Kommentar

Fuglen og den fattige skal også spise gift

Min nabos ærter bliver sprøjtet med gift. Det gør mig bekymret. Ikke kun for mine egne sprukne fingre efter at have plukket ærterne, men for alle de fantastiske fugle, som nu bliver forgiftet
Min nabos ærter bliver sprøjtet med gift. Det gør mig bekymret. Ikke kun for mine egne sprukne fingre efter at have plukket ærterne, men for alle de fantastiske fugle, som nu bliver forgiftet

Bente Lindegaard

Debat
11. august 2017

Det er en skøn fredag eftermiddag ude på landet. Mit feriebarn på 11 år, min lille nye hundehvalp på tre måneder og jeg selv hygger os i haven. Vores hus er omgivet af ærtemarker, hvor en større flok unge polakker de seneste uger har plukket ærter fra morgen til aften.

Jeg får den idé, at der måske er nogle ærter til overs på den mark, som de er færdige med at plukke. Alle tre begiver vi os ud på marken, og der er masser af ærter tilovers. Vi plukker lystigt og spiser løs. Også min lille nye hund, som selv tager ærterne ud af bælgen.

Efter en stund kommer en pickup-truck kørende, og en venlig mand stikker hovedet ud og siger, at det er hans ærtemark. Han siger også, at vi ikke skal spise ærterne, fordi de er sprøjtet med gift for at visne, så folk ikke spiser dem. De er bare ikke visne endnu, så vi kan ikke se det. Han siger, at vi gerne må spise af hans ærter, men vi skal gå over på en anden mark, som ikke er sprøjtet endnu.

Manden kører, og da vi går ud af marken, kan jeg mærke bekymringen vokse. Hvad er det for en gift? Bliver vi syge? For at berolige mig selv og mit feriebarn siger jeg, at vi nok ikke dør af det. Hun bliver forskrækket, og jeg må forklare, at det bare er en talemåde, og jeg er ret sikker på, at giften ikke er så farlig, at man kan dø af den. Så ville manden nok have reageret anderledes.

Selv om jeg har mistet lysten til ærterne, går vi over på den anden mark og plukker lidt til at tage med hjem. Mest for at min lille veninde skal slippe sin bekymring. Selv kan jeg ikke helt glemme den, og da vi kommer tilbage til huset, lægger jeg mærke til, at mine læber er lidt irriterede og røde. Jeg opdager også, at mine fingerspidser er sprukne og tørre. Vi vasker begge hænder, ansigt og læber, og jeg vasker hvalpen.

Om aftenen sidder vi i haven og spiser. Der lyder en voldsom skratten i luften over os, og en kæmpe flok gæs kommer flyvende tæt ned over hovedet på os og lander på den forgiftede ærtemark tæt ved haven. Gæssene spiser løs, og flere gæs kommer til. Det er den helt store ærtefest.

En vissen mark

Mit feriebarn, som er fra byen, er fascineret over de store fugle og at være så tæt på naturen. Hun har glemt det med ærterne. Men jeg er bekymret. Ikke kun for mine egne sprukne fingre, men for alle de fantastiske fugle, som nu bliver forgiftet. Ikke kun her, men alle de steder, hvor der sprøjtes.

Så kan bondemanden være nok så flink, men fakta er, at bestanden af vores højt skattede fugle som lærke, vibe og agerhøne er gået tilbage henholdsvis 61 procent, 74 procent og 77 procent siden 1977.

Samtidig er vilde bier, sommerfugle og andre insekter stærkt truede på grund af landbrugets sprøjtemidler. Desuden er der sprøjtegift i hver fjerde drikkevandsboring. (Kilde: Sådan ligger landet, – tal om landbruget 2016, udgivet af Danmarks Naturfredningsforening og Dyrenes beskyttelse). Så truslen gælder ikke kun dyr, men også mennesker.

Selv er jeg ikke så fattig, at jeg behøver at gå ud på en ærtemark og forsyne mig. Det skulle jo bare være en lille fornøjelsestur. Til daglig køber jeg næsten alt økologisk. Men hvad hjælper det, når jeg bor midt i en giftig mark.

Jeg kunne flytte væk, men det vil jo ikke hjælpe gæssene og de andre dyr og mennesker. Store dele af landbrugsarealerne er blevet en giftig ørken for dyr og mennesker. For mig blev det ekstremt tydeligt, da jeg fik fingrene ned i de forgiftede ærter.

