Kommentar

København forvalter reglerne for førtidspension helt håbløst

Københavns borgmester begræder, at jobcentermedarbejdere udsættes for pres fra borgere, der er kritiske over for kommunens forvaltning af reglerne for førtidspension. Vi ønsker ikke, at der begås overgreb på medarbejderne, men vi vil have, at Allerslev lytter til vores kritik af hendes håbløse forvaltning
Debat
19. juli 2017

Borgmester for Beskæftigelsesforvaltningen i Københavns Kommune, Anna Mee Allerslev (R), havde den 13. juli et debatindlæg i avisen, hvor hun skriver: »Medarbejderne i jobcentrene udsættes dagligt for verbal tilsvining og det, der er værre«, når borgere lader frustrationerne få frit løb i kampen for, at flere skal have tilkendt førtidspension.

I indlægget besværer borgmesteren sig over, at jobcentermedarbejdere hænges ud med navns nævnelse på Facebook. Vi beklager, hvis det er sket på de facebookgrupper, vi står i spidsen for, og som indlægget hentyder til.

Vi er faktisk ikke ude efter den enkelte medarbejder, men ser gerne, at den pågældende medarbejdergruppe tildeles ordentlige arbejdsforhold. Det kunne måske i sig selv løsne lidt af stemninge – for mennesker under pres reagerer ikke altid lige hensigtsmæssigt.

Det gælder selvfølgelig også de reformramte, som Allerslev postulerer »leger med tanken om at forulempe sagsbehandlerne og ødelægge og smide med ting i jobcentrene«.

Vi vil i al stilfærdighed gøre opmærksom på, at de reformramte er under et betydeligt større menneskeligt, socialt og personligt pres end medarbejderne. Det kan være meget vanskeligt at rumme nederlag på nederlag og skuffelse på skuffelse i et system, hvor empati er blevet et fremmedord.

Og nogle få reagerer stærkt på de negative oplevelser, de ustandseligt mødes med. Det er en såre menneskelig reaktion, som medarbejderne burde kunne håndtere professionelt.

Håbløs forvaltning

Anna Mee Allerslev (R) prøver med sit indlæg at føre krigen over i fjendens lejr. Lige pludselig er det ikke de reformramtes håbløse situation, der er det største problem, men derimod mishagsytringer rettet mod systemet.

Det er et usympatisk, billigt kneb, som prøver at fjerne fokus fra sagens kerne, nemlig Allerslevs håbløse forvaltning af sit borgmesterembede. Hun påstår, at hun ønsker dialog, men det eneste hun vil i dialog om, er lovgivningen, underforstået at hun selv er ren. Lovgivningen binder hende på hænder og fødder, må vi jo forstå.

Vi har gentagne gange givet Allerslev ret i, at lovgivningen er håbløs og helt urimelig. Men det er hendes forvaltning også. Og det er den, vi vil i dialog om.

Lad os tage nogle få eksempler:

København bevilger 69 procent færre førtidspensioner end Glostrup. Det er samme lovgivning, men de er måske rigtig syge derude?

Syge borgere flygter fra København til andre kommuner – og får førtidspension uden sværdslag. Men andre kommuner har da misforstået lovgivningen, ikke Allerslev?

Nye jobkonsulenter bliver sluppet løs efter et seks ugers kursus. De skal kunne overskue 30.000 siders regler. Er det lovgivningens ansvar, Allerslev?

Hvad står der i ledernes resultatlønskontrakter? Rækker dialogen til fuld åbenhed og gennemsigtighed?

Hvad har Allerslev foretaget sig i sine seks år som borgmester (bortset fra sit nyeste stunt med at drikke kaffe med Troels Lund Poulsen) for at ændre den lovgivning, hun åbenbart er så inderligt imod, og som binder hende på hænder og fødder?

Allerslev må tage ansvar

De to grupper, vi repræsenterer – Jobcentrets Ofre og Næstehjælperne – arbejder sammen. Blandt andet om aktiviteter, der kan gøre befolkningen opmærksom på, hvor skidt mennesker i Danmark behandles. Vi bruger vores demokratiske ret til at protestere mod uretfærdigheder, og vi gør det med lovlige midler.

Også når vi stiller os op foran Jobcenteret på Lærkevej. Eftersom Allerslev ikke lader til at ville løfte en finger for, at borgerne får en rimelig og fair behandling, er sådanne demonstrationer den eneste mulighed, vi har for at få ørenlyd.

Vores demonstrationer er ikke rettet mod medarbejderne, men udelukkende mod kommunens ansvarlige, herunder Allerslev. Og vi stopper ikke, før der kommer fundamentale ændringer i systemet.

For eksempel foreslår vi, at de klinisk arbejdende speciallægers lægefaglige vurderinger respekteres. Anvend dem i jobcentrets sagsbehandling i overensstemmelse med den lægefaglige vurdering.

Der bør straks og uden tøven iværksættes en tilbundsgående undersøgelse af kompetencer for den nuværende ledelse, og afmålt i forhold til den ønskede ændring for forvaltningskulturen sikres nødvendig opkvalificering af ledelse og ledende medarbejdere eller udskiftning, hvor dette måtte være nødvendigt.

Tag syge og handicappede borgere og deres netværkers informationer alvorligt, og brug dem som et aktiv i sagsbehandlingen. Der findes ofte kun en ekspert på borgerens udfordringer, og det er borgeren selv.

