DR dement ruin

Landets største mediehus fremskynder sin egen afvikling
Debat
11. august 2017

Ansættelse af en afgående overbetalt direktør som konsulent til samme løn på over 2 millioner i årsvederlag for en søgt formuleret, men overkommelig opgave; en korrespondenthustrus hest i flugt over Atlanten på virksomhedens regning; en nyhedschef, der koster rejsekassen i årevis; en generaldirektør med en gage på det dobbelte af landets regeringschef; en række underdirektører (afdelingsankermænd) med eksorbitante lønninger i forhold til funktionernes betydning; dertil et kostbart lag af funktioner i det store hus iklædt overflødig mellemledelse i snesevis, samt demonstreret redaktionel middelmådighed og pur uduelighed mest mærkbart i den vigtige, men vedvarende kiksede formidlings- og medarbejderudvikling.

Og så videre. Og så videre. Bidrag til et virksomhedsportræt.

Lægges dertil et påfaldende antal af genudsendelser, der efterhånden har vakt undren selv blandt tålmodige. Seerne har blandt utallige programpunkter med mærket stort ’G’ oplevet en elendighed som Huset på Christianshavn gentaget lige så mange gange, som den nuværende statsministeren har set Matador.

Genudsendelse af genudsendelse

Henne i udlandet sidder afgiftsmodtagende producenter og vræler af grin over et dansk offentligt finansieret og således økonomisk funderet mediehus, der sender og sender serier såsom afdøde Barnaby og Taggart og Frost samt andre titler fra yngre jernalder.

Flere har mistet farverne af ælde. Her er det ikke genudsendelser, men genudsendelsers genudsendelser der i øvrigt også indbefatter underholdningsegenproduktioner som: Hvornår var det nu, det var – med deltagere, der ikke mere kan svare, da de længst ligger under mulde. Man kan forstå én genudsendt i ny og næ og jubilæer og nostalgiske årsager. Men konsekvent! (Se fodnote)

Den ikke ubetydelige halvårlige licens kradser.

For blot en halvering af mangfoldighedskonsulentens vederlag, som i givet fald stadig ville være generøst, kunne man i stedet lave lidt mangfoldigt studiefjernsyn, det koster ikke så meget. For ikke at tale om hurtige dag til dag, selvforvaltende nyskabelser i radioen (uden mellemledere), hvor en million er en formue, en radio, der ellers er gået i sort i dårlige vaner, tam selvglæde og forudsigelighed, og overhales i inspiration – og nå ja, mangfoldighed – af Radio24syv og netmedierne.

Det er næppe den her antydede udeblevne mangfoldighed, som den nyforgyldte mangfoldighedschef skal se på, men i klartekst en strategi med henblik på at flytte mere produktion og flere medarbejdere til udkanten, subsidiært Aarhus i overensstemmelse med politikernes krav. Desuden får mangfoldighedschefen til opgave at trampe egenproduktionen og kvaliteten af det indkøbte (genudsendelsespotentialet) længere ned mod den laveste fællesnævner.

Den side af sagen lagde bestyrelsesformanden i og for sig ikke skjul på, men afslørede ikke i sit højrøvede sorte svar i pressen, hvorledes dette hænger sammen med den øvrige medieudvikling, den der tværtimod dementerer decentraliserende behov i en konkurrence, hvor public service kun klarer sig ved at sende det kvalitativt eksklusive, andre ikke magter nær så godt eller bedre. Denne livsnødvendige kvalifikation eksisterer ikke mere i DR.

Alle danskernes DR

Generaldirektøren har i hele sin embedsperiode bestandigt betonet DR som alle danskernes DR, hvor den enkle definition, som den også udmøntes i praksis, gælder alle udsendelser på samme niveau, snart sagt også indhold. Undtagelser fra denne regel er efterhånden bemærkelsesværdige, fordi de er så sjældne.

Lasse Jensen skrev forleden her i bladet en ledende artikel, der takket være Jensens indsigt og mangeårige erfaring med DR burde få virksomheden derude til at ryste i buksen og i selvopholdelsesdriftens navn finde sig en anden topleder.

For eksempel en med ambitioner om at komme sine kunder ved med den slags opfindsomhed og fornyelse og kunstneriske ind- og udfald og rigelige slag i bolledejen, der vækker harme og diskussion og beskyldninger om røde lejesvende og retfærdiggør den høje licens, og at man overhovedet opretholder en institution som DR.

Det, der jo nu er sket for at supplere Lasse Jensens smertelige betragtninger, er, at opinionsdannerne, eliten i de fleste politiske og civile lag om man vil – måske lige bortset fra Mogens Jensen (S) – ikke mere kommer DR til undsætning.

Der forbliver mørkt og stille, når regeringen snart kommer med grønthøsteren og høvler samlet set en halv milliard kroner ud af DR-budgetterne. Måske mere.

DR’s ledelse evner ikke at bekymre sig om de kræfter og den kritik udefra, der kunne have styrket den gamle institutions beredskab. Den side af sagen klarer de ved at overbetale deres cheflag.

Mange års slappe, temperamentsforladte, uinspirerede forvaltning af den engang så centrale mediekæmpe har medført, at dens videre skæbne nu kun afføder skuldertræk.

Åh jo, klassisk dannede nærer jo lige den bekymring med orkestrene. Nåh nej: orkestret. Det ene likviderede de i forfjor; det andet – det gamle symfoniorkester – vil staten efter de forventede nedskæringer måske overtage, så går dét da ikke til, og ensemblet lejer sig ind i koncertsalen.

Det er trist at skulle skrive ovenstående. Det samme om DR og nogenlunde samme om igen, har før præget denne spalte.

Men det er den tankeløshed såsom mangfoldighedskonsulentens udnævnelse, der sender en gammel kender og sympatisør af DR i tastaturet igen.

Når DR-ledelsen i det megalomane anlæg disponerer på den facon, ejer bestyrelsesformand, generaldirektør, mediedirektør og mangfoldighedskonsulent ikke den visdom og kultur, den modenhed, der skal til, for at lede en medievirksomhed, én hvis fornemste opgave er at skabe lys over land. Uden begrundet mistanke om at en småkorrumperet mentalitet trives blandt dem.

(Fodnote: Forleden sendte DR: Søren Ryge direkte. Som genudsendelse.)

Intermetzo

Den ugentlige klumme af Georg Metz

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

DR skal blot være et tilvalg i TV-pakken på linie med f. ex. CNN, BBC & Euronews.
Så kan de gøre, hvad de vil.

Torben K L Jensen

For mange høvdinge - det være sig krigshøvdinge,røgsignal-høvdinge og fredspiberygende medicinmænd alle underlagt en stammehøvding der ikke skal andet end at bære en hoved beklædning af lånte fjer opg en pels fra en skudt bjørn - med andre ord - for mange høvdinge til for få indianere.

Torsten Jacobsen

Selvtilfredsheden i DR har i årevis været ulidelig. Der er noget grundlæggende galt med selvforståelsen i den butik. Jeg går ind for en stærk Public Service medieorganisation betalt over licensen, men ikke denne selvforelskede mastodont. Brænd lortet ned, og byg noget nyt.

Anne Eriksen, Lis djørup, Tino Rozzo, Hanne Ribens, Poul Sørensen, Rasmus Knus og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

DR har længe fløjet på automatpilot, med kun meget få undtagelser, såsom den glimrende historie om Danmark. De ekstremt høje lønninger retfærdiggøres overhovedet ikke af det ekstreme antal genudsendelser og lave journalistiske niveau, der praktiseres. Selv Deadline har mistet biddet.
Det virker som om man forsøger at optræde så ukritisk som overhovedet muligt, for at forhindre den tordensky af nedskæringer, der truer i horisonten, samtidig med at man underminerer sin eksistensberettigelse ved at tillade skandaler om misbrug af licenskronerne.
DR hopper rundt som en hovedløs høne, der endnu ikke ved den er blevet halshugget.

Olav Bo Hessellund, Anne Eriksen, Susanne Andersen, Torben K L Jensen, Poul Sørensen, Hans Larsen, Rasmus Knus, Margit Tang og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Er det ikke længere vigtigt at Danmark har et stærkt , troværdigt og mangfoldigt medie, der kan give en dybte borende information, godt drama, dokumentarer osv.
Ligeledes skal politikerne holde armslængden, hvilke bliver endnu vanskeligere hvis betalingen kommer ind under finansloven. Hvorfor ikke oprette flere forskellige satser så der bliver større retfærdighed i licensbetalingens størrelse.
Kulturministeren ønsker, at folk skal betale for det de ser og hører og ikke andet - i mine øjne en forfærdelig løsning men lige i de borgerliges ånd - bliver det næste så at "vi" også skal betale for vore skolegang efter de fag "vi" tager osv.......

Hvorfor er det vigtigste emne i debatten ikke hvordan "vi" får skabt et stærkt og alsidigt informerende , oplysende og sjovt DR??????

Flemming Berger, Susanne Andersen, Malan Helge, Margit Tang og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

PS: Venstre med Løkke Rasmussen i spidsen kan ikke tillade sig at kritisere DR for de mange dumme sager, der har været oppe den senere tid. Husk billagene, besøg på Hotel under falsk navn og betalt af skatteyderne osv.......