I en stor artikel i Information 26. juli siger mestergartner Juoaquin Hershman, at fundamentet for alt liv på jorden er den halve tomme over jorden og to tommer under jorden. Hvis vi ødelægger det bælte, ødelægger vi også fundamentet for vores egen eksistens. Han taler om ærefrygt over for naturen, og at kontakten til naturen og de grøntsager, vi dyrker og spiser, gør os til kraftfulde og sensitive individer.

I dag er ærtemarken vissen, og selv for gæssene er der ikke mere at komme efter. De to tommer jord er døde, og der er intet liv for insekter. Men gæssene flyver stadig over mit hoved. Nu med gift i kroppene og mindre livsduelige og kraftfulde end før.

Kirsten Steensberg er psykoterapeut.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Der er gift alle vegne, ingen burde undre sig over, at diversiteten i vores natur er på katastrofekurs med arters uddøen i hobetal, at mænds sædkvalitet er på kraftig retur, at børn får psykiske lidelser som aldrig før, at vi alle bliver mere sygdomsramte af fx kræft.

Henrik L Nielsen, Torben Arendal, Peter Jensen, Per Torbensen, Estermarie Mandelquist, Flemming Berger, Torben Bruhn Andersen, Helene Kristensen, Jørn Andersen, Anne Eriksen, Carsten Munk, Kim Houmøller og Susanne Andersen anbefalede denne kommentar
lars søgaard-jensen

"Efter en stund kommer en pickup-truck kørende, og en venlig mand stikker hovedet ud og siger, at det er hans ærtemark. Han siger også, at vi ikke skal spise ærterne, fordi de er sprøjtet med gift for at visne, så folk ikke spiser dem." Hvorfor høster han ikke sine ærter og sælger dem? Og skulle der blive lidt til overs kan landmanden jo huske på sangen "Marken er mejet", som han sikkert istemmer til høstfesten. En strofe herfra lyder "rev vi marken let; det er gammel ret; fuglen og den fattige skal også være mæt"!

Jeg har forstået, at landbruget som erhverv er økonomisk presset; men når råd til at købe gift og sprøjte marker med spiselige afgrøder kan godt bringe mig i tvivl.

Skulle han forresten ikke tydeligt have skiltet med at ærterne var forgiftede?

Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Niels Duus Nielsen, Jørn Andersen, Anne Eriksen, Carsten Munk og Susanne Andersen anbefalede denne kommentar

Det helt urolige er ( også - ) at det konventionelle landbrug alene overlever ved massiv støtte og konstante lempelser af div. miljøbeskyttelsesregler, - alt sammen finanancieret af skatteborgere, også kontanthjælpsmodtagerne. Dette aktivt orketreret af en regering med et erklæret liberalt værdisæt: "lad falde hvad ikke kan stå" - altså nej til at staten skal hjælpe diverse grupper i befolkningen, men landbruget ser ud til at være hævet over denne forståelse af liberalismen. De betaler jo også godt til både Venstres og Liberal Alliances partikasser og valgkampe.

Eva Schwanenflügel, Torben Arendal, Peter Jensen, Estermarie Mandelquist, Niels Duus Nielsen, Torben Bruhn Andersen, Palle Yndal-Olsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Helene Kristensen, lars søgaard-jensen, Jørn Andersen, Finn Egelund, Anne Eriksen, Anders Graae, Carsten Munk, Hans Ingolfsdottir, Kim Houmøller og Susanne Andersen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Nej det er ikke så godt. Hvad forhindrer hundeføreren i at dyrke sine egne ærter og hyppe sine egne kartofler, derude på landet ??

jens peter hansen

Nej det er ikke så godt. Hvad forhindrer hundeføreren i at dyrke sine egne ærter og hyppe sine egne kartofler, derude på landet ??

Marianne Dagmar Nicopia

Den såært der kom i jorden er bejset med tiram som er forbudt i Danmark, men så bliver de importeret, så er man ud over det problem åbenbart, hyklerisk. Kornmarkerne bliver sprøjtet for at tvangsmodne kornet , først er markene orange inden de bliver gyldenfarvet, i år hvor de ikke har kunne høst, er der kommet grønne striber og pletter, hvor sprøjten ikke har kunne nå, og kornet har kunne vokse videre som det burde over hele marken. Kartoflerne er bejset og bliver sprøjtet for at visne ned, det sker her i august.
Landbruget påstår de passer på naturen???
Den EU landbrugsstøtte burde ændres, så det var den giftfrie produktion der bliver støttet, til gavn for mennesker og alle andre levende organismer. Når der nu bliver talt så meget om skattekroner,
må vi forlange at vi kan få en giftfri produktion for disse skattefinansieret EU midler.
Marianne Nicopia

