Læserbrev

Protektionismen er dybt skadelig

27. juli 2017

I USA står præsidenten for en klar negativ handelspolitisk linje, i Storbritannien var Brexit-folkene lige så tydelige i deres retorik, men også herhjemme hører man det synspunkt, at handel på tværs af landegrænser betyder mindre industri, tabte produktionsjob og i sidste ende destruktion af middelklassen.

Det lyder besnærende, og der er tilsyneladende flere og flere, der tror på det. Men det er det rene og skinbarlige sludder. Og skulle man også i Danmark finde på at begrænse samhandelen med udlandet, så vil det koste ikke bare økonomisk vækst og skade industrien, det vil også koste arbejdspladser i tusindvis. Det er jeg også overbevist om, at de i sidste ende vil opdage i England.

Den internationale handel sikrer en stigende produktivitet. Vi lærer af hinanden og bliver dygtigere, når vi handler med hinanden. Handel er også et væsentligt middel til at sikre freden. Lande, der handler med hinanden, har mindre tendens til at gå i krig med hinanden. Handel gør varerne billigere, og det giver os alt andet lige et større privatøkonomisk råderum, der gør det muligt at efterspørge flere og andre varer og tjenesteydelser.

Handelsbegrænsninger vil forringe vores økonomi, da vores import enten bliver dyrere eller i værste fald svinder helt bort, så vi skal til at producere for eksempel biler eller fjernsyn. Det vil forringe produktiviteten ganske væsentligt og samtidig forhindre os i at producere de ting, som vi er gode til, og som vi kan sælge til udlandet. Samtidig vil varerne bliver dyrere, produktionen vil falde, og det vil beskæftigelsen også.

Særligt i industrien er mange job afhængige af, at vores produkter har adgang til udenlandske markeder. Så det skal i hvert fald ikke være af hensyn til den almindelige medarbejder i industrien, at man vil indføre handelsrestriktioner – tværtimod.

Danmark bør derfor fortsætte vores frihandelslinje i både den nationale og den internationale politik. Det modsatte vil være handelsbarrierer og andre former for protektionisme. Det er dybt skadeligt for os alle sammen, men ikke mindst er det skadeligt for en lille åben økonomi som den danske.

Thomas Søby er cheføkonom i Dansk Metal.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu