Kommentar

Er Trumps udfald mod medierne et signal til selvtægtsgrupper?

Trump har brugt ugen på nye udfald mod medierne, som han hævder spreder løgne og vil ham det ondt. Det vækker genklang på højrefløjen, hvor man er klar til at forsvare præsidenten med knyttede næver
Debat
8. juli 2017

Sidste søndag så Donald Trump ud til at anspore til vold imod CNN, da han tweetede et gammelt videoklip af sig selv, der optrådte ved en professionel showbrydekamp. Hans modstanders hoved var udskiftet med CNN’s logo.

På klippet ser vi Trump vælte sin CNN-avatar omkuld og overdynge ham med slag og albuestød i hovedet. Trump tilføjede hashtaggene #FraudNewsCNN og #FNN, der skulle stå for fraud news network, for at understrege sin anklage mod nyhedskanalen for at kolportere falske nyheder.

Tweetet var dog kun kulminationen på en endnu en bizar uge med nye Trump-angreb på medierne. Lørdag aften brugte Trump en del af sin tale ved et såkaldt Celebrate Freedom-massemøde i Kennedy Center på at skælde ud på pressen.

»Fake News-medierne forsøger at lukke munden på os, men det vil vi ikke give dem lov til. Folket kender sandheden«, sagde han. »De falske medier forsøgte at spærre vejen til Det Hvide Hus for os, men jeg er præsidenten, og det er de ikke«.

Trumps udtalelser udløste stående ovationer fra en tilskueskare, der viftede med miniatureudgaver af Stars and Stripes.

Tordag havde Trump over Twitter udsendt et groft personangreb på værterne i MSNBC-programmet Morning Joe, som har været kritiske over for ham. Han kaldte Mika Brzezinski for Low IQ Crazy Mika og Joe Scarborough for Psycho Joe og påstod, at da de to tv-værter deltog i hans nytårsfest, havde Brzezinski »blødt slemt fra en facelift-operation«.

Og onsdag rasede han mod avisen The Washington Post, som han kaldte for AmazonWashingtonPost. Amazon betalte ikke internetskatter, som de burde, påstod Trump og kaldte endnu engang The Washington Post for en fake news-avis.

Hvad der lå bag tiraden, er ikke helt indlysende, men åbenbart havde Trump set sig gal på Amazons grundlægger og topchef Jeff Bezos, der købte avisen i 2013. Hans vredesudbrud var tilsyneladende fremprovokeret af en historie i The Washington Post den foregående dag, hvor det blev afsløret, at Trump på mindst fire af sine golfklubber har ophængt falske forsider af nyhedsmagasinet Time, der afbilder ham som en succeshistorie.

Afledning eller vanvid?

Hvad foregår der her? Muligvis var Trumps angreb på pressen blot beregnet på at aflede den offentlige opmærksomhed fra en uge med pinlige nyheder – kongres-budgetudvalgets konklusion om, at Senatets udspil til sygesykringsreformen Trumpcare vil medføre, at 22 millioner amerikanere vil miste deres dækning, og senatsrepublikanernes generelle vanskeligheder ved at finde fælles politisk fodslag i spørgsmålet.

Eller afvisningen fra valgembedsmænd i de fleste stater om at ville samarbejde med Trumps kommission til opklaring af påstået vælgerbedrag. Eller afsløringen af, at den republikanske finansminister Peter W. Smith sidste efterår samlede et team af computereksperter og bad dem om at kontakte hackere med forbindelse med den russiske regering med henvisning til, at han arbejdede sammen med Trump-kampagnerådgiver Michael Flynn.

Hvis Trumps mål vitterlig var en sådan afledningsmanøvre, lykkedes den forbløffende godt for ham. Hans inflammatoriske tweets og udtalelser lagde beslag på store dele af mediedækningen.

En anden mulighed er selvfølgelig, at Trump er ved at gå fra koncepterne. »Præsident Trump har det ikke godt«, konkluderede Scarborough og Brzezinski efter Trumps udfald imod dem. Måske er presset ved at være for hårdt for en så tyndhudet narcissist. Måske driver det ham til vanvid at være udsat for mediernes kritiske og konstante granskning.

Jeg frygter imidlertid at årsagen til Trumps opførsel skal findes et andet og langt værre sted.

Knyttede næver

Trump begyndte sin præsidentperiode med at angribe pressen for »falske nyheder«. Siden kaldte han tv-kanaler og publikationer, der kritiserer ham, for »folkefjender«.

Hans seneste eskalation af angrebene på medierne synes at gå et skridt længere. Det virker, som om han søger at mobilisere sine tilhængere mod mediepersoner og ledere, der er kritiske over for ham.

Hans tweets og massemøder bliver stadig mere skingre, stadig mere provokerende, og deres underliggende budskab er i stigende grad, at Trumps kritikere er korrumperede individer, der konspirerer om at vælte ham og ødelægge hans præsidentskab – personer, som Trumps tilhængere må sørge for ikke lukker munden på ham, og som fortjener at blive væltet i gulvet på samme måde, som Trump gør ved CNN-personen i det videoklip, han offentliggjorde søndag.

Dette er en fortælling, der har stigende tilslutning på højreorienterede websteder.

I en video fra våbenlobbyorganisationen National Rifle Association, for eksempel, hævder Dana Loesch, NRA-talskvinde og tidligere redaktør for Breitbart News, at venstreorienterede komplotmagere »bruger deres medier til at likvidere de rigtige nyheder. De bruger deres skoler til at lære børn, at deres præsident er en ny Hitler. De bruger deres filmstjerner og sangere og komedieshows og prisceremonier til at gentage denne fortælling om og om igen«.

Mens sort-hvide optagelser af nylige protestmarcher ruller forbi i baggrunden, siger Loesch: »Den eneste måde, vi kan stoppe dette her og redde vores land og frihed, er ved at bekæmpe denne voldsomme strøm af løgne med sandhedens knyttede næve«.

Denne »knyttede næve« er, hvad USA’s præsident er i gang med at legitimere med sin vedvarende verbale krig imod de medier, der vover at kritisere ham.

Vil nyhedsorganisationer og journalister nu blive skræmt? Sandsynligvis ikke – ikke endnu. Men vi kan allerede være på en glidebane. Trumps stadig mere hadske og opflammende tweets og budskaber udgør et åbenlyst angreb på mediefriheden, som er en hjørnesten i vores demokrati.

Ligegyldigt om man som amerikaner er politisk enig eller uenig med Donald Trump, må vi alle stå imod dette.

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bare rolig, det er kun en mindre skadelig del af mandens megabrand - man kan forsvare sig.
The ’Grabber in Chief’ og hans ’New Shock Politics’ – her over for medierne – hvem bliver de næste … ;-)