Læserbrev

David Rehling overser Grønlands strategiske betydning for Danmarks NATO-medlemskab

Debat
2. august 2017

I sin artikel »Det dramatiske år 1948 førte Danmark ind i NATO« (Information, den 26. juli 2017) overser David Rehling Grønlands militærstrategiske betydning i alliancespillet. Det er rigtigt, at Hans Hedtofts hjerte stod til det nordiske samarbejde. Alligevel vil jeg påstå, at den daværende socialdemokratiske statsminister, Hans Hedtoft, ikke i tilstrækkelig grad udnyttede mulighederne for et skandinavisk forsvarsforbund.

USA’s accept var afgørende, uanset hvilken løsning Danmark, Norge og Sverige kunne blive enige om. Det var ingen selvfølge, at USA ville acceptere Danmarks tilslutning til Atlantpagten (NATO). Kildematerialet sandsynliggør, at Grønland blev afgørende for slutresultatet i forhandlingerne.

I april 1941 havde USA fået ret til at oprette militære baser i Grønland. Det var sket i en aftale mellem den danske gesandt i Washington, Henrik Kauffmann, og den amerikanske regering. Efter Anden Verdenskrig var det afgørende for USA at kunne beholde baserne. For den danske regering derimod var det vigtigt at få amerikanerne til at forlade Grønland for på denne måde at medvirke til at forbedre forholdet mellem stormagterne.

Størst mulighed for at påvirke den amerikanske politik til fordel for en skandinavisk løsning fik den danske regering i februar 1949, da det amerikanske udenrigsministerium fremlagde andre løsninger end fuldt dansk og norsk medlemskab af Atlantpagten. Betingelsen var, at der kunne træffes særlige ordninger med hensyn til USA’s baserettigheder i Grønland.

Den danske regering formåede ikke at udnytte den blødere og mere pragmatiske amerikanske position i februar 1949 til at opnå en skandinavisk løsning. Den afstod fra at anlægge en fastere politik i Grønlandsspørgsmålet for at presse USA.

Det er højst sandsynligt, at USA ville have godkendt et neutralt skandinavisk forsvarsforbund, hvis der forinden var tilvejebragt en tilfredsstillende aftale med Danmark om Grønland. Måske var Grønland da den egentlige årsag til, at Danmark blev medlem af Atlantpagten. Den pointe forbigår David Rehling i sin artikel.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her