Læserbrev

Svar til Pelle Dragsted

24. juli 2017

Pelle Dragsteds svar på min kronik viser nogle tydelige grundforskelle.

Han henviser blandt andet til socialistisk inspirerede tiltag for en »socialistisk orienteret økonomi og fremme af kollektive ejerformer«, som vi kender fra den socialdemokratiske kooperation og tidligere partiprogrammer. Da sociologen Jørgen E. Hansen roste Enhedslisten for at være det nye socialdemokrati, havde han da ret.

Pelle forstår ikke min pointe: Sideløbende med Enhedslistens parlamentariske arbejde forsømmer man at føre en klar socialistisk og antikapitalistisk kamp. Det, der skiller os, er nok også synet på statsmagten.

Jeg har absolut ingen illusioner om, at den kan omdannes til et socialistisk styre uanset et flertal for venstrefløjen. Det er at undervurdere kapitalens økonomiske og samfundsmæssige magt.

Alt andet lige er det statens rolle at støtte kapitalens reproduktion, foruden at sikre dens kontrol over pengene i diverse udemokratiske institutioner domineret af spekulative udskejelser og fiktive penge.

Alle ved jo, at kapitalismen er krisebefængt – det ligger i dens natur og er grundvilkåret for dens evne til reproduktion. Dens produktionsmåder skaber uvægerligt enorme natur- og miljøødelæggelser samt en universel menneskelig fremmedgørelse, som følge af dens kannibalistiske grådighedskultur.

Derfor er et revolutionært brud med kapitalismen nødvendigt – for hverken Keynes eller liberal humanisme kan kontrollere dens iboende destruktive kræfter.

Nok så mange ædle hensigter og pseudodemokratiske valg ændrer ikke ved kapitalens herredømme, hvorfor alternative radikale socialistiske forslag, hvad enten de er reformistiske eller revolutionære, nødvendigvis skal på banen nu, hvis kloden ikke skal gå til i modsætningen mellem den afstumpede private ejendomsret og en statsmagt viet til at støtte kapitalen frem for menneskers og miljøets trivsel.

Pelle Dragsted m.fl. lider af den vrangforestilling, at vi med vores stemmesedler en skønne dag kan få noget, der minder om socialismen. Problemet er, at de ikke har fattet den enorme økonomiske og politiske magt, vi er underlagt.
Læs også

At tro på at vi kan løse dens systemiske fejl er en dødfødt strategi, som i over 100 år er blevet fremført af den revolutionære venstrefløj, som Enhedslisten er et produkt af.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Svennevig Christensen
  • Palle Yndal-Olsen
  • Toke Andersen
Kurt Svennevig Christensen, Palle Yndal-Olsen og Toke Andersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu