende demokratiudvikling til, og et godt sted at starte, er at hjælpe de økonomisk underpriviligerede med at deltage.

Hvis arrangementet skal leve op til sit navn 'folkemøde', må mødet i mellem folk og politiker faciliteres langt bedre, end tilfældet er. Det nytter jo ikke en hujende fis, hvis disse møder mest foregår foran en live scene med politikere og mediefolk på scenen og folket som tilskuere, og med de uformelle samtaler henvist til tilfældige mere eller mindre berusede konstellationer.

Vibeke Rasmussen

Du godeste! Er samtlige DR-værter, der pt sender fra Bornholm på speed!?

Eller er det bare sådan, man taler (ned) til lyttere og seere, når man skal vise hvor "folkelig" man er?

Michael Kongstad Nielsen

Jens Winther
15. juni, 2017 - 21:00
Ok., jeg har ikke været der, og ikke fulgt med i udviklingen.

Per Jakobsen

Jeg kan ikke forstille mig noget mindre folkeligt end folkemødet. Når jeg læser eller ser noget derfra, sker det oftere og oftere, at jeg får kvalme. Men så kan jeg heldigvis springe videre til noget mere begavet i avisen, eller slukke for koma-akvariet.

Christoffer Pedersen
Per Jakobsen

Her kan man i sandhed få brug for en spand til maveindholdet - så er advarslen givet!
http://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/loekke-smider-folkem...