Læserbrev

Dannelse handler også om bæredygtighed

Debat
28. august 2017

Temaet for årets Sorømøde, ’Dannelse i en global verden’, er velvalgt og var helt i tråd med en stigende tendens de seneste par år. Aldrig før har verden haft så stort et behov for danske (verdens)borgere, der både har blik for det nære og det fjerne, og som ved, at nutidens og fremtidens globale problemer overskrider verdenskortets nationale grænsedragninger; verden er ikke nationens modstilling – nationen eksisterer i verden og vice versa.

De globale klimaforandringer har en særlig status blandt disse verdensomspændende udfordringer, idet de med sikkerhed vil påvirke nulevende og endnu ufødte generationer. Måske er det tid til at genopbygge relationen til det naturgrundlag, som vi alle er så uendeligt betinget af. Netop derfor er dannelsesdiskussioner vigtige.

Mange af de unge mennesker, som jeg møder i min daglige gang i den danske gymnasieskole, undrer sig over, at ingen af de såkaldte voksne råber ’STOP!’. Denne undren skal vi stimulere og videreudvikle til et forankret, bæredygtigt livssyn. Hvis vi som samfund ønsker, at danske børn og unge nu og i fremtiden tager et bæredygtigt verdensborgerskab på sig, så må vi turde at gå ambitiøst til værk, sammentænke samtlige dannende indsatser og samle dem under ét fælles, bæredygtigt dannelsesideal.

Et sådant bæredygtigt dannelsesideal er langt fra grebet ud af den blå luft. Tværtimod ligger det i naturlig forlængelse af eksempelvis Brundtland-rapportens anerkendte bæredygtighedsdefinition: »En bæredygtig udvikling er en udvikling, som opfylder de nuværende behov, uden at bringe fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres behov i fare.« Et andet eksempel på overensstemmelse er punkt 4.7 i FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling, som indeholder et udtalt ønske om at sikre alle mennesker uddannelse i bæredygtig livsstil.

Vi bør derfor mobilisere modet til at se vor tids største globale udfordring i øjnene og på denne baggrund skabe rammerne for, at den bæredygtige borger kan vokse sig stor og stærk. Vil man have planter til at gro, er jordbundsforholdene af afgørende betydning – og sådan er det også for den bæredygtigt dannede verdensborger.

Mads Strarup er uddannelsesleder på Københavns åbne Gymnasium.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her