Og sidst men ikke mindst: Iværksæt en uvildig undersøgelse af jobcentermedarbejdernes arbejdsmiljø, herunder det groteske arbejdspres, der hviler på dem. For modsat hvad Allerslev mener at vide, kerer vi os faktisk om medarbejdergruppens arbejdsvilkår.

Vi har mange, mange flere forslag og spørgsmål til Allerslev. Og vi vil hjertens gerne dialogen. Men vi forlanger, at hun ikke blot åbner ørerne, men også graver dybt i sin egen forestillingsverden om, hvad der er muligt i Københavns Kommune.

Det er hende, der skal træde i karakter og vise, at hun er villig til at tage ansvar på vegne af borgerne. Det vil hjælpe betydeligt mere på omgangstonen på jobcentrene end nok så mange besværgelser i dagspressen.

Kim Madsen er repræsentant for Jobcentrets Ofre og Carsten Larsen er repræsentant for Næstehjælperne

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Hørt, hørt! Lytter du med, Allerslev?

Søren Ferling, Egon Stich, Niels Duus Nielsen, Poul Sørensen og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Poul Sørensen

Eva Schwanenflügel
Anna Mee Allerslev er travlt beskæftiget med en at indstudere en sæson af hendes "offerrolle" preformance. Anna Mee er op imod skarp konkurence fra 63-årige Vladimira, der har lavet en dukomentar baseret på en virklig offerrole. Anna Mee kan ikke blive ved at kalde sig en lus, der sidder imellem to negle eller påstå at hun er offer for folketingets tæskehold, hvis hun uddeler førtidspensioner.
- Mon den næste sæson af ofreroller vil inkludere undskyldninger som, fordi hun er radikal, så er hun nødt til at være asocial eller det er måske lidt for klassisk en undskyldning for en radikal...

Søren Ferling, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Egon Stich og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Det sker af og til, at ansvarlige mennesker siger op eller træder tilbage fra en tillidspost, når de ikke længere kan stå inde for deres ansvarsområde. For ikke så længe siden var der en læge, som sagde sin lederstilling op, fordi han ikke længere kunne påtage sig ansvaret for de fødende kvinders velfærd og helbred, på grund af de økonomiske stramninger på fødegangen.

Har vi nogensinde set en lokalpolitiker træde tilbage i protest mod den rammelovgivning, som de er ansvarlige for at føre ud i livet? Anna Mee Allerslev vil det sikkert godt for os allesammen, men hun er bundet på hænder og fødder, siger hun. Så hvorfor træder hun ikke tilbage i protest?

Socialarbejderne er lavest i hierarkiet, som de frontsvin de er. At de ikke siger op har jeg en vis forståelse for, der er ikke meget pension i vente for dem.

Men hvis Allerslev som øverste ansvarlige i kommunen virkelig har forsøgt at få ændret rammebetingelserne for kommunens sociale arbejde, men uden held, så ville det da klæde hende, hvis hun sagde op i solidaritet med klienterne og smækkede lidt med døren efter sig. Så vidt jeg ved vil hun få udbetalt en klækkelig pension i de næste tolv år, så det er ikke økonomien, der trykker, i hvert fald ikke på samme måde som den gør for frontmedarbejderne. Eller kontanthjælpsmodtagerne.

Der vil selvfølgelig bare komme en anden til at gøre det beskidte arbejde, ligesom jeg heller ikke tvivler på, at Rigshospitalet har fået en ny overlæge, som godt tør tage ansvaret for de fødendes helbred. Men hvis borgmesteren virkelig vil os det godt, kan hun ikke blive siddende på posten med god samvittighed.

tldr: Det er vigtigere for Anna Mee Allerslev at have en borgmesterpost, end det er, at kommunens fattige får en ordentlig behandling.

Søren Ferling, Eva Schwanenflügel, Egon Stich, Jakob Trägårdh, Ole Christiansen, Arne Albatros Olsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Lise Lotte Rahbek og Slettet Bruger anbefalede denne kommentar
Poul Sørensen

Niels Nielsen
Det er sjældent at politkere har så høj moral, at de siger nej til et godt ben. Deres moral bliver sikkert også stivet af med indbydelser til dronningens forskellige selskaber, hvor de kan føle at de gør deres pligt overfor fædrelandet selvom de røvrender dødsyge mennesker. Det skulle også undre mig hvis ikke at der er mange fimaer, der lægger mærke til at hun smækker kassen i for næsen af fattigrøvene og derfor er der nok automatisk en bestyrelsespost eller gaver til Anna Mee Allerslev fra fimaer der har lignede sympatier - alting ser meget mere lyst ud fra en borgmester stol og selvfølglig er det et lille skår i glæden at demonstrater kalder hendes politik overfor dødsyge ældre for noget lig auswitz....men bare rolig Anna Mee Allerslev behøver ikke at gå til yderligheder så som at sige sit job op for at leve med sin samvittighed efter nogen tid så mister en stor del af politikerne fuldstændigt alt hvad der minder om samvittighed.

Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Jeg troede ellers en overgang, at hun havde genoplivet sin samvitighed, da hun i fuld offentlighed trak
"MODERKORTET", idet hun opfordrede syge kontanthjælpsmodtagere til skrive til hende.
Men er vist slet ikke tilfældet.

Søren Ferling, Eva Schwanenflügel og Poul Sørensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Allerslev har vist forlængst deponeret sin samvittighed i en overlevelsesbunker!