Læserbrev

Tyrkisk garanti mod tortur er værdiløs

Debat
20. juli 2017

Det var glædeligt, at retten i Nykøbing den 7. juli fastslog, at en udlevering til Tyrkiet af et kurdisk torturoffer, den tidligere dødsfange Musa Dogan, er ulovlig.

Rigsadvokaten ønskede ellers at imødekomme et tyrkisk krav om udlevering af Dogan til Tyrkiet. Rigsadvokaten vurderede – stik mod advarsler fra internationale menneskerettighedsorganisationer – at Dogan ikke vil blive »udsat for forfølgelse« af »alvorlig karakter«, og skrev i en gennemgang af sagen, at »endvidere garanterer de tyrkiske myndigheder, at Musa Dogan ikke vil blive underlagt tortur eller umenneskelig eller nedværdigende behandling«.

Det er grotesk, at Rigsadvokaten finder, at en udvisning til netop Tyrkiet kunne komme på tale – især efter kupforsøget for et år siden. Så sent som i april i år kunne den britiske menneskerettighedsorganisation Freedom from Torture dokumentere, at Tyrkiets årelange brug af tortur fortsætter og især bruges over for kurdere.

FN’s konvention mod tortur fastslår klart, at »ingen deltagende stat må udvise, tilbagelevere eller udlevere en person til en anden stat, hvor der er vægtige grunde for at antage, at han vil være i fare for at blive underkastet tortur«.

Regeringen arbejder for tiden målrettet på, at Danmark skal blive medlem af FN’s Menneskerettighedsråd. Hvis man mener kandidaturet alvorligt, er det nødvendigt fortsat at understrege sin uforbeholdne støtte til det absolutte forbud mod tortur og afvise brugen af »diplomatiske garantier« i udvisningssager.

Når diplomatiske garantier har været anvendt, har de ikke minimeret risikoen for tortur, og manglen på reel overvågning har gjort det umuligt at sikre, at de overholdes. Diplomatiske garantier er med andre ord ikke det papir værd, som de er skrevet på.

Som foregangsland i arbejdet mod tortur skal Danmark stå fast på FN’s konvention mod tortur. Derfor bør dommen fra retten i Nykøbing Falster ikke appelleres.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her