Læserbrev

Stereotyp fremstilling af Grønland og Færøerne

4. juli 2017

Danske medier skal spørge sig selv, hvilken relation de ønsker til de nordatlantiske dele af rigsfællesskabet.

Vil de fortsætte med at puste til fordomme og fastholde det stereotype billede af fordrukne grønlændere på overførselsindkomst? Eller vil de påbegynde det lange, seje træk og være med til at ændre dette billede?

Når det gælder historier fra Nordatlanten, er det i hvert fald sigende, at det åbenbart skal handle om katastrofer eller misbrug, før det fanger de danske mediers interesse. Dernæst er eksempelvis fremstillingen af bloktilskuddet temmelig ensporet. Tilskuddet bliver ofte fremstillet som en byrde og penge ud af vinduet. Men er det i grunden ikke imponerende, at man for omtrent det samme, som DR får i mediestøtte, kan opretholde 98 procent af vores territorium? Og er det ikke også imponerende, at Danmark for disse penge fortsat kan være en arktisk stat? Det giver goodwill på forskningsområdet og åbner døre til Det Hvide Hus.

Så selvom de danske medier ofte fremstiller de nordatlantiske dele af rigsfællesskabet som en byrde og et problem, er det altså muligt at opfatte dem anderledes.

Det triste er, at både grønlændere og færinger kunne bidrage positivt til den danske selvopfattelse, hvis bare de fik plads i medierne til det. Ligesådan er jeg sikker på, at mange historier fra både Grønland og Færøerne ville vække interesse hos danskere, hvis de blev præsenteret for dem.

Den anden del af historien er, at en stor del af de færinger og grønlændere, der har bosat sig i Danmark, desværre mødes med fordomme og uvidenhed. Dette går ud over deres identitetsfølelse og selvværd. Som grønlænder og færing i Danmark har man selvfølgelig de samme rettigheder som alle andre, men ikke de samme muligheder. En af løsningerne på dette problem kunne være, at medierne begyndte at tænke over, hvordan det billede, de tegner af rigsfællesskabets nordlige dele, påvirker forholdet mellem danskere, færinger og grønlændere.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Viggo Okholm
Viggo Okholm anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu