Læserbrev

Prisværdig civil ulydighed

Debat
16. juni 2017

Når Rune Lykkeberg (RL) i Informations leder den 3. juni plæderer for, at lægestanden bør »anerkende de danske myndigheder som legitim arbejdsgiver«, og i henhold til lægeløftet anvende deres »kundskaber med flid og omhu til samfundets og medmenneskers gavn« og således »stå ved de brutale konsekvenser af de demokratisk vedtagne tvangsudsendelser«, går RL’s »etiske anbefaling« stik imod de etiske principper i Tokyo Deklaration af 1975, som den danske lægeforening har været med til at vedtage i den internationale lægeforening.

Historien har vist, hvor galt det kan gå, når de etiske grundværdier tilsidesættes. Vi kender følgerne, da store dele af den tyske lægestand opfattede det nazistiske regime som en legitim arbejdsgiver og med flid og omhu udførte regimets befalinger. Belært af tragedien vedtog verdenssamfundet en række konventioner, der skulle forhindre gentagelser, herunder Tokyo Deklarationen mod lægens deltagelse i såvel tortur som andre former for grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling.

RL’s etiske anbefaling kommer i kølvandet på en lang række artikler af Informations egen Ulrik Dahlin, som gennem grundig journalistik og aktindsigt afdækker brutaliteten i myndighedernes udførelse af tvangsudsendelser til blandt andet Afghanistan. RL konstaterer, at tvangsudsendelser er »brutale begivenheder, som kan blive voldelige«. Men fordi udsendelserne finder sted med stor politisk opbakning, mener RL, at det må være bedre det sker under lægeligt opsyn.

Brutaliteten bliver imidlertid ikke mere human af, at der står et flertal bag, eller at der er en læge tilstede. Såfremt brutalitet, som beskrevet i Informations artikler om tvangsudsendelser, er et politisk faktum, repræsenterer lægeforeningens anbefaling til sine medlemmer, om ikke at deltage i brutal og dehumaniserende myndighedsudøvelse, et prisværdigt eksempel på civil ulydighed.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

I det hele taget har være politikere i høj grad fået galt fat i deres rolle i et demokratisk samfund: de skal facilitere livet i institutionerne på den ene side og i høj grad sikre privatlivets fred på den anden.

Eva Schwanenflügel

Lige mine ord! Fremragende indlæg.