Læserbrev

Danmark kæmper ikke mod EFSA-anbefaling

Debat
3. juli 2017

Karen Syberg skriver den 27. juni i sin klumme »Måske kan regeringen bare ikke lide fugle og bier«, at regeringen kæmper imod en anbefaling fra den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) om at forbyde visse insektgifte – de såkaldte neonikotinoider.

Det er ikke korrekt. Regeringen støtter, at der indføres begrænsninger for de anvendelser af stofferne, som udgør en risiko for bier. Men Miljøstyrelsen mener ikke, at bejdsning af frø i afgrøder, der ikke blomstrer, eller som høstes før blomstring, skal omfattes af et forbud.

I Danmark bruges neonikotinoider i så små mængder, at de ikke udgør en risiko for bier og fugle. Det er Miljøstyrelsens faglige vurdering. Desuden vil et forbud mod bejdsning medføre øget brug af sprøjtemidler, som vil øge belastningen af natur og miljø.

Karen Syberg henviser til en svensk undersøgelse, som omtaler, at bier, der boede tæt på en rapsmark behandlet med neonikotinoider, stoppede med at yngle. Men studiet viser også, at der på den pågældende mark blev brugt mere end dobbelt så meget insektgift, som vi i Danmark har givet tilladelse til. Og det er derfor ikke sammenligneligt med danske forhold.

Skribenten udtrykker desuden bekymring for, om insektgifte ender i vores fødevarer. I den sammenhæng kan Miljøstyrelsen henvise til, at Fødevarestyrelsen vurderer alle pesticider, der bliver brugt i Danmark. Denne vurdering sikrer, at stofferne ikke ender i vores fødevarer i mængder, der ligger over de tilladte grænseværdier.

Karen Syberg mener ud fra egne erfaringer med havebrug, at det ikke er nødvendigt at bruge pesticider. Men man kan ikke drage konklusioner på den måde – der er forskel på private haver og landbrugets marker, og landbruget har brug for sprøjtemidler til at bekæmpe skadevoldere.

Landbruget bestræber sig også på at bruge så få sprøjtemidler som muligt. Det er netop et af elementerne i den nye pesticidaftale 2017-2021, som et bredt flertal i Folketinget står bag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jan Damskier

Om sidste sætning (ikke mindst): Oh hellige enfold!

Jan Damskier

Jeg mente: næstsidste sætning

Eva Schwanenflügel

Lea Frimann Hansen, det ville klæde dit læserbrev hvis du anførte hvem du var. Er du landkvinde? Er du medlem af et politisk parti? Er du fortaler for en lobby-organisation?
Karen Syberg udtaler en undren jeg selv besidder, nemlig hvorfor i alverden det er nødvendigt at ødelægge vores natur for at bedrive et fornuftigt landbrug, og du har ingen svar på det vitale spørgsmål.

Karsten Aaen, Niels Duus Nielsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Hva' så Lea, blomstrer dine kartofler ikke?
Endsige alle øvrige afgrøder. Blomstrende afgrøder besøges af bier.
Forslag til en genvej; forbyd afgrøder at blomstre!
Utrolige politikere.

Den trykte udgave af avisen oplyser, at Lea Frimann Hansen er "kontorchef i Miljøstyrelsens afdeling for pesticider og biocider".

Det havde bestemt været en information, der havde været værd at få med her.

Jan Damskier

I disse tider kan man jo heller ikke stole på embedskvinderne; men relevant sagt af Hans Larsen