Læserbrev

Drab på terrorister efterforskes altid

10. juli 2017

Peter Kemp efterspørger i sin kommentar »Er terroristen et menneske eller blot et udyr?« (den 6. juli) et mere nuanceret blik på terrorister. Han advarer imod, at man blot betragter terrorister som psykisk syge eller udyr, for hvem ingen menneskerettigheder gælder.

Kemp har efter min mening ganske ret i, at et sådant forsimplet syn på terrorhandlinger og de personer, der udfører dem, er en fælde, som kan være ødelæggende for retssamfundet og for vores mulighed for at forstå og dermed forhindre terrorismen.

Men Kemp er på vildspor, når han anfører, at man i Danmark har set, at politiet har likvideret terrorister uden bagefter at give nogen forklaring på, hvorfor man ikke kunne nøjes med at overmande dem.

Heller ikke nedskydningen af Omar El-Hussein i februar 2015 er ifølge Kemp blevet forklaret som nødvendig.

Her overser han, at vi har et regelsæt i retsplejelovens kapitel 93 c, der tilsikrer en grundig og uvildig undersøgelse af sådanne situationer, hvor en gerningsmand skydes af politiet.

Den Uafhængige Politiklagemyndighed efterforsker hændelsen og vurderer, hvorvidt der har været tale om unødvendig magtanvendelse. Statsadvokaten vurderer herefter, hvorvidt der er grundlag for at rejse tiltale imod de implicerede politifolk.

Således er sagen, hvor Omar El-Hussein blevet skudt og dræbt af politiet, også blevet behandlet efter vores grundlæggende principper om objektivitet og med respekt for menneskerettighederne. Der var i sagen ikke grundlag for at kritisere, at politiet skød og dræbte Omar El-Hussein.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu