Kommentar

DR har ikke blot brug for én mangfoldighedskonsulent, men for en mangfoldighedsrevolution

På sin egen facon har ledelsen i DR fået bragt et spørgsmål på dagsordenen: manglen på mangfoldighed i den organisation, de selv står i spidsen for. DR er over ti år bagud i forhold til andre public service-stationer i Europa, når det kommer til at afspejle samfundet. Nu er det måske sidste chance for at rette op
Tidligere børne-tv og vejrvært var i 90'erne den første brune tv-vært i Danmark. Det var hende, Casper Christensen kaldte hende 'vejrneger'. 

Tidligere børne-tv og vejrvært var i 90'erne den første brune tv-vært i Danmark. Det var hende, Casper Christensen kaldte hende 'vejrneger'. 

Morten Langkilde

Debat
10. august 2017

Lad mig indtage et ret ledigt standpunkt: Det er glædeligt, at DR har ansat en mangfoldighedskonsulent. Oven i købet en fra og tæt på ledelsen.

Meningsdannere på stribe harmer over, at den tidligere mediedirektør Gitte Rabøl skal stå i spidsen for at få mere mangfoldighed ind i sendefladerne og bag skriveborde, kameraer og mikrofoner. Og ikke mindst lønnen, det skal ske for.

Kan vi ikke sætte autopiloten på stand by? Det er svært efter sagerne, hvor både heste og chefer er blevet fløjet over Atlanten eller i pendulfart over Danmark, men det kunne lede til et andet ledigt standpunkt, nemlig at topledelsen ikke har fået en hjerneblødning – og her tænker jeg igen ikke på lønninger, eller hvordan rekrutteringen er foregået – men har indset, at DR har er et enormt efterslæb, når det gælder mangfoldighed.

Ledelsen leverer selv kongeeksemplet. Etikchefen lagde i sidste uge op til, at medarbejdere ikke bør deltage i Copenhagen Pride, hvis de skilter med at være ansat i DR. Modsat Forsvaret, Københavns Kommune og andre offentlige institutioner. Det vil sætte DR’s uafhængighed over styr, lød det.

DR skal være upartisk i sin dækning ja. Men det er vel en fejlslutning at tro, at man kan eksistere helt uafhængigt af et samfund i udvikling netop som en bærende og formidlende samfundsinstitution.

Den erkendelse er man nået til på den anden side af Sundet hos SVT. Og hos BBC og Channel 4.

Svaret var nej!

For et par år siden undersøgte jeg i et projekt på Roskilde Universitet, hvordan public service-stationer arbejder strategisk med mangfoldighed.

DR var hurtigt undersøgt. Her var svaret, at det gjorde man ikke.

I dokument på dokument stod godt nok, at DR skal tilstræbe mangfoldighed. Gennem interview med topfolk fra DR kunne jeg forstå, at det primært drejede sig om at dække Danmark geografisk. Men mål bredt set, nej, det var der ikke opstillet.

Det undrede mig. Ikke mindst når undersøgelser viser, at etniske minoriteter er underrepræsenteret i dækningen, at der er for få kvindelige kilder, og at det stadig er umuligt at forestille sig en ikke-heteroseksuel i hovedrollen i de produktioner, der spyttes ud fra DR-drama.

I DR’s personalepolitik fremhæves, at der skal være plads til forskellighed. Mål eller en strategisk indsats for at leve op til det bredt set? Nej, det vil jo være »grænseoverskridende«, som HR-folkene argumenterede, hvis man skal forholde sig til f.eks. LGBT-spørgsmål i rekrutteringen.

I mange år kørte vittigheden, at det eneste sted, man kunne finde medarbejdere med anden etnisk baggrund, var blandt rengøringspersonalet og metrologerne. Knap så sjovt, når det var tæt på at være sandt. Helt sådan er det ikke i dag, men DR kan ikke siges at være bare tæt på at afspejle befolkningen.

Det er jo Sverige

Anderledes er det i Storbritannien og Sverige. I over ti år har man arbejdet strategisk med mangfoldighed. Hvorfor? Fordi det tages for givet, at det er en pligt at afspejle samfundet, som det udvikler sig. Fordi man opfatter sig som en aktiv del af netop samfundet uden den berøringsangst, DR’s etikchef illustrerer. Og fordi der er seere, lyttere og penge i det.

SVT har en mangfoldighedspolitik, det er jo Sverige. Men vigtigere: Fra ledelsen har man stillet selvkritiske spørgsmål såsom: Når vi laver børne-tv, sørger vi så for, at de medvirkende – børn som voksne – afspejler hele samfundet? På alle skalaer? Jeg er den første til at bøje mig i støvet over dansk børne-tv. Men et sådan mod ville kun gøre det bedre.

Hos BBC måler man, hvordan fladerne afspejler samfundet, når det gælder alt fra værter og kilder til repræsentationer i drama. Ikke kun for at sikre mere dækning af det, der er underrepræsenteret, men også en bedre dækning.

Blandt andet gennem mainstreaming, hvor hovedpersonen i serier eller værter sagtens kan have etnisk minoritetsbaggrund, uden at det er hovedhistorien. Altså ikke mere integrationsradio eller -temaer, men en tættekam gennem alle flader.

Channel 4 er fuldt forpligtet til mangfoldighed, som de stolt siger i London. Her inviteres forskellige samfundsgrupper ind, for at kanalen kan blive klogere på deres liv. Channel 4 er for øvrigt partner ved dette års pride i London; også for at kunne tiltrække medarbejdere.

Ren bureaukratisk multikulturalisme? Nej, lyder svaret: Vi ikke kun værdsætter, vi også værdisætter mangfoldighed. Det skaber bedre indhold at have mange slags mennesker omkring flip over-papiret, når der skal tænkes nyt. Spørgsmålet er snarere, hvordan man så længe har tilladt sig et så afslappet forhold til mangfoldighed i Danmark.

Snart går nye medieforhandlinger i gang. På højrefløjen handler mangfoldighed mest om at få sat ansatte på et tog mod provinsen. På venstrefløjen er mangfoldighed ej længere højt på hurralisten. Så hvis der skal handles, er det nu. Det kræver ikke blot en mangfoldighedskonsulent. Det kræver en mangfoldighedsrevolution.

Sune Prahl Knudsen er journalist og forfatter til en række bøger og artikler om LGBT-spørgsmål og mangfoldighed. Arbejder som rådgiver i Bruxelles.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Christian Lucas

"Mangfoldighed" handler ikke kun om "hvem" men "hvad". X-Factor er den diametrale modsætning, da det er et aldeles "McConcept" som alle andre lande med X.Factor.

Ja, og de har tænkt sig at fortsætte med det - X-Factor!
Man trænger derimod til en ensidig vurdering af om den viden og intelligens, dannelse om man vil - på et tidspunkt vil brede sig til folket - unge som gamle - eller om man mon ikke har skudt lidt forbi med lavbenet underholdning, gættelege/ stærke mænd, gamle danske serier og for 1-2-3-4 gangs genudsendelse af udenlandske film, med en alder på op til 60-70 år?

Hans Aagaard, Susanne Andersen, Kim Houmøller, Hanne Ribens og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
Ole Rasmussen

Der er ikke brug for en mangfoldighedskonsulent. Der er brug for en public service station som kan lave tv til en befolkning, som har brug for et uafhængigt nyhedsmedie. Et medie vi kan stole på, og ikke et Se & Hør medie, som vi har i dag. Længere er den ikke, men DR vil ikke lytte, og Michael Christensen burde sparkes imorgen. Hans verdenssyn er Matadorsk, og det ender med vi skal tvangsindlægges til et endnu mere indholdsløst medie.

Hans Larsen, Mette Poulsen, Egon Stich, Per Meinertsen, Hans Aagaard, Rie Forchhammer, Anne Eriksen, ulrik mortensen, Bjarne Bisgaard Jensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Mangfoldighed er også at afspejle hele samfundet. Regnedrenge, chefter for dit og dat, debatører fra politisk hold inviteres i en uendelighed, og hvis en ukendt borger får taletid er det i få min.
I deadline fornylig var formanden for jobcentrets ofre inviteret.Han fik taletid i få min, og herefter var det beskæftigelsesborgmesteren i København, Anna Mee Allerslev. talte og talte og gentog sig selv.
Jeg savner bredde og er revnende ligeglad med køn og hudfarve, og om de er fra Vejle eller Århus. Det er indholdet det skal handle om. det er som om DR kun afspejler de med status. Dr. er arrogant, men kan ikke finde ud af at lave et ordentligt bogprogram. Næ, man skal give folket teater, og hold kæft kager!

Hans Larsen, Kim Houmøller, Egon Stich, Estermarie Mandelquist, Lise Lotte Rahbek, Anne Eriksen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Poul Sørensen

DR's mangfoldighed giver sig udslag i at de genudsender hele Barnaby serien ikke bare dem med den første Barnaby der havde en hvis kvalitet.....DR er en failed istitution.
- og vi vil ikke betale 216 kr pr. mdr. til deres licenstrug på 3.6 milliard om året til at køre genudsendelses loop på gamle kriminal serier og dårlig public service.... som sagt DR er en failed institution og en hjemmeside og en radio kanal vil fint kunne indeholde den public service, som vi får fra DR.
Nogen syntes måske ikke 216 kr. er meget men det koster når man er nødt til at tilkøbe nogen andre kanaler, hvis man eksempelvis vil se landsholdet spillefodbold og på toppen af det så har DR ikke det der ligner moral og vrøvler om at de er en institution, som om de stadigvæk viste de vigtige fodbold begivenheder, som om de stadig kørte programmer, hvor man kunne lære noget, som om de stadig eksperimenterede med ideer og ikke bare købte koncepter fra USA....
Personligt vil så jeg helst DR nedlagt, fordi jeg tror de i den grad spærre og er dræbende for kulturelle initiativer.
- Hvorfor skal en failed istitution som DR have så meget at sige over dansk kulturliv og hvorfor skal de kunne tilrane sig 3.6 milliard i licenser....

Poul Sørensen

Jeg glæder mig i den grad til at DR bliver nedlagt og der bliver plads til en socialistisk tv station. Der var en gang en kriminal serie fra New Zealand, der i lat sin enkelthed handlede om at afsløre alle de uregelmæssigheder der foregik på arbejdspladser og med alt som det medførte.... det er mangfoldighed.... DR er noget konformt kulturdræbende lort og de vil aldrig blive andet....

Tak for et rigtigt godt indspark. Ja, vi halter bagefter og har brug for en mangfoldighedsrevolution i DR. Men her er det værd at være opmærksom på, at DR som statlig virksomhed kun er én af mange. I statens personalepolitik fremgår hos Moderniseringsstyrelsen, at stillingsannoncer SKAL indholde bemærkninger om mangfoldighed. Men det altså kun for de udvalgte diskriminationsgrunde: Alder, køn, religion og etnisk tilhørsforhold. Hvilket signal om inklusion sender for eksempel Børne og Socialministeriet til den kvalificerede, transkønnede, eller homoseksuelle- jobansøger, når det i stillingsannoncen fremgår, ctiat: ’at man ønsker at fremme ligestilling og mangfoldighed hvorfor alle kvalificerede ansøger uanset alder, køn, religion, handicap eller etnisk tilhørsforhold?

Poul Sørensen

Peter Ussing
Der er 3.6 milliader grunde til at lukke DR uanset hvor mang transkønnede DR ansætter, som skalkeskjul....

Poul Sørensen

Jeg foreslår at alle DR's udsendelser kommer med prisskilt for hvor meget af deres 3.6 millard som de har brugt på at sende de forskellige udsendelser - hvad koster det at producere en dag fyldt med genudsendelser. Og de skal ikke påskrive afskrivinger af maskiner og bygninger eller andre kreative sløringer. Vi vil bare vide hvad de har købt Barneby udsendelserne for og hvor meget TV avisen koster i jounalist lønninger osv....