Læserbrev

Det bæredygtige fiskeri skal fremmes

Debat
31. august 2017

Når Miljø- og Fødevareministeriet alt for længe har ladet store, kapitaltunge fiskere, de såkaldte kvotekonger, udkonkurrere mindre kystfiskere, er det ikke bare udtryk for et kæmpe demokratisk problem – det er også uendeligt skadeligt for det bæredygtige kystfiskeri.

For hvis der er nogen, der har lidt under den udemokratiske håndtering af kvotekoncentrationerne, så er det de små kystfiskere, der fisker skånsomt og med stor respekt for naturen.

Dem, som har et minimalt brændstofforbrug; som bruger fiskeredskaber, der ikke påvirker havbunden; og som næsten ingen bifangst har. De har, én efter én, måttet dreje nøglen om til fordel for kvotekongernes skadelige kæmpetrawlere.

Derfor er vi i Alternativet enormt glade for den fiskeripakke, som Socialdemokratiet og DF har været frontløbere på, og som vi er et stort flertal bag. Den er nemlig et stort skridt på vejen til at lappe hullerne i det demokratiske system og sikre større mangfoldighed i fiskekvoterne.

I Alternativet ønsker vi imidlertid at tage skridtet endnu videre og styrke særligt det bæredygtige kystfiskeri. Det gør vi ved helt grundlæggende at ændre det nuværende system med omsættelige kvoter og opsige fiskekvoterne, så de i stedet ejes af staten og kan lånes ud.

Derudover har vi sammen med SF og Enhedslisten foreslået at indføre en fradragsordning, så naturskånsomme fiskere fritages for skat ved første kvotetildeling. Derudover foreslår vi at lave en dansk mærkningsordning for fisk, der er fanget naturskånsomt, så det bliver nemmere for forbrugeren at støtte de små, bæredygtige fiskere.

Endelig mener vi i Alternativet, at der er brug for en kommission, der skal undersøge, hvad det er i det politiske system, der har muliggjort forkert forvaltning af skiftende fiskeriministre og deres embedsværk igennem så mange år.

Vi skal have rettet op på de demokratiske huller i systemet og have det bæredygtige kystfiskeri til at blomstre – til gavn for både mennesker, natur og miljø.

Roger Matthisen er Alternativets fiskeriordfører

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kurt Svennevig Christensen

Meget enig, blot skal vi huske at det bæredygtige skal gælde såvel kystfiskeriet som havfiskeriet. Havfiskeriet er de meget store fartøjer som fisker med trawl, not, vod og garn lagt til havs. Næsten alt fiskeri af sild og makrel foregår i dag lagt til havs, der er så at sige intet kystfiskeri efter de arter mere. I dag er det også svært at forestille sig en sådan omstilling fra hav til kyst. Men det er ikke svært at forestille sig at de store overskud, dette fiskeris kvote konger henter hjem hvert år, skal holdes ude af de mindre konsumfiskeri og kystfiskeriet. Det er et spørgsmål om lovgivning og en overholdes af de love.

Eva Schwanenflügel og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar