Læserbrev

Børnefattigdom hindrer integrationen

Debat
6. juli 2017

Fattigdommen blandt børn er faldet støt de seneste seks år, selv om det samlede antal fattige danskere er fordoblet siden årtusindeskiftet. Det er et lille, men vigtigt lys i mørket for de af os, som stadig sætter lighed og lige muligheder højt. Men med kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen slukker den borgerlige regering det lys for tusindvis af børn i Danmark.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd analyserer sig frem til, at børnefattigdommen vil øges med cirka 7.000 børn alene på grund af de to politiske tiltag. Da tallet i dag er 8.000, og uligheden i samfundet samtidig vokser generelt, risikerer vi at stå med en fordobling af antallet af fattige børn om ganske få år.

Konsekvenserne af en barndom i fattigdom er store og statistisk veldokumenterede. Lavere uddannelsesgrad, lavere livsindkomst, ringere sundhed og samlet set lavere livskvalitet. Bare ét år under fattigdomsgrænsen giver synlige mén.

Alle børneorganisationerne og sagkundskaben har betonet de alvorlige konsekvenser i både høringssvar og medier, men de har talt for døve øren. Regeringen holder dumstædigt fast i den dårligste politiske investering i nyere dansk historie.

Hvordan integrationen skal styrkes ved at fratage de brune og gennemsnitligt fattigere børn muligheden for at deltage i kultur-, sports- og foreningsliv, må ligeledes stå hen i det uvisse.

Med det forestående regions- og kommunalvalg til november har vi mulighed for at sende et stærkt signal til Christiansborg og afbøde de mest skadelige konsekvenser af den virkelighedsfjerne lovgivning.

Kampen mod børnefattigdom skal på den politiske dagsorden, så det står krystalklart for vælgerne, hvilke partier der trækker i hvilken retning. Forhåbentlig kan der lokalt skabes flertal for at give børnene en mere fair chance.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Tænk et eller to skridt længere.
Det gælder børn, men det gælder så sandelig også voksne mennesker, at fremtiden ser fattig og håbløs ud. For medmindre det lykkes dig at blive en af de få, mønsterbryderne, har de børn heller ikke en chance, når de er vokset op.

Det er de voksne, der skal tages hånd om, så de kan tage sig af børnene og være forbilleder og rollemodeller, så børnene kan se, at der er en vej og et liv.

Michael Kongstad Nielsen

Børn mig her og børn mig der. Hvad er 'børnefattigdom'?
Er det når børnene ikke tjener nok?

Michael Kongstad Nielsen

Børn mig her og børn mig der. Hvad er 'børnefattigdom'?
Er det når børnene ikke tjener nok?

Christoffer Pedersen

Hvis man tager ordet bogstavligt betyder det vel at man er fattig på børn, lidt ligesom idéfattig. Ordet børnefattigdom er nok lidt fejlplaceret i denne her forbindelse.

Jan Guldager, Bjarne Bisgaard Jensen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar