Læserbrev

Selvfølgelig skal biblioteker betale for offentlig oplæsning

Debat
30. juni 2017

Thomas Angermann kritiserer i sit debatindlæg »Højtlæsning forbudt på biblioteket« (10. Juni, 2017), at Forfatternes Forvaltningsselskab opfordrer bibliotekerne til at betale afgift for fremførelse af tekstværker i biblioteksrummet. Vores mål er at sikre forfatteres indtægter for deres værker ved blandt andet at tilbyde bibliotekerne en samlet, let aftale, som indeholder rettigheder til oplæsning af litterære værker.

Bibliotekerne ændrer identitet og adfærd i disse år, og udvikler sig i retning af at blive kulturhuse. Bøgerne fylder mindre og mindre og kasseres i tusindvis. Bibliotekerne har stadig rigtig gode formidlingshensigter, og bruger oftere litteratur til oplæsninger – dog uden vederlag til forfatterne.

Bibliotekerne har også gode formidlingshensigter, når de præsenterer musik og film i biblioteksrummet, men her er det en selvfølge, at der skal betales for det. Også selv om for eksempel sangskriveren ikke selv er til stede. For mig er det naturligt, at forfatterne først og fremmest er glade for, at deres værker bliver læst op, men det burde også være naturligt, at der skal betales for det.

Vi forfattere tilhører en lavindkomstgruppe i samfundet. Derfor har vores bagvedliggende organisationer besluttet at oprette Forfatternes Forvaltningsselskab i et forsøg på at skabe lidt flere indtægter til os, der tjener beskedent på bogudgivelserne og ofte bliver spist af med naturalier, når vi bliver bedt om at optræde offentligt.

Vi synes, det vil være klædeligt, at bibliotekerne anerkender vores arbejde og indgår aftaler, som sidestiller os med andre rettighedshavere, hvis værker bliver anvendt på bibliotekerne.

Jan Thielke er formand for Danske Skønlitterære Forfattere, og næstformand for Forfatternes Forvaltningsselskab.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her