Eva Schwanenflügel

@Dorte Sørensen
Helt relevante spørgsmål til politikerne. Jeg er også betænkelig ved forslaget om at DR kommer på finansloven. Det åbner for, at enhver regering kan kontrollere public opinion.
Spørgsmålet er også, hvorfor en hel hær af politikere hele tiden prøver at skære achillessenen over på DR?

Susanne Andersen, Malan Helge og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Kurt Svennevig Christensen

Det var nu engang for længe siden at jeg også kritiserede (læs: forsvarede) DR. Det gør jeg ikke mere. Jeg har det nu sådan at jeg hellere vil bruge de penge på den lokale købmand, end DR. Måske er jeg blevet for gammel, for jeg tror ikke jeg vil savne DR - det er underligt.

Lis djørup, Tino Rozzo, Poul Sørensen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Et gedigent bog-/kulturprogram får vi vel aldrig - mangfoldighed eller ej.

I går aftes - tidspunktet umanerligt (23.00- 00.30, måske en genudsendelse), men man blev hængende - sendte det fransksprogede TV5Monde bogprogrammet "La Grande Librairie" med deltagere som Fanny Ardant og Gerard Depardieu. Anledning: FA har instrueret GD som Stalin i filmen "Le Divan de Staline". Forfatteren til bogen (forlægget) medvirkede. En forfatter mere og en forlægger ligeså.

Ellers var der af interesse kun et udmærket program om Søren Ryges charmerende hund - med uddrag fra gamle udsendelser. Dog relevante nok i denne forbindelse.

Hvor mange penge ville man mon kunne spare, hvis man halverede den del af lønnen som ligger over 500.000 kroner for alle ansatte i koncernen?

Eva Schwanenflügel, Flemming Berger og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar

Eller: Hvor meget mere kvalitet ville man kunne opnå, hvis man brugte de beskårne lønninger på kerneopgaven?

Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Susanne Andersen, Hans Aagaard, Per Meinertsen og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Hør evt. Kurt Strands samtale med Michael Christiansen i dagens Mennesker og Medier på P1.

Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

angående et bogprogram på DR kan anbefales Skønlitteratur på P1 med Værter: Klaus Rothstein og Nanna Mogensen. Det sendes hver onsdag kl 11-12. Kan podcates mv døgnet rundt.

Eva Schwanenflügel, Malan Helge og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Ja, P1 er heldigvis stadig knap så udsultet, men der er også lige lovligt mange genudsendelser.

Michael Kongstad Nielsen

Jeg hørte lidt af Michael Christiansen i dagens Mennesker og Medier på P1.
Michael Christiansen tog meget afslappet på heste-flyvningen over Atlanten, omkostningerne var alt i alt meget normale, sagde han, Han har også mistet jordforbindelsen.
Han var god på Det Kgl. Teater, men nu må han være færdig.

Kom nu DR. Gør et drastisk kvantespring på public service, det journalistiske område og underholdning, film og serier. Vi skal have DR, for alternativet er rædselsvækkende. Private medier fyldt med afbrydende, stupide og samfunds- og naturnedbrydende reklamer og en stupiditet, der er værre end dødens pølse. Tjek selv lortet ud i det, de kalder frihedens medier.

Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Susanne Andersen og Malan Helge anbefalede denne kommentar
Poul Sørensen

Det der deprimere mig mest er, at udover at enhedslisten vil skære i topchefernes løn, så vil de fortsætte med at sætte 4.4 milliarder fra til public service. Burde enhedslisten ikke spørge sig selv; Hvad kan vi alternativt få for de penge end et mediehus, der støtter en kultur og politisk linje som er det modatte af det vi enhedslisten går ind for.... vågn Pernille Skipper.

Poul Sørensen

Ikke engang den socialebrevkasse "ret og pligt" som Hanne Reintoft gjore legendarisk i sin livs lange kamp med genstridige kommuner og skrankepaver, har DR kunne holde liv efter Hanne Reintoft gik på pension og det på trods, af at DR har et budget på 3.6 milliarder.... Hanne Reintoft var selvfølgelig ikke sådan at skifte ud, men med alle de penge de, så burde de have kunnet sætte et team på benene til at videreføre den socialebrevkasse "ret og pligt".
DR er ikke hele Danmarks DR.... DR er en hul skal.
- DR er en failed insttution der vælter sig i milliarder og de kan nu stort set afløses af en hjemmeside.
- Det værste er at DR spærre for andre der har nye ideer.

