Kommentar

Salget af Vestjysk Bank ligner en ny Dong-skandale

Staten har solgt sine aktier i Vestjysk Bank for en slik. I Danmark står den ideologiske modvilje mod offentlig deltagelse i banksektoren åbenbart over fornuftigt købmandskab
Staten har solgt sine aktier i Vestjysk Bank for en slik. I Danmark står den ideologiske modvilje mod offentlig deltagelse i banksektoren åbenbart over fornuftigt købmandskab

Per Folkver

Debat
21. juli 2017

When will they ever learn? Sådan lyder omkvædet i en fin gammel sang. Og det er også sådan, jeg har det, efter et flertal i Folketinget i de seneste dage af juni vedtog at sælge statens ejerandel i Vestjysk Bank.

Statens andel, som udgør 86 procent af aktierne i Danmarks niendestørste bank, bliver nu solgt til en investorgruppe til den rene spotpris. Én krone pr. aktie, selv om kursværdien på børsen i øjeblikket er omkring det tidobbelte. Også bankens indre værdi er langt højere end salgsprisen.

Om nogle år kan de private investorer så sælge deres andele og hive en enorm fortjeneste hjem. Det lyder bekendt ikke? Det er nemlig en næsten smertefuld præcis gentagelse af DONG-skandalen, hvor man solgte en stor aktieandel til spotpris til den berygtede spekulationsbank Goldman Sachs, der efter få år kunne hive et milliardoverskud hjem, der ellers kunne have været tilfaldet danskerne.

Men sagen her er på sin vis værre. For i DONG-sagen tjente staten trods alt også nogle penge, selv om Goldman Sachs samtidig blev forgyldt. Det er ikke tilfældet med Vestjysk Bank. Her må skatteyderne se frem til et kæmpe tab. Staten måtte nemlig efter finanskrisen i flere omgange skyde kapital ind i Vestjysk Bank, og de penge får man slet ikke hjem igen, når man sælger aktierne til spotpris.

Finansministeriet har selv oplyst et tab på omkring 400 millioner kroner. Men her har de behændigt undgået at indregne det skatteaktiv på over 600 millioner kroner, som følger med salget. Der er altså snarere tale om et tab på omkring en milliard kroner. Betalt af danskerne.

Alternativ til privatbanker

Finansministeriet begrunder salget i en verserende sag fra EU-kommissionen om ulovlig statsstøtte. Men sagen er slet ikke afsluttet, og der er ikke nogen grund til at antage, at statens medejerskab i sig selv er i strid med reglerne. Andre europæiske stater har skudt langt mere kapital ind og spiller en langt mere aktiv rolle i deres nødlidende banker.

I Enhedslisten mener vi slet ikke, at man skulle sælge statens andel i Vestjysk Bank. I stedet skulle banken have været udviklet som et stærkt og stabilt offentligt alternativ til den private finanssektor med fokus på stabil kreditgivning i landdistrikterne til både borgere og erhvervsliv.

Men et flertal i Folketinget har desværre en indædt ideologisk modstand mod offentlig deltagelse i finanssektoren. At det flertal også omfatter Socialdemokratiet, SF og Alternativet er for mig ganske uforståeligt. Vi burde blandt de grønne og røde partier stå sammen om at udvikle et offentligt alternativ til den private banksektor i stedet for at afvikle det.

Medejerskabet i en af Danmarks større banker havde været et godt sted at begynde. Ideen om, at det offentlige ikke skal spille en rolle i finanssektoren, er af ganske ny dato – det er kun få årtier siden, at staten havde både bank og realkredittilbud.

Ringe købmandskab

Men hvis man absolut vil sælge ud af statens, dvs. danskernes, fælles aktiver, så er et godt købmandskab da det mindste, man må forvente. Derfor burde man have ventet med at sælge statens aktier i Vestjysk Bank til et mere fordelagtigt tidspunkt.

Banken er i en fin udvikling, og ved at vente havde man kunnet sikre danskerne et langt højere afkast. Nu bliver det i stedet igen private investorer, der løber med gevinsten, mens skatteyderne står tilbage med regningen for at have reddet Vestjysk Bank fra fallit efter finanskrisen.

På den anden side af sundet kan de af en eller anden grund godt finde ud af det. Den svenske stat beholdt sine aktier i Nordea i 20 år efter den svenske bankkrise og kunne sælge med et solidt afkast til svenskerne. Men i Danmark står den ideologiske modvilje mod offentlig deltagelse i banksektoren åbenbart hver eneste gang over fornuftigt købmandskab.

Salget af Vestjysk Bank er desværre endnu et i en efterhånden lang række af eksempler på, hvordan de partier, der omtaler sig selv som ’de økonomisk ansvarlige’, handler skødesløst og uansvarligt med danskernes værdier. Fra Dong over Postnord til TDC og Københavns Lufthavn.

Men tillykke til investorgruppen. Den har da i hvert fald gjort en god forretning. Desværre kan man ikke sige det samme om alle os andre.

Pelle Dragsted er finansordfører for Enhedslisten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Anker Sørensen

Ja, selv socialdemokrater og Sf-ere er blevet opdraget til at at rette sig efter kapitalismens principper, efter Thorning regeringens hærgen.
Men man kan da undre sig over, at Alternativet "hopper" med på vognen.

kjeld jensen, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Christoffer Pedersen

Tyveri eller utilgivelig dumhed. Utroligt Staten sælger aktier for 1 krone stk når de handles til det ti dobbelte.

kjeld jensen, Susanne Andersen, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Henrik holm hansen

i det usolidariske samfund ejer politikerne ikke skam i livet man tager fra dem som ikke har ret meget for at proppe det ned i halsen på dem selv eller andre der er ved at kvæles

kjeld jensen, Torben Arendal, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Steffen Gliese og Søren Roepstorff anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

Korruptionen i Danmark er meget meget mere sublim end i mange andre lande.

Jeg mener ikke, at staten så at sige skal drive bankforretning. Som social liberal mener jeg ikke at det er statens opgave, at låne penge ud, rådgive om økonomiske investeringer, finansiere virksomheder med mere.
Det gør man jo så alligevel med tilskud og andet småstøtte ordninger med mere.

Det man efter min mening burde gøre er at gøre nemkonto til en rigtig Konto, man kunne have penge stående på, i statslig regi. Det ville efter min mening ikke være at drive bankforretning, men være et simpel administrativ værktøj, der sikrede at alle i Danmark havde mulighed for at have en 'bankkonto'.

// Jesper

Egon Stich, Torben Arendal, Anders Reinholdt, Flemming Berger, Torben Bruhn Andersen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Jesper - hvorfor siger du ikke bare at du er radikal?

Uendelig dumhed, eller regelret korruption. Findes der andre forklaringer?

Kim Houmøller, kjeld jensen, Susanne Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

"Men et flertal i Folketinget har desværre en indædt ideologisk modstand mod offentlig deltagelse i finanssektoren. At det flertal også omfatter Socialdemokratiet, SF og Alternativet er for mig ganske uforståeligt."

Det må da være sarkasme. Hvis man vil have et godt ben i erhvervslivet, skal man først bevise, at man er i stand til at yde sine venner en vennetjeneste. Det ved Pelle Dragsted vist godt, men af taktiske årsager siger han det modsatte. For ikke at støde nogen?

Pas nu lidt på, Pelle, at politikerleden ikke også rammer dig.

kjeld jensen, Gustav Alexander og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Man må både knibe sig i armen og gnide side øjne, mens man læser dette vanvid.
Og svaret på det indledende spørgsmål er jo desværre nok: aldrig.

kjeld jensen, Christoffer Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Aldrig findes ikke - siger historien.

Okay, Torben K L Jensen. Måske ikke aldrig, men i hvert fald ikke lige med det første.

Thomas Andersen

Jamen hvis Enhedslisten virkelig mener at banken sælges alt for billigt er det da bare med at komme med et bedre bud! En påstået sikker gevindst på 900 % kunne jo finansiere enhedslistens partikontor de næste mange mange år!

Jesper Frimann Ljungberg

@Thomas Andersen

Jo jo.. men Banken er jo nok kun sat til salg til 'Vennerne'....

// Jesper

Jesper Frimann Ljungberg

@Torben K L Jensen
Radikal, EL'er, Socialdemokrat, SF'er... Jeg var medlem i små 20 år.. men skred da man gik tilbage til BigMother linjen.

// Jesper

Jesper Frimann Ljungberg

Jeg sidder så lige og læser et aktienyhedsbrev jeg abonnerer på. Der sætter man et optimistisk kursmål på aktien til 15 kr per aktie. (op fra Altså en faktor 15 bedre end statens salgspris.
Her går det rigtigt godt.

// Jesper

Kim Houmøller, kjeld jensen og Torben Arendal anbefalede denne kommentar