Læserbrev

Argumentationen for regeringens skattelettelser holder ikke

Debat
1. september 2017

»Den her reform skaber ulighed, men det gør vi med åbne øjne,« og det sker, fordi »vi bliver nødt til at øge uligheden for at skabe vækst.«

Sådan sagde skatteminister Karsten Lauritzen (V) ved præsentationen af regeringens forslag til skattereform.

Det er traditionelt borgerligt tankegods, at hvis skattelettelserne bliver givet til dem, der har i forvejen, så smitter det af ned igennem samfundet og kommer dermed alle til gode. På den måde etableres et moralsk forsvar for skattelettelser til de mest velstillede, så det ikke bare handler om grådighed og utilsløret ragen til sig. Påstanden er, at det er godt for alle, fordi det skaber vækst.

Problemet med regeringens argumentation er, at det ikke passer. Tag ikke mine ord for det, men lyt for eksempel til den ikke ligefrem politisk knaldrøde Saxo Bank, hvis cheføkonom, Steen Jakobsen, har sagt:

»Trickle-down economics – altså den økonomiske logik, hvor vi stabler champagneglas i en pyramide, hælder i de øverste og regner med, at det drypper ned på resten – har bare ikke virket.«

Tilsvarende har både IMF og OECD, der heller ikke har tradition for at befinde sig i venstre side af det politiske spektrum, udgivet rapporter, ifølge hvilke økonomisk lighed er en fordel for hele samfundet.

IMF viser, at stigende indkomstandele for lav- og middelklassen giver en højere økonomisk vækst, mens stigende indkomstandele for de rigeste giver en lavere vækst. Ligeledes viser studier fra OECD, at stigende ulighed giver lavere vækst.

Regeringen har med andre ord virkeligheden imod sig, når den vil bruge ulighed til at skabe vækst. Hvis der skal gives skattelettelser, vil det ikke alene være mere sympatisk, men også mere effektfuldt at give dem til nogle af dem i vores samfund, som har almindelige indkomster, i stedet for dem, der i forvejen forgyldes.

Nick Hækkerup, Socialdemokratiet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg burde måske glædesved en omvendt synder - men Nick Hækkerup glemmer åbenbart, at S førte netop den samme ulighedsskabende politik da de havde regeringsmagten. Lidt selvkritik vil ellers øge troværdigheden.

Frede Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Nick Hækkerup, det står jo Socialdemokratiet frit for at gå imod Regeringens skattelettelser.
Men istedet har I uld i mund, og vil ikke ud med, om I vil rulle eventuelle reformer tilbage, eller afskaffe fattigdomsydelserne. Deri har Socialdemokraterne et forklaringsproblem.
Det ville klæde jer, at I lyttede til alle de borgere, som idag har det dårligt på grund af jeres 'reformer', dvs at lave loven om fleksjob og førtidspension om.
Så ville I nok få flere vælgere.