Læserbrev

I Enhedslisten er vi ikke socialdemokrater

18. juli 2017

Hanne Schmidt er stærkt utilfreds med det, hun kalder »den unge generation« i Enhedslisten, som hun ikke mener, har de samme forudsætninger for at analysere kapitalismen, som partiets stiftende generation (»Enhedslistens yngre generation er endt i en socialdemokratisk blindgyde«, den 10. juli).

Det forstår jeg ikke helt. Jeg mener sådan set kun, at forudsætningerne for en sådan analyse er blevet bedre.

Vi har inden for det seneste årti oplevet en ødelæggende finanskrise, som bankede en tyk pæl igennem drømmen om den krisefrie kapitalisme og viste, hvor ustabil og utryghedsskabende den kapitalistiske økonomi er for almindelige mennesker.

Vi har oplevet, hvordan uligheden er vokset markant i krisens kølvand, og at de europæiske socialstater er blevet undergravet og ødelagt. Og vi har måske allervigtigst erkendt, at fortsat kapitalistisk vækstøkonomi er uforeneligt med planetens overlevelse.

Der er med andre ord ikke blevet færre gode årsager til at arbejde for et brud med den kapitalistiske økonomi. Derfor kan jeg også melde hus forbi i forhold til Hanne Schmidts påstand, om at jeg skulle repræsentere et ønske om en tilbagevenden til en form for »pænere« kapitalisme.

Jeg ønsker og arbejder for en demokratisk overgang til en socialistisk orienteret økonomi baseret på demokratisk beslutningskraft over afgørende økonomiske spørgsmål, fuld beskæftigelse, fremme af kollektive ejerformer, som vi i dag kender dem fra for eksempel forsyningssektoren, og offentligt eller kollektivt ejerskab af de mest centrale dele af økonomien – som for eksempel banker og realkredit.

Det er ganske enkelt nødvendigt, hvis vi ikke skal opleve fortsat eksploderende ulighed, tilbagevendende kriser og voldsomme klimaforandringer.

Og ja, mens vi forsøger at vinde flertal for de forandringer, arbejder vi dag for dag for at afhjælpe de værste konsekvenser af kapitalismens økonomi – for eksempel ved at kæmpe mod det ydmygende kontanthjælpsloft eller for en mere ekspansiv keyensiansk økonomisk politik. De to ting er i mine øjne ikke hinandens modsætninger, men tværtimod hinandens forudsætninger.

Hanne Schmidt rejser vigtige spørgsmål i sin kronik. Men de mange stråmænd og den falske generationsmodsætning skæmmer desværre diskussionen.

Pelle Dragsted er MF for Enhedslisten

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Poul Solrart Sørensen
  • Torsten Jacobsen
  • Eva Schwanenflügel
  • Lars Bo Jensen
  • Niels Nielsen
Poul Solrart Sørensen, Torsten Jacobsen, Eva Schwanenflügel, Lars Bo Jensen og Niels Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

morten andersen

Enhedslisten har en stor del af "æren" for igennem knapt fire år at have holdt hånden under en reaktionær socialdemokratisk regering. Enhedslisten har efter min mening forvandlet sig til et systembevarende og revisionistisk ligegyldigt parti ledet af unge kvinder der nyder stjernestatus i de etablerede medier og på tv. Mon ikke vi ser Pernille Rosenkrantz Theil syndromet om nogle år når de har fået etableret sig med mand, hus, børn og vov vov?
Pelle Dragsted fremtræder som en kamplysten hane hvis fremste formål er: hanekamp på tv og i medier.

Niels Nielsen

morten andersen, jeg er uenig med alt hvad du skriver, på nær med det med SS-regeringen... - undskyld, SRSF-regeringen Thorning. Den skulle have været væltet, enig, men mon ikke ledelsen i EL har lært noget i selve processen?

Man kan ikke kalde EL systembevarende, så længe partiet arbejder på at erstatte det nuværende system med et andet. Og at Pelle Dragsted altid er fit for fight kan jeg virkelig ikke se skulle trække ned i karakterbogen.

Og de unge kvindelige stjerner har endnu ikke meldt sig ind i Socialdemokratiet, så lad os tage den diskussion, hvis de gør. Hvad jeg tvivler på, at de gør.

Poul Solrart Sørensen, Eva Schwanenflügel og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

PS: Hvorfor skal "vi" altid høre om unge kvindelige stjerne i Enhedslisten?
I følge folketingsgruppen er der 15 - hvor af 5 er kvinder og 10 er mænd. Skulle kritikken ikke mere gå på en overvægt af mænd i Enhedslistens Folketingsgruppe?

Poul Solrart Sørensen, Eva Schwanenflügel og Lars Bo Jensen anbefalede denne kommentar
morten andersen

Niels Nielsen
Jeg har svært ved at se hvordan de vil ændre det nuværende system. Har de ikke renset deres partiprogram for "revolution" og er ledelsen ikke på nakken af de medlemmer som vedgår at det kan være relevant med en sådan? På denne baggrund er Enhedslisten vel revisionistisk - eller socialdemokratisk om man vel.
Dorte Sørensen:
Sammen med kamphanen Pelle Dragsbæk er partiet vel styret af de unge kvindelige stjerner? Resten af gruppen består vel mere eller mindre af politisk dødvægt?

Eva Schwanenflügel

Enhedslisten er det eneste ordentlige alternativ til den bevidstløse neoliberalisme, og jeg tør godt spå om et ret godt valg med fremgang. Revolution er temmelig overvurderet, og ganske urealistisk i Danmark. Civil ulydighed er derimod et vægtigt våben, men det benyttes desværre ikke.

Poul Solrart Sørensen og Holger Madsen anbefalede denne kommentar
morten andersen

Eva Schwanenflugel:
Alternativet er vel det eneste parti som ikke har været medansvarlig for den hoben af reformer og nedskæringer der igennem 00-10'erne har ramt de svageste i dette samfund. Vel derfor er det eneste alternativ Alternativet?
Man kan ikke som Enhedslisten har gjort legitimerer en reaktionær regering ved at uddele plaster til dem der får et ben skåret over. Det er rendyrket strategisk pamperi udfra devisen at målet helliger midlet.

Eva Schwanenflügel

Morten Andersen, Alternativet er muligvis et godt alternativ, ihvertfald er miljøpolitikken på plads.
Du har ret, Alternative har ikke været ansvarlige endnu. Man kan kun håbe de sætter en ny dagsorden. Jeg burde have inkluderet dem som et godt parti.

Poul Solrart Sørensen

Tak til Pelle Dragsted og alle dem i enhedlisten der er med til at klare politiken af, så de ikke ender som socialplutokratiet... der er ingen vej frem for verden ad den vej.

Poul Solrart Sørensen

Jeg kunne nu godt ønske mig lidt mere aktivitet fra EL i stil med solvogens jule-happening.

Niels Nielsen

morten andersen, det er nu engang vilkårene, så længe vi ikke har folkelig opbakning til revolutionen. Tro mig, jeg har tænkt meget og længe over, hvordan vi får denne folkelige opbakning, og jeg har stadig ikke fundet columbusægget.

Enten underkaster man sig, eller også går man til væbnet opstand. Den tredje, demokratiske position, altså at forsøge at overtale et flertal til at lave om på tingenes tilstand - min position - er en lorteposition, især når flertallet har både huslån og billån og derfor har objektive interesser i selv at bevare deres status som småkapitalister for ikke at gå fallit.

Også jeg var revolutionsromantiker, da jeg var ung. Hvad venter vi på? spurgte jeg altid, for jeg havde set lyset og kunne ikke vente på, at "de gamle" så lyset. Med alderen er jeg blevet revolutionsrealist.

Men i modsætning til mange af mine jævnaldrende har jeg ikke opgivet ideen om en revolution. Jeg kan ikke se nogen anden vej frem, blot anser jeg det for alt for farligt at gå på barrikaderne, før vi har massiv folkelig opbakning for sagen.

Eva Schwanenflügel, Poul Solrart Sørensen og morten andersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hvad er det egentlig, de forskellige mener med revolution? Jeg byder gerne ind med mit synspunkt:
Jeg forestiller mig en langsom, indre revolution, drevet af unge mennesker. På demokratisk vis skal systemerne overtages af fællesskabet. Jeg ved godt det bliver en svær kamp, men alternativet er væbnede kampe, eller borgerkrig. Og det ville være særdeles destruktivt for svage borgere.
Desuden er arrene efter borgerkrige vedvarende, se artikel i nærværende organ.
Hvad er jeres bud på revolution?

morten andersen

Eva S
Vel et spildt liv at være blændet af håbet om noget andet.
Fordi man stiller spørgsmål ved om noget er sundt skal man vel ikke afkræves et svar på at vide hvad vej man så skal gå?
Nihilisme er et bud...

Eva Schwanenflügel

Morten Andersen, hvorfor et spildt liv?
Jeg har læst dine kommentarer, og spild er ikke hvad jeg her tænker på.
Du er velformuleret, og bidrager positivt til debatten.
Håbet er det jeg hele tiden opponerer for.