Læserbrev

Uddannelse til unge udsatte går i fisk

Debat
6. juni 2017

Klassesamfundets skarpe kniv skærer gennem velfærdsstaten, når det gælder ungdomsuddannelserne. Et klart eksempel er regeringens nylige udspil til en Forberedende Grunduddannelse (FGU) på to år til de 55.000 unge under 25 år, der hverken er i uddannelse eller i arbejde.

Ideen med FGU er at samle de mange tilbud til dem, der gik ud af 8. – 9. klasse uden gode skolekundskaber, og som det siden ikke har været nemt for. Mange brudte forløb ligger bag dem. Det skal FGU rette op på og forenkle med tre uddannelsesmæssige tilgange: almen, produktion og erhverv.

Der skal lægges vægt på gennemskuelighed, fleksibilitet, progression, social træning og læring gennem praktisk arbejde. Der skal gribes tidligt fat i de unge, og de skal styrkes socialt og fagligt.

Men FGU skal være en kommunal uddannelse og placeres i 75 FGU-centre landet over. De skal styres og koordineres af 25 kommunale modercentre. Kommunalbestyrelserne skal derfor prioritere budgettet mellem FGU, folkeskoler, institutioner, ældreomsorg, kultur, beskæftigelse, vej og park med videre.

De får bloktilskud til opgaven, men forskelligheden og uligheden vil blomstre.

Hvorfor skal FGU ikke være en statslig opgave ligesom andre ungdomsuddannelser? Standarden for FGU bør som et retskrav være den samme, uanset hvor man bor, og om det er en rig eller en fattig kommune.

Ydelsen til unge på FGU bliver på 5.416 kr. om måneden til alt: Husleje, telefon, transport, mad og tøj. Unge under 18 år skal ikke have en krone. Beløbet er det samme, som regeringen og Dansk Folkeparti satte ’lønnen’ på professionsskolerne ned til fra 1. januar i år.

Meldingen fra professionsskolerne er, at søgningen er faldet og frafaldet steget. Det hænger bare ikke sammen for de unge.

Der ville lyde et ramaskrig, hvis SU-studerende fik deres levefod sat tilsvarende ned.

SU-uddannelser og FGU bør ligestilles. SU for udeboende over 20 år er 6.015 kr. om måneden. Hertil kommer erhvervsarbejde, SU-lån, kollegium og oftest mor og far i ryggen. Forude venter en god løn.

Hvad nytter det at bygge nye, dyre FGU-centre, hvis det økonomisk går i fisk for de 55.000 unge, som FGU er skabt for? Fattiggørelsen og hjemløsheden hos disse unge er i forvejen steget.

Det er en samfundsinvestering. Kommer de unge ikke på fode, venter der en velfærdsregning af de triste.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her