Læserbrev

Danmark bør ikke afvente EU i kampen mod giftige kemikalier

Debat
31. august 2017

I en kronik i Information (»EU-Kommissionen kæmper kun halvhjertet mod hormonforstyrrende stoffer«, den 24. august) beskriver Christian Ege og Malene Møhl fra Det Økologiske Råd, hvordan EU-Kommissionen kun kæmper halvhjertet mod hormonforstyrrende stoffer.

Det sker med henvisning til EU’s nye forslag til kriterier, der skal opfyldes, før et stof kan betegnes som hormonforstyrrende.

Det er virkelig dybt rystende, at EU-Kommissionen tager så let på borgernes sundhed. Men det er samtidig ikke særlig overraskende, når man tager EU-Kommissionens historiske fodslæben og underdanighed over for kemiindustrien i betragtning.

I EU-systemet tager det typisk årevis, fra et stof først bliver mistænkt for at være skadeligt, til det bliver forbudt. Og lykkedes det endelig at lave regler, er de ofte i mellemtiden blevet så udvandet af industriens lobbyister, at man til tider kan sætte spørgsmålstegn ved effekten.

Eksempelvis tog det næsten 25 år, fra stoffet DEHP blev mistænkt for at være hormonforstyrrende i 1980’erne, til det i 2007 blev forbudt af EU i legetøj og småbørnsartikler til børn under 14 år. Men en lang række produkter er ikke omfattet af forbuddet.

Børn risikerer derfor stadig dagligt at blive udsat for DEHP via produkter som skoletasker, penalhuse, madkasser med videre.

I Danmark havde vi ellers vedtaget et totalforbud for DEHP og tre andre lignende stoffer i alle produkter med henvisning til, at stofferne er hormonforstyrrende og skader forplantningsevnen hos både børn og voksne. Men reglerne trådte aldrig i kraft. En dom ved EU-domstolen betød, at Danmark måtte droppe sit nationale forbud.

I Enhedslisten har vi efterhånden mistet tiltroen og tålmodighed med EU-systemet, når det kommer til at sikre et ordentligt beskyttelsesniveau imod giftige kemikalier. Vi skal selvfølgelig gøre alt, hvad vi kan, for at presse på for strammere regler i EU.

Men mens den kamp udkæmpes, kan vi ikke bare afvente passivt, imens børn og voksne bruges som forsøgskaniner af kemiindustrien.

I Enhedslisten har vi derfor foreslået, at Danmark laver et ensidigt forbud imod de giftige kemikalier. Så må vi tage konflikten med EU, hvis EU-Kommissionen mener, at sådanne strider med reglerne for det indre marked.

Befolkningens sundhed må stå over hensynet til EU.

Tobias Clausen er folketingskandidat for Enhedslisten

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her