Læserbrev

Ny pensionsaftale skader torturofre

Debat
29. juni 2017

Den nye pensionsaftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti er endnu et spark til en gruppe mennesker, der allerede ligger ned. Aftalen indeholder besparelser på den lave integrationsydelse, og den rammer traumatiserede flygtninge og ofre for tortur.

Pensionsaftalen mellem regeringen og DF bliver finansieret ved at skære tre procent i integrationsydelsen og spare på dansktillægget, så det kun udbetales seks gange frem for månedligt.

Ydelsen svarer i dag til en halv kontanthjælp, og den rammer alle ledige, der har befundet sig mindre end syv ud af de sidste otte år i Danmark. Den rammer altså også DIGNITY’s klienter: traumatiserede flygtninge og torturofre – og den er en kæp i hjulet på deres rehabilitering.

Det drejer sig ikke kun om, at de ikke kan finde penge til at tage bussen til vores klinik i København, eller at de sparer på medicinen.

Det drejer sig om store dagligdagsbekymringer, der stjæler fokus fra det, rehabiliteringen handler om: at tackle traumerne, så man på sigt kan få et arbejde og en meningsfuld tilværelse i det danske samfund.

For hvordan har politikerne tænkt sig, at en flygtning, der har været udsat for tortur, skal have overskud til at fokusere på de store linjer, når hun ikke ved, hvordan hun skal få råd til aftensmad? Når hun er ufrivilligt isoleret i hjemmet, fordi hun ikke har råd til en busbillet?

Vores behandlere møder ofte klienter, der befinder sig i disse situationer. Som én klient siger: »90 procent af mine tanker er fyldt med økonomiske bekymringer. Helbred og psyke er sat i anden række«.

Denne patient har mellem 500 og 700 kroner tilbage, når de faste udgifter er betalt. Det er vel at mærke, fordi han får dansktillæg hver måned.

Ifølge ham ville han ikke have været i live, hvis ikke det havde været for DIGNITY og andre gode kræfter, der for eksempel lægger tilbudsvarer til side til ham i Netto. Han har fem et halvt år tilbage på ydelsen, hvis ikke hans tilstand forbedres, og han er allerede desperat.

Den nye besparelse vil skade mange tusinde traumatiserede flygtninge og torturofre og hindre deres rehabilitering og integration, og det er absolut ingen tjent med!

Karin Verland er direktør i DIGNITY – Dansk Institut Mod Tortur

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Jeg er helt enig. Den såkaldte integrationsydelse er en skamplet på Danmark, og med den nye 'reform' bliver det da helt uudholdeligt.