Læserbrev

Riisager puster liv i skolereformen

Debat
19. juni 2017

Mette-Line Thorup stiller sig med lederen »Folkeskolereformen skal ikke afvikles, men udvikles« (den 12. juni) op i køen af reformtilhængere, der kræver ro omkring folkeskolen. Thorup mener, at reformen undermineres, og synderne er undervisningsminister Merete Riisager (LA) og lærerne.

Ministeren har ikke »forbedret mulighederne for rent faktisk at implementere de nytænkende elementer, som ville udvikle fagligheden«, og lærerne »har for længst mistet enhver lyst til at spille med«. Thorup bruger et nyfødt barn som billede på reformen og taler om forældresvigt.

Men reformen er ikke et mål i sig selv. Den er blot et middel til at udvikle ’barnet’ – altså skolen. Og enhver forælder ved, at éns opdragelseslinje med jævne mellemrum skal justeres. Den ansvarlige forælder lader selvsagt ikke tre år gå, før uhensigtsmæssige tiltag ændres. Sådan må det nødvendigvis også være med reformen.

Så når lærerne ikke bare spiller ukritisk med, er det ganske givet et tegn på, at nogle af reformelementerne har forringet skolens kvalitet. Lærerne vil selvfølgelig mere end noget andet have den gode skole. Men min erfaring er, at der er en udpræget oplevelse af meningstab forbundet med at være lærer i en skole, hvor de faglige visioner med reformens ikrafttræden er blevet stærkt indsnævret.

Det overordnede formål med folkeskolen kan ikke alene være båret af bevægelse, understøttende undervisning, åben skole og lange skoledage, der pr. definition synes at være lig med høj kvalitet. Det kan måske nok tilføre variation, men alene er det for snævert og indholdsløst.

Derfor er det meget opløftende, at vi har en minister, der tør at se kritisk og konstruktivt på folkeskolen. Hun puster liv i en pædagogisk tænkning og vision, der har været skrinlagt i de seneste år. Hun åbner for en livgivende debat, der kan give skolens parter de bedste muligheder for at tage ansvar for og udvikle ’barnet’ – folkets, børnenes og samfundets skole.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her