Ole Rasmussen

En fredag med DR TV

Kl. 13.30 Hammerslag

efterfulgt af

Hammerslag
Taggart fra 1988
Strømere fra 1998
Strømere fra 1999
Down Town Abbey
Fra Yt til Nyt
TV avis (inkl. gentagelser, reklamespots, sporten og vejret)
Disney sjov
Hvem var det nu vi var - en genudsendelse fra 2014
En ny tv avis på 15 minutter
Vores vejr
En film : Mens du sov (plejer at være ekstrem vold, men i aften en komedie?)

Pris : Jeg kan tælle mindst 8 genudsendelser, men prisen oplyses ikke. Det er demens i bogstaveligste forstand, så det bliver ikke en DR tv aften.

Desværre tror jeg ikke på en genopretning af DR. Michael Christiansen taler om besparelser, vil nok fjerne de 8 genudsendelser, som sikkert er ganske gratis, eller sende nogle flere, mens det vi andre taler om, tror jeg, at DR leverer uafhængig kritisk samfundsjournalistik og debat krydret med kultur og intelligent underholdning. Ikke alle de kopi udsendelser som de har hentet fra de private reklamekanaler i udlandet.

Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Poul Sørensen, Hanne Ribens, Susanne Andersen, Hans Aagaard, Maj-Britt Kent Hansen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Poul Sørensen

ole rasmussen
Glimerende indlæg indtil vi kan afskaffe DR, så bør de tvinges til at skrive priser på de udsendelser som de sender så vi kan se hvad vi betaler for. Jeg vil godt vide hvad hver enkelt dags udsendelser året rundt koster. Lad os se hvor store pris udsving der er på de forskellige tv-aviser og hvad genudsender af Barneby koster.

DR P1 koster kun meget lidt! - siger de...Der er endda kommet flere værter, svært om morgenen, når hastigheden af ordrene vælter ud i en konstant slipstrøm. Har hørt det uendelig mange år og sætter pris på programmet, stadigvæk.
De dyre produktioner bliver lavet af andre uden for DR! - "I hus til halsen" virkelig kvalitet, ikke? Rigtig mange millioner ryger den vej. Så er der serier og drama.

At politikerne ikke blander sig, er vist forkert. Men bare at skulle se dem på slap line i det ene program efter det andet, er nok. De såkaldte seriøse debatter skraber kun overfladen, hvad angår indhold. Men så har vi da set personerne.
Jeg nyder de gode genudsendelser, som oftest er udenlandske. Nu giver alle meningerne i medierne og folketinget så genlyd og ender i...?

Eva Schwanenflügel

Det underlige ved det hele er jo, at bestyrelsen i DR er sammensat af repræsentanter fra de forskellige politiske partier! Og det er bestyrelsen, der bestemmer, hvem der skal ansættes i toppen, og hvor meget de skal have i løn.. Er der ingen der tænker på at stille disse bestyrelsesmedlemmer til regnskab, og i sidste ende fyre dem?

Marie E. Rasmussen, Torben Lindegaard og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Poul Sørensen

Eva Schwanenflügel
Super godt forslag.
Endvidere så udgør enhedlisten, alternativet og SF en politisk gruppering der vil et andet samfund, men alligevel bliver synspunkt for et andet samfund aldrig hørt, det bliver i stedet systematisk latterlig gjort og samtidigt består 99% af DR's sendeflade en tiljubling og indirekte opbakning til USA, Nato, EU, Christiansborg, kongehuset, hæren og politiet..... det sker engang imellem, at man finder plads til danskere der har valgt at leve mere miljømæssigt rigtigt, men bare omtalen af Mærsk er så tæt på 100% større end mennesker der vil noget andet end mainstream.
Mette Frederiksen, Sass og deres plutokratiske parti siger at der ikke kan være skoler for dem der ikke høre til mainstream i hvert fald ikke hvis de er muslimer.
Hvor facisktisk og ensrettet kan tingene blive før end at man i det mindste tager afstand fra disse instutioner der skal sikre at intet ændre sig og at politikerne kan blive ved at prise status quo og appelere til mainstream om at vi skal nok få trynet dem der er andeledes....
DR er en vigtigt brik i stadfæste de højreorienteredes magt.
- Jeg vil gå så langt at jeg vil sige at man er en rigtig dårlig venstreorienteret, hvis man støtter en institution som DR.

- Og lad os priserne på de forskellige udsendelser så vi kan vurdere om DR overhovedet forsøger at skaffe kvalitet for pengene....skolelæere skal dukomentere at de er pengene værd, men DR har 3.6 milliarder som vi ikke kræver dokumentation for..... kan det virkeligt passe.

Eva Schwanenflügel

Poul, jeg ønsker virkelig ikke at DR bliver nedlagt, det ville være fuldstændig undergravende for demokratiet.
Men ja, de er blevet alt for tandløse, og trænger til fornyelse!