Læserbrev

Vermunds mediestunt løser intet

17. juni 2017

I en kommentar i Berlingske kunne vi forleden læse Pernille Vermund (Nye Borgerlige) fortælle om, hvordan hun en fredag aften havde kørt i taxi med tre andre kvinder, og hvordan taxichaufføren ifølge Vermund havde rullet vinduet ned med ordene: »Det er ramadan, og jeg kan lugte jeres parfume.«

Hvad sammenhængen mellem parfumen og den hellige måned var, melder historien intet om. Men citatet gav Nye Borgerliges formand anledning til at konstruere sine egne forestillinger om chaufførens intentioner, beskylde ham for at kræve særhensyn og gøre ham til en stereotyp, der minder hende om alle de muslimer, der ikke respekterer samfundets frihedsværdier. Og som finansierer deres sære krav med skatteydernes penge.

Chaufføren kunne i princippet have haft parfumeallergi, lide af astma, have duft- og kemikalieoverfølsomhed eller lignende, som kunne påvirke ham særlig meget under fasten. Men den pointe er ligegyldig i denne sammenhæng.

For når det gælder udlændinge, handler det automatisk om meget mere. Der er altid en kultur, en religion, en race eller en ideologi på spil som forklaring. Individet berøves enhver autonomi.

Vermund vælger at fokusere på en tilsyneladende velfungerende samfundsborger, der passer sit job under ramadan, og som betaler til den fælles kasse. Og hun udstiller ham som et billede på endnu en forkælet muslim, der kræver, men ikke yder. Han er guilty by association, må leve med en stigmatiserende omtale i medierne – og i øvrigt lade være med at opponere, for så trækker han offerkortet.

Pernilles version af virkeligheden er ikke udledt af den mindste dataindsamling eller dialog med den person, hun har taget sig friheden til at rubricere og sætte i en bås med et væld af fordomme. Men moralen bekræfter målgruppens opfattelse, og objektiviteten får derfor lov at vige til fordel for sensationen.

Efterhånden er den slags politikerstunt hyppigt forekommende i mediebilledet, specielt når politikerens popularitet er dalende, og partiet strejfer spærregrænsen. Men politikernes trang til iscenesættelse fjerner fokus fra de egentlige udfordringer, samfundet står over for.

I stedet for at levere konkrete bud på, hvordan ikkevestlige indvandreres overrepræsentation i kriminalitets- og overførselsindkomststatistikker minimeres – samt sikre, at alle borgere uanset baggrund respekterer frihedsværdier og ligestilling – så underholder de med enøjede anekdoter.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anders Sørensen
  • Per Klüver
  • Eva Schwanenflügel
  • Hans Larsen
  • Niels Duus Nielsen
  • Ole Frank
Anders Sørensen, Per Klüver, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, Niels Duus Nielsen og Ole Frank anbefalede denne artikel

Kommentarer

Rune Rasmussen

Jeg synes, jeg husker engang, hvor racistiske idioter blev ignoreret mere eller mindre med et skuldertræk. Det føles som længe siden. I dag synes det mere at være reglen end undtagelsen, at de stifter partier og får konstant medieomtale.

Hans Larsen, Per Klüver, Eva Schwanenflügel og Peter Andersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Folk har hverken tid til at læse bøger eller aviser, det gør det så meget nemmere at fiske stemmer med totalt overfladiske, anekdotiske betragtninger om mindretal der pinedød skal agere prügelknaber for politikeren. Plat og dumsmart, men det virker desværre i en stadig mere uvidende nation :-(

Tommy Andresen

Hvis man ser bort fra at det er Pernille Vermund, så er det jo en berettiget klage - hvis det er som hun beskriver det. Når man så er politiker, yderst på højrefløjen, ikke bryder sig om muslimer, så ligger den jo lige til højrebenet. Medierne elsker den slags. Heldigvis. Ellers kunne det nemt blive til svenske tilstande, gud fri mig vel.