Læserbrev

EU-nostalgi

Debat
25. august 2017

Jeg kan følge Magnus Falko fra Folkebevægelsen imod EU, når han i Information den 18. august interesserer sig for Rudolf Steiners tregrenede samfundsmodel. Han skriver, at den ikke harmonerer med nationalstaten, som han paradoksalt nok fortsætter med at idyllisere: »Befolkningen kan få sig en ny politik ved at vælge andre politikere.«

Reelt er der ikke sammenhæng mellem valg og den førte politik. Lovgivning bliver til i et svært gennemskueligt netværk af embedsmænd, politikere og andre interessenter.

EU dømmes udemokratisk på grund af brugen af kvalificeret flertal i Ministerrådet, hvorved medlemsstater »betvinges«. Derfor skal kun de stater, der stemmer for, være omfattet af en EU-lovgivning. Den model ville betyde, at Danmark, Polen og Rumænien kunne unddrage sig EU’s nyligt besluttede indsats mod grænseoverskridende luftforurening. Danmark med flere skulle altså uhindret kunne fortsætte med at sende deres skidt ind over grænserne til de andre 25 EU-lande, som gør en indsats mod den farlige luftforurening.

Falko længes mod de gode gamle dage, da alle beslutninger i EU skulle træffes enstemmigt. Så er vi tilbage før 1986. Dengang var Folkebevægelsen lige så ihærdige EU/EF-modstandere som nu.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Rønhede

Det er “betvingelse”, når nogle nedstemmes i EU.
Hvad hedder det så, når nogle nedstemmes i folketinget?
Demokrati?

Michael Kongstad Nielsen

Det var i 1986 at Schlüter sagde, at unionen var 'stendød'.
Det var jo fake news.

Trond Meiring

Søren Rønhede,
Det hedder flertallets (mer eller mindre repræsentative) diktatur.

Trond Meiring

Uanset parlamentarismens svagheder og alskens korruption, så er Folketinget stadig mere representativt, demokratisk og ikke mindst nærmere, end den imperiale, Europæiske Kul, Stål- Kapitalunion.

Trond Meiring

Det største demokratiske problem (og problematisk på så mange andre vis) i Folketinget og Danmark iøvrigt, vil jeg vove at påstå, er faktisk EU.

Søren Rønhede

Trond Melring, du argumenterer ikke for dine påstande. Imperial, hvordan? største demokratiske problem hvorfor?
Folketinget er geografisk nærmere og hvad så? EU-demokratiet er ungt og bør selvfølgelig udvikles.

Michael Kongstad Nielsen, ja, det sagde Schlüter som led i vælgerforførelsen, men der var også en vis sandhed i det. For "unionen" blev faktisk (gen)opfundet af Mitterand m.fl. som svar på den tyske genforening, som ingen kunne forudse i 1986.

Trond Meiring

Imperialistisk.
Du argumenterer dårligere eller slet ikke.
Mener du EU-byråkratiet, finansvesenet og lobbyen?
Frankrig har tidligere taget sig af meget af EUs voldeligt-militante interventioner, men nu er flere lande involveret, under div. bannere, og med ambitioner om en EU-hær. Den vil selvfølgelig være helt uafhængig af europæiske kapital-, olje- og sådanne interesser.

Søren Rønhede

Frankrigs "voldeligt-militante interventioner" er meget ældre end EU, kan ikke tillægges EU og ville ikke forsvinde med EU.
Ingen statsdannelser eksisterer uden byrokrati, og EU-byrokratiet er ikke specielt stort, finansvesenet kan bedst reguleres i et europæisk samarbejde og lobbyen er bedre registreret i EU end i nationalstaterne.
EU-modstanderne tillægger EU alt det, de ikke kan lide, og ser bort fra, at det, de ikke bryder sig om, ikke falder med EU, men at EU er en mulighed for at regulere og civilisere.
Historisk er der intet så ufredeligt som løsgående nationalstater; imperiedannelser har faktisk været fredsfremmende.

Trond Meiring

"Lobbyen er bedre registreret i EU end i nationalstaterne."
Tak fanden for det. For lobbyen har meget stor magt i Bruxelles. Faktisk dikterer den mange af de direktiver, der bliver vedtaget i parlamentet, mer eller mindre ordret som forfattet af lobbyisterne. (Det "demokratiske" alibi, sammen med Ministerrådet, for EU-tilhængerne. Helt ærlig, hvor godt repræsenterer Lars Løkke det danske folk? Og lille Lars og lille Danmark, blandt Frankrig, Tyskland og det drøje snes andre lande?)

Søren Rønhede

Helt rigtigt. Det skal der tages fat på. Din og andres illusion er, at Danmark er bedre end EU. I må se at komme op af det nationalistiske hængedynd.

Danmark er sådan set hvad vi gør det til. Og iøvrigt så er det jo er lille, fladt og yndigt land. EU er meget sværere, om ikke umuligt at forandre, hvis ikke man hedder Angela Merkel eller Coca-Cola.
Jeg er ikke nationalist.

Jeg er (dansk-)norsk.
Men Danmark er bedre end EU. ;-)
Og EU er ikke Europa.

Jeg er nok en tyrkisk "nationalist" i den forstand at jeg ekstremt sur på EU fordi Deutschland, France og Great-Britain - neo-gamle imperiale magter - sammen med eller måske med direktiv fra USA satsede på den såkaldte "moderate" version af politisk islam i Tyrkiet på bekostning af Demokrati & Sekularisme fordi Mellemøsten & Nordafrika & Oil & Gas... Og I dag er vi vidne til noget værre rod, og igen som sædvanlig ingen selv-ransagelse og kritik, det hele er kun og kun Erdogan's skyld ;)

Det kan jeg godt forstå, Recep INAL. Og ikke al nationalisme er af det onde, men den må helst være positiv, og uden fjender, som sin definition. Tyrkiet er en ung, og nu presset stat. Modstandskamp er á priori legitim.

Søren Rønhede

@Trond Melring

“Danmark er sådan set, hvad vi gør det til,” skriver du. Men hvem er det “vi”. Det er jo kun på overfladen, at Danmark er “et lille, fladt og yndigt land”. Agrokemiens hærgen er faktisk med værre konsekvenser her end i det øvrige EU. Coca-Cola hærger også i Danmark, men kun EU har muskler til at tage opgør med de store koncerner.
“EU er ikke Europa”. Men hvad er Europa? En geografisk betegnelse for området mellem Atlanterhav og Ural - og derudover?
Den der med, at EU ikke er Europa er en meget yndet formulering på dele af venstrefløjen, men hvad kan den bruges til?