Læserbrev

Migrationskrisen er et produkt af kolonitiden

Debat
11. juli 2017

Historien gentager sig – om end med modsat fortegn. Den nuværende strøm af afrikanske emigranter kan nemlig ses som en direkte konsekvens af europæiske staters koloniale færden til Afrika for år tilbage.

Når vi undertrykte disse lande, var det, fordi det var en god forretning. De flotte palæer i Bredgade-kvarteret og ikke mindst statsministerens Marienborg viser, hvad selv vores beskedne rolle som kolonimagt kastede af sig. Når desperate migranter på trods af store farer i dag krydser Sahara og Middelhavet, er det ligeledes med forhåbninger om at tjene penge til en bedre tilværelse.

Som konsekvens af kolonitiden behersker mange afrikanere et af de to europæiske hovedsprog, engelsk og fransk, og på deres iPad kan de se, at europæerne er venlige og ikke mindst rige mennesker. Det er intet under, at den slags har en stærk tiltrækningskraft.

Da europæerne i sin tid kom til Afrika, var de ikke blevet inviteret. Så hvorfor er det rimeligt, at afrikanerne omvendt må vente på en indbydelse?

Der er dog én afgørende forskel på nu og da. Da kolonimagten i sin tid blev mødt med modstand, blev denne ofte nedkæmpet med brutal våbenmagt. De nutidige afrikanske emigranter har næppe mulighed for at reagere på samme måde over for den modvilje, de møder hos dagens europæere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her