Læserbrev

At være plejefamilie kræver uddannelse

Debat
12. juli 2017

Barnets Reform så dagens lys i januar 2011. Formålet var at sikre udsatte børn og unge de bedste muligheder for at trives. Reformen afstedkom blandt andet masselukninger af børnehjem og tilsvarende flere plejefamilier. Socialpædagogernes Landsforbund og andre kritiserede i sin tid tiltagene.

Konsekvenserne af Barnets Reform viser sig nu, og det er bestemt ikke noget kønt syn.

En undersøgelse fra Aalborg Universitet konkluderer, at hver tredje plejefamilie ikke får en dækkende beskrivelse af barnets behov og vanskeligheder, før barnet flytter ind hos dem.

Dertil kommer, at 18 procent af plejeforældrene ikke har modtaget efteruddannelse. I denne sammenhæng er det relevant at nævne, at det i forvejen kun tager fire dage at blive plejefamilie.

Uanset hvor ubehageligt det er at erkende, så har mange anbragte børn oplevet massivt omsorgssvigt. Mange har desuden været udsat for vold og seksuelle overgreb.

Der kommer flere og flere eksempler på plejefamilier, der ikke kan rumme plejebørn og de vanskeligheder, som nogle gange følger med. Derfor ender de implicerede børn desværre ofte med at flytte mange gange. Man spørger sig selv, om disse børn mon reagerer på, at de anbringes i plejefamilier, som nok har gode intentioner, men som mangler de nødvendige kompetencer.

En plejemor udtalte til DR i marts, at der var behov for, at nogle professionelle tager over. Det kom sig af, at barnet angiveligt ikke havde udvist empati, efter at han havde sparket hende.

Når plejeforældre ikke har de faglige kundskaber og ikke ved, hvad de skal stille op med et sådant barn, så går det næsten altid ud over barnet. Og hvis barnet måtte have en smule tillid til sin omverden tilbage, er det sandsynligt, at den forsvinder. Systemet kommer i sådanne tilfælde til at gøre mere skade end gavn. Og det er det, man kalder offentligt omsorgssvigt.

Det tager tre og halvt år at blive pædagog. Mange pædagoger, der arbejder med anbragte børn, har efteruddannelser, og det er der en grund til. Kærlighed og omsorg er unægtelig vigtigt, når man har med børn med særlige udfordringer at gøre, men i de fleste tilfælde skal der mere til. Og et firedages kursus er ikke nok.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Det er helt rigtigt. Selv en uddannet pædagog mangler viden til at forstå og håndtere børn med omsorgssvigt og diagnoser. Jeg kan ikke begribe, at det faktum er så svært at fatte, når konsekvenserne for børnene er så forfærdelige.

Chili Djurhuus

Netop Eva. Det er simpelthen ikke til at forstå.