Læserbrev

Stor sejr i Europa-Parlamentet for de blinde

18. juli 2017

Europa Parlamentet har netop næsten enstemmigt vedtaget de love, der skal omsætte den såkaldte Marrakesh-Traktat til EU-lovgivning. Traktaten vil give mennesker med synshandicap adgang til læsematerialer i samme omfang som seende ved at undtage materialet fra de almindelige regler om ophavsret.

Europa-Parlamentet og Kommissionen har presset regeringerne, så vi omsider er ved at være i mål. Undervejs har rettighedshaverne lobbyet flere af EU's regeringer heftigt og med held – heriblandt kulturminister Mette Bock (LA), der nærmest uforbeholdent har taget rettighedshavernes parti. Det har ikke været noget kønt forløb.

Kulturministerens information til Folketinget om sagen har samtidig været mildt sagt mangelfuld. Bag de ufuldstændige meldinger fra ministeren til Folketingets Europaudvalg gemmer sig sandsynligvis det tvivlsomme faktum, at den danske regering har ignoreret de blindes interesser for at tækkes de indflydelsesrige rettighedshavere.

Det er naturligvis et legitimt politisk synspunkt, at man ikke ønsker at prioritere de blindes behov, men det er ikke i orden, at Folketinget får mangelfuld orientering. Det skandaløst ringe informationsniveau om såvel EU-Parlamentets store og mangeårige støtte til blinde samt de blindes egen holdning har ministeren da også (delvist) beklaget over for Folketinget efterfølgende.

I løbet af det kommende år skal Marrakesh-traktaten omsættes til national lovgivning. Det er her vigtigt, at alle nøje overvåger, at Kulturministeriet gør det korrekt. Hvis deling af bøger over landegrænser begrænses af nationale kompensationsordninger eller af andre fiksfakserier, eller hvis copyrighthaverne forventer kompensationer, de ikke er berettiget til, må EU-Kommissionen gribe ind og gerne lade EU-domstolen afgøre sagen.

Blinde og synshandicappede bør klage til Kommissionen eller ligefrem tage sagen til domstolen, hvis deres adgang til studiebøger og skønlitteratur hæmmes i strid med Marrakesh-traktatens ånd.

Margrete Auken er medlem af Europa-Parlamentet

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Forsiden lige nu

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Torben Lindegaard
Eva Schwanenflügel og Torben Lindegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer