Kronik

Fuck globaliseringen, siger vi bare herude i udkanten

Alt det forfærdelige i hovedstaden, Magtens Centrum, slår os med angst. ’Det der vil vi ikke være med til!’ siger vi til hinanden. ’Vi vil hjem til udkanten, og vi bliver hjemme. Vi vil sidde og skutte os i mørkningen og hygge os med tilbudssandkagen fra Spar, mens vi hører vores mormorkanal’
Alt det forfærdelige i hovedstaden, Magtens Centrum, slår os med angst. ’Det der vil vi ikke være med til!’ siger vi til hinanden. ’Vi vil hjem til udkanten, og vi bliver hjemme. Vi vil sidde og skutte os i mørkningen og hygge os med tilbudssandkagen fra Spar, mens vi hører vores mormorkanal’, skriver Bent Vinn Nielsen

iBureauet/Mia Mottelson

Debat
11. juli 2017

Jeg har netop siddet og hørt Giro 413, der nu om dage bestyres af vores gamle nabo ude på Vestlolland, Peter Sten. Det program er ældre, end jeg er, jeg har hørt det så længe, jeg overhovedet kan huske, det hører bare med til ens liv, synes jeg. Strengt taget tager de færreste vel stilling til, om den musik, der bliver spillet, er god eller dårlig. Den skal bare være der – fordi det skal den bare.

I den lille københavnske medieenklave, Radio24syv, der især laver programmer til andre medier – i alt fald er der ikke mange andre, der hører dem – har man på det sidste moret sig med at omdøbe DR’s Program 5, hvor Giro 413 bliver sendt nu, til ’mormorkanalen’. Hø, hø, ikke sandt.

Det kan sagtens være en overfortolkning, man er jo nu engang kun et menneske, men man fornemmer ligesom, at den lille musikløse, emsige hovedstadskanal mener, at mormødre er et fænomen, der især findes i provinsen. Ude blandt de uuddannede, uambitiøse grøddanskere, der stadig spiser aftensmad kl. seks og drikker aftenkaffen af det pæne stel fra dækketøjsskabet. Og i øvrigt ikke kan forstå, hvor Otto Leisner er blevet af – det er virkelig længe siden, man har hørt noget til hans små, hyggelige vitser, tænker de bedrøvet.

Radio24syv har de aldrig hørt om. Hvis de har, mener de at vide, at det er et slags beskæftigelsesprojekt for mediefolk, der nok ellers ville være arbejdsløse. Og arbejdsløshed er en grim ting, det ved man godt ude i provinsen. Tillykke med arbejdet, siger man f.eks. i Vendsyssel, når man ser en mand grave et hul med en skovl. Han er vel nok heldig, han har noget at rive i.

Tillykke med arbejdet, kunne man også sige til den unge programvært, jeg hørte en af de første gange jeg lyttede til Radio24syv. Hun brød pludselig sammen i et københavnsk pigefnis, hun kunne ikke huske navnet på den gæst, hun skulle præsentere. Noget så lavteknologisk som et stykke papir med navnet noteret, det er jo ikke tidssvarende. Og gudbevares: Al begyndelse er svær.

Det ved vi også godt ude i udkanten. Man er ikke født til automatisk at stemme på Dansk Folkeparti. Det er noget, man skal lære. Det er da også med både nervøsitet og flossede nerver, vi har skullet vænne os til, at Giro 413 har fået ny vært. Men han klarer det heldigvis glimrende. Det eneste, vi kan være en smule kede af, er, at han har afskaffet »Kald det kærlighed« som en af kendingsmelodierne.

iBureauet/Mia Mottelson

Komøg

Hvis prostitution er verdens ældste erhverv, må offentlig administration være det næstældste. Hvis man er formet af den formelle dannelse, man fik tilbudt for et halvt århundrede siden, i alt fald i provinsen, ved man godt, at ukendskab til loven ikke fritager en for straf, hvis man bryder den. Derfor kunne det være et rimeligt krav at love og bestemmelser, f.eks. skatteregler, er lette at forstå, lige til at gå til, at vi ikke, uden at vide det, pludselig alle sammen er forbrydere.

Men hvis det var så nemt, ville der jo hverken være brug for jurister eller for administratorer. Dem kunne vi måske godt klare os med lidt færre af, men vi bør ikke overse, at jurister og administratorer har brug for, at der er brug for dem. Hvad skulle de ellers leve af?

Og de synes selv, det er ret og rimeligt, at de lever rigtig godt af, at der er brug for dem. Og de har til alle tider, helt fra dengang bysamfundene blev almindelige, foretrukket at bo der. Jo større by, jo bedre. Det er bedst, vi er samlet på et sted, mener de. Så undgår de ikke bare hver især, men i samlet flok at få komøg på skoene, når de vover sig uden for deres fine kontorer.

En anden slags komøg, det kan man godt sige, nemlig landbefolkningen, vil man helst heller ikke have nærkontakt med. Derfor er de glade for, at byerne ikke bare tiltrækker dem, men også folk med længerevarende uddannelser, politikere og kunstnere. Driftige, dvs. rige, handelsfolk og lignende, dvs. folk i en passende høj indtægtsklasse.

Byerne har som bekendt også deres egne udkanter, hhv. fredelige villaområder, hvor magteliten kan slappe af efter dagens gerninger, og grimme kvarterer med lejekaserner, hvor det nødvendige antal underklassemennesker kan bo, når de ikke skal tjene deres brød i deres ansigts sved, som skrevet står.

Danmark under stråtaget

Der er næsten ingen ende på de romaner og film – i den lettere, folkelige genre – der handler om netop inddelingen af land og by, provins og hovedstad, centrum og udkant. Men i de elskede folkekomedier, med folkekære skuespillere på lærredet i den lokale kino, i by såvel som på land, plejer der at være en lykkelig slutning. En køn pige, f.eks. en rigtig byfrøken, der falder for den landlige, men bundpålidelige Ib Mossin fra det fattige husmandssted. Sådan noget lignende.

Det er Danmark under stråtaget, præcis som vi bonderøve gerne vil have det. Hvorfor kan vores rød-hvide land ikke bare være sådan igen? Fordi fordi. Fordi vi skal være de bedste i verden, de dygtigste unge mennesker nogensinde. Vi skal have de bedste universiteter, være internationale og kunne konkurrere med lande, der er langt større end os. Vi skal have – og vi har det også – en betydning, der er langt større end vores klejnhed tilsiger. Det sagde Obama selv.

Mon ikke Lars Løkke kan få Trump til at sige det samme, hvis han fedter for ham ved at sige, at Trumps Amerika og dets mange planer for verdens indretning har slået hele den danske befolkning med beundring?

Vi bliver hjemme

Det siger sig selv, at et Danmark i den internationale klasse naturligvis ikke kan ledes fra et eller andet snoldet Nykøbing Falster, Horsens eller Hjørring. Det må nødvendigvis styres, ledes og administreres stramt fra landets hovedstad.

Derfor er det en stor fejl af den nuværende regering at forvise diverse statslige styrelser og råd til provinsen. De gør det ganske vist mest for at genere den flok skide akademikere og humanister, der hæver høje lønninger hos staten, men ikke udviser noget, der bare ligner taknemmelighed. Til Hjørring med dem! er bagtanken.

Den seneste kommunalreform var også en glimrende idé. Store enheder frem for små, sære kommunalbisser, der hverken kan tale fremmedsprog eller har nogen fornemmelse for, at verden er et meget større sted end det, man kan se fra Himmelbjerget. Men den største enhed, den egentlig magt, skal selvfølgelig ligge i København. Og det gør den da også, trygt og godt endda.

Men magtens sted er et råt sted for os pæne provinsfolk. Vi chokeres over, at kongens København er ved at drukne i larm og i møg – ikke komøg, men menneskemøg, og det er nu engang ikke det mindste mere hygiejnisk. Råben og skrigen, fulde folk på gaden hele natten. Om det så er skyderi i gaderne, så forekommer det også.

Lad os endelig komme hjem til vores udkantsidyl, tænker vi. Men det er selvfølgelig, fordi vi nu engang er nogle bonderøve. Vi har aldrig meldt os ind i nutiden, og vi forstår ikke, at hvis hovedstaden skal være vores udstillingsvindue ud mod den globale verden, så skal den ikke stå tilbage for hverken New York, London eller Paris med hensyn til natteliv, drabsrater og bandeopgør.

Angstbævende ved alt det forfærdelige, vi har været vidne til i Magtens Centrum, sidder vi strunke, med et skræmt udtryk i ansigtet i toget hjem. Først da vi har passeret Næstved, vover vi at slappe en smule af. Det der, siger vi hviskende til hinanden, det der vil vi ikke være med til! Vi vil hjem, og vi bliver hjemme. Vi vil sidde og skutte os i mørkningen og hygge os med tilbudssandkagen fra Spar, mens vi hører vores mormorkanal.

Fuck globaliseringen, siger vi bare. Fuck Radio24syv. De røde af os (vi findes skam) tilføjer: Jeremy Corbyn for president!

Bent Vinn Nielsen er forfatter og bosat på Falster

Serie

Hovedstaden set fra Danmark

Det sted, vi bor, er den mest afgørende faktor for, hvad vi stemmer ved folketingsvalg. Uddannelse, socialklasse, køn og alder betyder mindre, end om man bor i Jylland eller København, viser analyser af vælgeradfærd.

Hvorfor er det sådan? Hvad er de konkrete forskelle på hovedstaden og resten af landet, når det kommer til livssyn, kultur og værdier, i drømmen om det gode liv, forestillingerne om fællesskab?

Det sætter denne kronikserie fokus på i forsøget på at forstå, hvad det pt. mest afgørende opgør i dansk politik, handler om.

Seneste artikler

 • Forestillingen om et Udkantsdanmark er ikke et nyt fænomen

  1. august 2017
  Landdistrikterne bliver talt ned, og fordi Danmarks regioner er blevet til på et tegnebræt, rummer de ingen social sammenhængskraft, ingen regional stolthed, intet fælles ansvar. Blandt andet derfor vokser ’udkantiseringen’
 • Den virkelige udkant er Christiansborg

  28. juli 2017
  Jeg bor i Vrå, som betyder udkant eller afkrog, men jeg oplever dagligt et rigt liv med kultur, natur og masser af liv. Måske foregår centraliseringen og nedprioriteringen af kommunale og regionale budgetter i virkeligheden ved skrivebordene på Christiansborg
 • Det ultimative oprør er at flytte fra by til land

  21. juli 2017
  Min familie og jeg flyttede fra København for at komme på afstand af det konkurrencesamfund, som nok kan tage pusten fra de fleste. Min hverdag er ikke en idyllisering af fortiden, og den er ikke et forsøg på at gemme mig for udviklingen; den er snarere en slags levet kapitalismekritik
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

hæ hæ...

Allan Stampe Kristiansen, Vivi Rindom, Flemming Berger, Jørn Andersen, Heidi Larsen, Randi Christiansen, Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel og Steen Sohn anbefalede denne kommentar
Holger Madsen

Godt ramt Bent.!

Allan Stampe Kristiansen, Søren Jacobsen, Annika Hermansen, Kurt Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Birger Bartholomæussen

Bent Vinn tilbage for fuld udblæsning. Om det er godt ramt? Aarh noget rammer ved siden af skiven, men hyleskægt er det. Og det er s'gu svært at argumentere imod en sprogekvilibrist som Bent V

Allan Stampe Kristiansen, Annika Hermansen, Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Birger Bartholomæussen

Bent Vinn tilbage for fuld udblæsning. Om det er godt ramt? Aarh noget rammer ved siden af skiven, men hyleskægt er det. Og det er s’gu svært at argumentere imod en sprogekvilibrist som Bent V

Henrik Bjerre

Fint at høre jer fra udkanten opleve storbyen, men skal I absolut bruge en masse fremmedord: "stel", "taknemmelig", "mørkningen" .... det er ikke særlig nemt at forstå?

Allan Stampe Kristiansen, Flemming Berger, Annika Hermansen, Hanne Ribens, Heidi Larsen, Jens Thaarup Nyberg, Niels Duus Nielsen, David Zennaro, Kurt Nielsen, Torben Lindegaard og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Godt at se, der stadig er bid i den sejeste del af den hjemlige udkantsskorpe … ;-)

Allan Stampe Kristiansen, Per Torbensen, Annika Hermansen, Randi Christiansen, ulrik mortensen, Kurt Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Meget underholdende, og lige på sømmet. Mere af det, tak;-)

Anna Lønne Sørensen, Allan Stampe Kristiansen, Annika Hermansen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Det er ikke fra Folketinget landet ledes fra, 'Magtens Centrum' findes ikke i København, det er selvfølgelig derfor, det hele lige så godt kan blive spredt, vel også Folketinget på sigt, som hjemmearbejdsplads muligvis.
Det vist nok ret populært i Kbh., at være nostalgisk, det med Giro 413 starter ikke i Slagelse.

Det er en mere generel tindens i kongeriget, at trække følehornene til sig, ikke blande sig, der er blevet kortere til bunden, maskerne i sikkerhedsnet er blevet større og frygten kommet tæt på, mere DF og sådan, hvilket jo kunne tyde på mere hovedstads mentalitet i udkantsdanmark og undskyld udtrykket, for nu er det landbefolkningen eller de oprindelige med Apple og alt det dyre.

Det med DF skyldes muligvis nok sandkagen.

PS. Fint indspark Bent Vinn Nielsen.

Eva Schwanenflügel og Annika Hermansen anbefalede denne kommentar

Skræmmende at læse, hvor dybt Pia Kjærsgaards retorik og politiske strategi har sat sig fast - selv i folk, der kalder sig venstreorienteret. DF er lykkedes med at omdefinere den sociale og politiske kamp fra en social og økonomisk kamp til en kamp mellem folk bestemt af, hvor de bor, og hvordan de ser ud. Tidens meningsflertal og meningsdannere – som her forfatter og fast kommentator Bent Vinn Nielsen – er enige om, at den politiske kamp står mellem København og københavnere på den ene side og folket på den anden. Og Folket bor i provinsen. I København bor de rige, magthaverne, DJØf'erne, mediemagten. Alt og alle de onde.
Tænk! Bent Vinn Nielsen. Der findes faktisk også folk i København, som kæmper mod social uretfærdighed, for bedre miljø osv. Og der findes endda røde i København. Faktisk er der så mange, at vi ifølge meningsmålinger er tæt på at erobre overborgmesterposten fra Socialdemokraterne.
Men vi bor åbenbart det forkerte sted.

Doris Dethlefsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Janus Agerbo og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Colin Bradley

Den lyste min dag op!

Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Flemming Flyvholm
Bent Vinn skriver med humor og vid. Men måske er den provinsielt drejet .. :D

Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Anton Bentzen, Flemming Berger, Niels Duus Nielsen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Poul Sørensen

Når udkanten falder dramatisk i værdi og folk bliver ruineret langsomt, så er det til at dø af grin af. I København griner de ekstra højt for i takt med at de udkantskommunerns og uddannelses muligheder og kulturelle initiativer skæres væk, fordi så føler mange unge, at der ikke er noget alternativ til at søge til de store byer og hovedstaden, hvor bolig spekulaterne til gengæld griner deres røv i laser over de kæmpe huslejer, som man kan afpresse københavnerne for .... lad os stoppe et øjeblik - og grine lidt sammen af at spekulanterne røvrener os alle sammen...eller det er måske ikke morsomt i Københavnsrup...
- Det er til at græde over, at udkanten har så få udddanneles institutioner, når der reelt ikke er mere end ca to timers tog rejse til den nærmeste storby. Selvfølgelig kommer folk på røven i udkanten når kultur initiativerne, aftenskoler m.m. er næsten er ikke eksisterende - så er der jo ligesom kun mormorkanalen og sidde og gå i frø til.
- Politikerne ved at der tabes masser af penge og et stort potentiale i provinsen går tabt fordi politikerne laver politik, der gavner spekulanterne som har travlt med at blæse den bolig bobbel op, som politikerne sjovt nok selv får økonomisk gavn af, lige ind til den brister.... og hvad sker der så når bolig bobblen brister. Jo så skære man hospital væk i provinsen, fordi man ved at ældre mennesker vil sælge og flytte ind til storbyen, hvor man både kan få læge og er tæt på hospitalet, hvis det er muligt.
- og det hele er ikke helt insane retfærdig og tåbelig politik.... det er SKIDESKÆGT AT GÅ RØVEN - hvis det ikke lige er en selv - deres børn er måske forlængst flyttet til storbyen - man dræner systematisk blod fra provinsen for at få gang i bolig boblen igen - det hele er kammofleret med at folk i provinsen er idioter og umulige at hjælpe.
- Jeg ved godt at artiklen her vil addressere den "udkant" der findes i hovedet på folk og det er også et problem, men det er kun et problem fordi udkantskommunerne er kulturfattige på grund af den kulturfattige politik, som udkant tvinges til at føre... i denne artikel mangler spørgsmålet: "Hvorfor høre udkanten mormorkanalen, hvorfor gøres det så håbløst, at ændre udviklingen - og hvor helvede tror nogen det er morsomt, at hver boligejer i provisen taber 100.000 tusindevis af kroner ???"

Bent Vinn Nielsen er tilbage - forhåbentlig for at blive.
Han har i den grad været savnet.

Karl-Axel Skjølstrup, Jens Thaarup Nyberg, Eva Schwanenflügel og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

#TheDeplorables

Børge Rahbech Jensen

Sådan er vi så forskellige.

"Driftige, dvs. rige, handelsfolk og lignende, dvs. folk i en passende høj indtægtsklasse." bor nu også uden for de største byer.

Selv sidder jeg i en provinsby og hører lokalradio, mens jeg bl.a. læser internationale nyheder på sociale medier, planlægger rejser ud i Europa eller besøger udenlandske netbutikker.
De penge, der ikke bruges på dyre boliger, kan bruges på noget andet. Til gengæld begrænses mulighederne for udlandsrejser af afstanden til de store lufthavne. De, der bor i København og Nordsjælland, har nærmest en stor, international lufthavn i baghaven.

odd bjertnes

Nej, globalisering, og hvad barnet ellers kaldes alt efter politisk hensigt dermed, er der ligegyldigt hvad alt det ikke så meget plads til i den humanistiske anskuelse. Venstreorienterings-teateret er nede på en symbolsk namedropping til at berolige 'dem-og-os-segmentet' til sidst - 'og det ser ud til at virke' hvislede han giftigt ikke lol ? Ok .... Resten er faktisk her ren humanisme og det er en bedre udvikling ja.

Anne Schøtt

oh, det har jeg tænkt og sagt længe; det føles skønt at læse det andetsteds. FUCK GLOBALISERING!

AGNETE STOVGAARD

Bor i udkanten, men vidste ikke Giro 413 stadig vibrerede på sendefladen – måske fordi min radio er indstillet til opstart på Radio24syv. Kære Bent Vinn Nielsen, du har nogle pointer, og rammer de eksisterende forestillinger ret godt.
Her i udkanten er vi dog godt tilfredse med den iværksætterånd, der hersker, og i øvrigt er en diametral modsætning til den deroute som storbyerne nu gennemlever – og globaliseringen, jo da, har hørt om den, men den er jo ikke særlig bæredygtig og som sådan temmelig fjendsk over for os små almindelige mennesker.

Jens Thaarup Nyberg, Eva Schwanenflügel, Jonas Heidemann og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Når storbymenneskene vågner op, vil de få øje på udkantens kvaliteter. Enhver ting til sin tid - men den miljø-og socioøkonomisk bæredygtige omstilling haster, hvis ikke menneskeracen skal lykkes med at udslette sig selv.

Poul Sørensen

Randi Christiansen
Inden det sker så skal vi først have udkanten flyttet ind til storbyen, så vi i fællesskab kan puste i den store bolig bobbel i spekulanternes København. Når boligboblen så brister, så kan de mest resurse stærke flytte ud på landet, hvor de kan holde heste og nyde freden.

Maj-Britt Kent Hansen

... og så mangler vi taxaer i hovedstaden, fordi 4 krydstogtsskibe jævnligt lader 16.000 passagerer gå fra borde. Og de vil både til og fra lufthavnen og alle mulige andre steder hen. Men ikke til udkanten.

Jens Thaarup Nyberg og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
John Christensen

GRINEREN.
Den der ler sidst ler, som bekendt - bedst.

DELT!
(Så må vi lige se om fattigrøvene kan se DEN, uden at have abonnement. Ellers kopiere jeg tekstren til kommentarfeltet.).
Jeg er jo jyde!

Niels Duus Nielsen og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Et københavnsk pigefnis
?

Viggo Okholm

Ja en af de sarkastiske og sort humoristiske indlæg både med gode pointer og med at overdrivelse fremmer forståelsen.
Men rigtigt hvorfor i alverden skal huslejer og boligpriser være så sindsygt høje bare fordi et er i København? Men alligevel vil alle der tror de bliver til noget til København uden egentlig at have råd, så bedre at bo på 40 kvadratmeter og være en rigtig københavner end at bo i Ølgod med 120 kvadratmeter og have til for samme pris. Men det er da rigtigt den "rigtige " kultur kommer sidst til Ølgod selv om de har HTH.

Søren Jacobsen

Når magten centraliseres bliver den for magtfuld og demokratiet mere udemokratisk. Så spred endelig magten ud i landet igen. Kommunesammenlægningen er magt arrogancens største største succes. Udtænkt og i værksat af Den-Lille-Svindler. Før i udkants Danmark, i det mindste her jylland for ikke så mange år tilbage var en aftale en aftale og et ord et ord og et håndslag lige så godt som en tinglyst kontrakt.

Colin Bradley

For øvrigt er det da beroligende at kunne konstatere, at selv Colin Bradley, efter eget udsagn, nu føler sig ’oplyst’ ... ;-)
Hvad har du gang i Jan Weis? Føler mig provokeret - det var sikkert også meningen!
Jeremy Corbyn for president! siger jeg med Bent Vinn Nielsen ;-)

Anne Mette Jørgensen

Niels Hausgaard: en mand kom op til mig i baren efter endt koncert og sagde, jeg er også jyde, hvortil Hausgård sagde, skal det nu være en kvalitet i sig selv!
Drop det, det er helt til grin og ingen hverken fynboere, sjællændere eller københavnere praler desangående.
ja, vi har i København en utålelig politik, hvor en Frank Jensen optræder med sit evige drengesmil og klipper snore over.
Vi er mange her, som er trætte af events, eller hvad fanen det hedder på nudansk, hvor rulleskøjte løbere, maratonløbere, cykelryttere og hvad har vi, som weekend efter weekend hele sommeren får politi til at passe på alle os andre forstyrrende elementer. Der bliver spillet ulideligt højt musik til ære for de få og til gene for de fleste, men nu vi er ved jyderne, så er manden gudhjælpemig nordjyde, og han må gerne tage hjem til Ålborg.
Man er ved at omdanne den by jeg engang holdt af til et inferno af larm og lort.
Boligerne de få , lejeboliger bliver så snart en person er død eller flytter omdannet til en rigmandsghetto, og gæt, der flytter også jyder ind - de smarte hipsterdrenge med It som kompetance. Oger det ikke lejeboliger, så er det dyre andele eller ejerboliger, hvor selv unge på 20 år bor. hvodan kan det lade sig gøre. Jo det kan det hvis far er rig og fr gentofte ller storbonde fra Jylland. det hedder forældre køb, og når så de unge er her så skrues der op for musikken eller rettere bassen til langt ud på morgenstunden. Politiet som er i ole suhrsgade gå vagt i døgnets 24 timer siger. De skal da have lov at more sig, så er det jo håbløst. det er dig ikke kommunens skyld men petfis, der åbenbart laver regler som i bedste fald er ren symbolpolitik. Politiet vil gerne tale med os der bor her,og det er fordi de røvkeder sig, men de finder sig i det.
Nej, det her duer ikke, og det er uanset hvor vi er født. Det kan godt være nogen tror de selv har bestemt hvor de er født, og hvor de skal bo, men verden er mere kompleks end som så.
Jeg vil gerne langt væk. Jeg hader København nu, og det er blevet specielt slemt efter den evindelige selvfede Frank Jensen er kommet til, men der stemmes jo på ham. og for min skyld må jyder gerne overtage den.
Men og husk det, man kan ikke bare lige flytte og det kan koste kassen og de boliger også i udkanten ligger efterhånden langt væk fra indkøb, så det er ikke for alle udsatte københavnere.
Jo, tak for de der køber en idyllisk landejendom og beholder en lille eller stor lejlighed i København og er så privilegerede, at enderne kan nå sammen. bl.a en Knud Romer, som jeg ellers holder meget af, kan den kunst og mange flere med ham.
Og til dig med en lufthavn i nærheden. Jeg bruger den stort set aldrig. er imod den klimaeffekt som flyvning har, så jeg har ikke ondt af dig. Du bliver ikke et lykkeligere mennesker af at rejse kloden rundt. Du er kun med til at svine endnu mere. Men et skal være ret. jeg har i til gift også flyskræk, så er det på plads.

Alle lande har en hovedstad og at gøre det til skurken i sig selv er noget vås.
Men humor det du dog og tak for det skriver.

Charlotte Svensgaard, Niels Duus Nielsen, Holger Madsen, Jesper Frimann Ljungberg, Jens Thaarup Nyberg, Eva Schwanenflügel og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Doris Dethlefsen

Helt enig med Flemming Flyvholm.
Trist, at Bent Vinn Nielsen ikke har en skarpere analyse af den politiske og kulturelle situation i Danmark. Humor er altid afhængig af konteksten. Her er Bent Vinn Nielsen gået helt forkert i byen eller på landet. Danmark uden for de store byer har meget at byde på. Vil bare henvise til projekt Lovestorm på Lolland.

Synd at Bent Vinn Nielsen ikke er skarpere på, hvori de reelle uligheder består, og hvordan de løses.

Randi Christiansen

Ja, de gratis herlighedsværdier skal man lede stadig længere efter, og mht at flytte til udkant - først skal man finde et sted, og hvordan gøres det uden en bil? Kollektiv transport til udkant koster formuer, 300 kr hver vej til møn fx. Men jeg har indtryk af, at selv familier på kontanthjælp flytter rundt, de såkaldte nomadefamilier. Det er et stort projekt at flytte og svært på en økonomi, hvor der i forvejen dårligt er råd til nødvendigheder.

Jesper Frimann Ljungberg

@anne Mette Jørgensen.

Ja. Godt skrevet. København har længe været under jysk belejring. Jeg får kvalme af udtryk som københavneri.. og " det er også de københavnere inde i folketinget...".
Der er sku da ikke andet end jyder inde på borgen og så nogle whiskeybælte børn der ikke var skarpe nok til at overtage familie firmaet og så lige en dosis provinsboere fra Sydsjælland og Fyn.

// Jesper

Charlotte Svensgaard, Runa Lystlund, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen og Holger Madsen anbefalede denne kommentar
Frederik Lose Engberg

Jeg er er akademiker, bor i København og har en vag tilknytning til mediebranchen. Jeg lytter til 24syv og har ikke et kørekort. Men jeg er fra forstaden. Der startede mit liv. Og jeg skal ALDRIG tilbage. Det er en sjov, rammende kronik. Men et ringe forsvar for den småborgerlighed, der avler racisme og enklave forståelse af det danske samfund. Der bag din ligusterhæk, gemmer du dig. Ellers hænger du på den og får en øl med Orla inden ved siden. Du er lige så rød som din snaps, din pølse og din cecil. Jeg forstår kritiken og DJØFificeringen af samfundet er berettiget. Skal jeg have lov til at dømme folk i provinsen? Nej. Gør jeg det? Ja. For det forventer I af mig. Så når jeg siger: "Jeg skal til et oplæsningsarrangement på Møllegade," høres det som: "Udkanten ejer ikke kultur."

Men det gør I. I har masser af kultur og rummer meget af det der er essentielt for danskhed. Men jeg vil bare ikke være med! Jeg vil leve i min by og drømme og de stpre danske forfattere. Her i byen levede Kristensen, Schade, Rifbjerg og mange flere. I byen ligger de store kulturinstitutioner. De er tilløbsstykker for hele landet. Men jeg er lige ved siden af og jeg benytter dem. Jeg er ikke bedre end folk folk fra kanten. Men jeg vil noget andet. Ikke noget mere, men noget andet. Og løsningen på denne diskrepans kan aldrig være modangreb, på modangreb.

Behold Giro413, men lad være med at antage at mine præference er påtagede blot for at genere dig.

Randi Christiansen, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Frederik Lose Engberg; - 14:11
Jeg tror nu ikke Bent Vinn Nielsen har ment sit skriv som et forsvar for provinsiel åndelighed. Jeg læser artiklen som en kammeratlig hilsen.

Tino Rozzo, Holger Madsen, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

I Jylland opfatter de hele Sjælland, som Københavnstrup også Nææææstved.

Runa Lystlund

I Jylland opfatter de hele Sjælland, som Københavnstrup også Nææææstved.

Nu ved jeg jo ikke hvor kronikøren bor, men på trods af skolelukninger, nedlæggelser af arbejdspladser og forringet busservice her på Sy'fyn, ja, så nægter fynboerne i Udkantsdanmark altås at overgive sig. Herovre bruger de lokale landsbybefolkninger altså fritiden på at etablere kulturhuse med aktiviteter til glæde for landsbyen, de knokler frivilligt i weekenderne med at sætte kulturhusene i stand, så der kan spilles teater, høres musik, ses film og høres foredrag. Den lokale Daglibrugs er fuld af initiativer og samlingssted, og gymnastikforeningerne har gang i den. Der arbejdes for at lave arrangementer for alle i landsbyen i jul, fastelavn og sommerfester og der er facebookgrupper med nyheder om stort og småt. Jeg vil tro at kun de allerældste har tid til at høre Giro 413, for rock generationen herude vil hellere på Tinderbox eller til andre festivaller, og der er stort tilløb til alt, hvad der kan ligne kulturbegivenheder og musikarrangementer - både klassisk, rock, jazz m.m.

Hvis så bare afgiften på Storebælt blev fjernet, så ville det hjælpe enormt og virkelig sætte gang i hjulene herovre. For potentiale har vi masser af her på Sy'fyn - det vi mangler er at politikerne fjerner den asociale og usolidariske særtold på landets måske vigtigste infrastruktur, som hæmmer vores muligheder. Fjern den - så skal vi nok klare resten....

En lille eftertanke - landets første hovedsæde for rigets regering lå faktisk i Nyborg..... Måske skulle man flytte hovedsædet for regering og folketing tilbage til midten af Danmark, så riget blev styret fra midten igen.....:-) De skal være så hjertelig velkomne herovre...:-)

Randi Christiansen

Måske skulle du ikke være så hurtig med at invitere storbyen til det fredelige sy'fyn lilli ... det er trods alt også rart med fred og 'skovens dybe, stille ro', som i vore fortravlede, fremmedgjorte tider er en stadig mere svært opdrivelig luksus og herlighedsværdi.

Randi Christiansen

Måske skulle du ikke være så hurtig med at invitere storbyen til det fredelige sy'fyn lilli ... det er trods alt også rart med fred og 'skovens dybe, stille ro', som i vore fortravlede, fremmedgjorte tider er en stadig mere svært opdrivelig luksus og herlighedsværdi.

Poul Sørensen

Der var mange flere forfattere i provinsen i gamle dage, var det ikke først i 60'erne at København kunne begynde at tiltrække forfattere..... måske skulle man analysere lidt på den sammenhæng.
København er en vampyr. Jeg elsker København, men jeg syntes ikke man skal lade sin kærlighed til København være på alle andres bekostning og slet ikke når det systematisk udnyttes af spekulanter der kun ønsker, at lave profit på storbyens muligheder.

Niels Duus Nielsen og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Anna Lønne Sørensen

Ikke mindst medierne, herunder også DR, er skyld i skævvridningen, så vi nu snakker så meget 'udkant' osv. Sund fornuft findes stadigvæk stadig, ikke mindst her i artiklen, god læsning!! ;o)

Jesper Frimann Ljungberg

@Anne Lønne Sørensen

Ja. Men bag ved det ligger, i høj grad spin fra nogle af folketingets partier. Der er masser af folk der stemmer på Venstrekandidater fordi de er lokale. Også selv om de selvsamme kandidater er i lommen på de 'lokale herremænd' og kvotekonger. Som vælgerne hader. Og DF svælger i det. Det her Hovedstaden mod provinsen er i høj grad en 'spin' konstruktion. En af dem der der rigtig taler til maven og følelserne, så den slet ikke behøver at have bund i virkeligheden.
Min kone taler stadig om Landsbyen vesterbro, og når jeg krydser Dronning Louises bro, så får jeg en indre ro, som jeg ikke få hverken i forstæderne hvor jeg var barn eller for enden af S-togs nettet hvor vi bor nu.
Vi bor sted som Jyderne konsekvent betegner som Københavnstrup, hvor vi konsekvent selv må betale, om det så er for en ny bro, så kommunen er splittet i to, eller pis i bukserne kystsikring fordi folketinget ikke vil hjælpe med at kystsikre NV sjælland. Vi har heller ikke snablen nede i de forskellige udligningsordninger, som Venstre's højborge har.
Hvis nogen skulle undrer sig over at steder som f.eks. Herning og omegnskommunerne, har en transport infrastruktur i verdensklasse og ligger i toppen når det gælder 'at være erhvervsvenlige', så er det bare at 'follow the money'. Disse kommuner er nogen af dem, der hvert år få nogle af de højeste tilskud, for slet ikke at tale om, at hvis der kører 4 biler i timen på en vej så får de en ny motorvej. Og selv om fagligheden siger at nye supersygehuse skal ligge i holstebro.. så wupti.. lægger man glad sygehuset i en sump lidt nord for Herning. Og ja.. egentlig ville man helst have at herning sygehus skulle udvides, men det var trods alt Mega for dyrt. Og det gode var jo så at så kune man også bygge en ny togstation og ny motorvej.. til det nye supersygehus der i sumpen.
Og det er i høj grad det det handler om, nemlig at få raget til sig. Gi' noget til den lokale herremand (kvotekonge eller Herremand), så kan han/hun putte penge i 'hans/hendes' folketings politikers lommer.

Hvis man virkelig ville gøre noget.. for at samle nationen.. for at være fair, kunne man jo distribuere folkestyret. Der er jo ikke noget galt i at man f.eks. kunne vælge at have Udenrigs, indenrigs og Statsministeriet i København. Og så kunne man ellers flytte fagministerierne ud.. f.eks. kunne man flytte kulturministeriet til Bornholm, man kunne ligge landbrugsministeriet i Vestjylland, Socialministeriet i NordJylland eller på Sydsjælland (det er vist også der de har mest brug for det) etc. etc. Ja.. det koster da lidt penge.. men hvis man så fulgte det op med at hele fødekæden til ministerierne .. fulgte med.. så ville man få flere Kraftcentre i Danmark. Men pls. ikke mere til Herning og omegn, eller for den sags skyld Lille Lars'es ynglingsby Hillerød.

// Jesper

Randi Christiansen

Kvotekonger, lunde larsen og hans far .... adrrr

Holger Madsen

@ Jesper Frimann
Go' ide med at flytte fagministerier ud af København.
Vores Forsvar/krigsministrium kunne placeres i nærheden af Dybbøl Mølle og Udlændingestyrelsen i nærheden af grænsebommene.
Helt enig,- ikke mere til Herning.!