Læserbrev

Romadebatten er blevet symbolpolitik

Debat
14. juli 2017

Det var en svensk statsborger, som først blev ramt af loven mod det utryghedsskabende tiggeri. Svenskeren kom for retten den 6. juli og kan formentlig se frem til 14 dages ubetingede fængsel, fordi han sad foran et Meny-supermarked og tiggede.

Det var vist ikke meningen. For alt peger på, at loven ikke er vedtaget med et farveblindt sigte. »Vi skal gå lige til grænsen for at få romaer ud herfra,« sagde justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Det er et værdiskred, når et flertal på Christiansborg hastebehandler en lov igennem, hvis formål er at diskriminere en etnisk befolkningsgruppe.

Og det er et demokratiskred, når det samme flertal undlader at lytte til juridiske eksperter og fagfolks kritik af, at hastebehandlingen ignorerer internationale konventioner og retssikkerhed.

Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth, har gjort romaer til sin mærkesag op til kommunalvalget, og Knuth er da også garant for en nederdrægtig omtale af romaerne.

Da jeg efterlyste borgerlig anstændighed, svarede Knuth retorisk sådan her: »Hvad er vigtigst for en politiker? At være politisk korrekt eller at løse reelle samfundsproblemer?«

For det første er præmissen enten/eller et fattigt udgangspunkt. Man kan godt løse samfundsproblemer uden at bruge ord som »romabesættelse« og »romaplage«.

For det andet løser en sjusket lovgivning ikke reelle samfundsudfordringer. Hvornår tigger man på en utryghedsskabende måde? Hvad sker der med folk, når de kommer ud af de fyldte fængsler?

Vi har problemer med nogle romaer og andre udenlandske hjemløse. Men en lovgivning, der er symbolsk og udskammer en minoritet, er ikke radikal politik. Vores politik er klar. Ingen skal opholde sig ulovligt i gaderne, og med opholdsdirektivet i hånden bør vi sende dem hjem, hvis de ikke er turister eller arbejdssøgende. Dernæst skal der ses på politiets ressourcer og mulighederne for et transitrum.

Jeg håber, at Knuth stopper sin symbolpolitik, hvis han kommer ind på Københavns Rådhus. Ellers får han det svært, når københavnerne forlanger rigtige løsninger.

Anna Mee Allerslev (R) er beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her