Læserbrev

NATO’s krav får Østeuropa til at opruste

Debat
10. juni 2017

NATO’s beslutning om at styrke sin tilstedeværelse i Baltikum og Central- og Østeuropa og Donald Trumps kampagne for at få de europæiske NATO-lande til at øge militærudgifterne har sat gang i en veritabel oprustningsbølge i øst. Det polske dagblad Gazeta Wyborcza gav forleden en udmærket oversigt.

Beslutningen om at forøge den militære tilstedeværelse i Østeuropa blev taget af Obama før det amerikanske præsidentvalg. Muligvis af frygt for, at planen ville blive skrottet i tilfælde af en valgsejr for Donald Trump.

Nu er han så valgt, og indtil videre tyder det på, at beslutningen fra NATO-topmødet i juli 2016 i Warszawa bliver fastholdt. Men det skyldes utvivlsomt også, at den polske regering og den stærkt kontroversielle forsvarsminister Antoni Macierewicz efter intenst amerikansk lobbyarbejde har valgt at indgå våbenkontrakter i milliardklassen med amerikanske firmaer og droppe europæiske, især franske. Det har skadet forholdet til Frankrig, men forbedret forholdet til Washington.

Den polske regering er upopulær i EU, men den amerikanske regering skeler ikke til menneskerettigheder, hvis der bliver købt godt ind af militært udstyr i USA. Amerikanske våbenfirmaer har udsigt til nye kontrakter i Polen for 10 milliarder dollar til indkøb af dyre raketsystemer. Den polske regering lægger op til ikke kun at øge militærudgifterne til to procent af BNP, som Trump og NATO kræver, men til tre procent!

En del af stigningen i militærudgifterne vil gå til udbygning af territorialforsvaret, en kontroversiel beslutning. Den polske forsvarsminister lægger også op til et stærkere polsk engagement i kampen mod IS med F-16-fly fast stationeret i Kuwait. NATO’s militær og kommandostrukturer flytter i stigende grad fra Tyskland til Polen og Baltikum. Det skaber praktiske problemer, men passer den polske regering godt.

Militarisering er Polen bestemt ikke alene om. Den rumænske regering agter at købe Patriot-raketter, flere F-16-fly og endda fire nye ubåde. Om den plan lader sig finansiere, er dog yderst tvivlsomt. De baltiske lande agter også at købe dyrt ind af nye kampvogne og nyt materiale til luftforsvaret. Som belønning herfor vil USA give dem sine egne Patriot-raketter.

I andre NATO-lande er begejstringen for at øge militærudgifterne dog mindre udtalt. Villigheden til at opruste er naturligt nok størst i de lande, der føler sig mest truet af Rusland.

I Polen, Rumænien og de baltiske lande har de politiske høge og det militærindustrielle kompleks desværre alt for godt fat.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her