Eva Schwanenflügel, Torben Arendal, Peter Jensen, Per Torbensen, Torben Skov, Anders Reinholdt, Estermarie Mandelquist, Karsten Aaen, Flemming Berger, Niels Duus Nielsen, Hans Ingolfsdottir, Esther Petersen, Susanne Andersen, Torben Bruhn Andersen, lars søgaard-jensen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

I 3 år har man bejdset/ sprøjtet raps, kinakål, kartofler og flere slags salater.
Nu vil man fortsætte med det - 4 år (Sverige vil ikke) hvorfor? - fordi landmanden mister penge ved ikke at gøre det. Kinakål?
Spis økologisk - det har de heldigvis ikke forbudt endnu!

Peter Jensen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Estermarie Mandelquist, Susanne Andersen, Helene Kristensen og lars søgaard-jensen anbefalede denne kommentar
Henrik Leffers

Jeg vil nødigt være lyseslukker for øko-idealisterne her, for jeg er (delvist...) stadig idealist... Jeg går ud fra, at marken er sprøjtet med Round Up, som det er legalt og normalt at bruge til at "visne" marker, og ingen af jer, fra artiklen, er blevet udsat for et niveau, der vil give jer nogen som helst problemer, heller ikke tørre læber og sprunkne fingre! Men sådan er det, når man ikke ved noget om det man skriver om, og informations niveau er desværre sådan, at avisen trykker det! Ville "min avis" i dag trykke læserindlæg, hvor vaccinationer kædes sammen med autisme? -Og faldet i antallet af lærker og agerhøns skyldes ikke pesticider, men at deres levesteder er væk, fordi Danmark i dag er et produktionsland, hvor intensivt industrielt landbrug optager 70% af "vores land"! Det har så efterhånden udryddet de fugle, der var afhængige af et varieret lav-intensivt landbrug. Måske er løsningen et landbrug, der specialiserer sig i at lave økologiske (luksus...) produkter til de rigeste europærer... Men for at sige det simpelt, så udgør de pesticider "vi" tillader i EU og niveauerne af dem ikke nogen som helst trussel mod EUs indbyggere eller truer vores grundvand!

Jens Falkenberg

@Henrik Leffers
DDT blev også betragtet som et sikkert insecticid i årevis uden nævneværdige bivirkninger. Men ark, man blev klogere.
Mon vi bliver klogere på Round Up og andre pesticider og deres ikke-intentionelle direkte og systemiske effekter?
Jeg foretrækker giftfri mad.

Eva Schwanenflügel, Peter Jensen, Lise Lotte Rahbek, Estermarie Mandelquist, Karsten Aaen, Trond Meiring, Flemming Berger, Anne Eriksen og Hans Ingolfsdottir anbefalede denne kommentar

tvangsmodning....Hvis man tror at Morten Korch gården ligger lige om hjørnet, når man tager på landet, så skulle man blive hjemme i sin lejlighed på stenbroen.
Sjovt som dem der har mindst med landbrug at gøre føler det største behov for kritik.
Disse ærter skulle visne for at bruges i konsum eller foder, og ikke fordi de skulle sælges i poser til en 20,- på det ugentlige grøntmarked.
dyrk dine egne ærter hvis du vil være sikker på at de også har det rette sukkerindhold og ikke er melet.

Niels Duus Nielsen

Peter Frost, "disse ærter skulle bruges i konsum eller foder", skriver du, altså skulle de indgå i en eller anden form for mad til dyr (foder) eller mennesker (konsum). Så dit argument falder lidt til jorden: Som om, at det er forskel på, om man spiser ærterne rå eller tilberedte. Så vidt jeg ved går giften ikke væk, bare fordi ærterne bliver kogt.

Så prøv igen.

Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Per Torbensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Gift og natur (og madvarer) er en sær sammenblanding som vist aldrig kan ende godt.
Hvem i al verden kan tænke sig at det er uskadeligt at bruge gift i madvarer og i naturen? Det virker altså, undskyld mig, uintelligent.

Eva Schwanenflügel
11. august, 2017 - 02:16

Den psykiatriske epidemi har vel i høj grad også rod i diagnosesystemet, i kombination med bivirkningerne af den medicin som bruges rundhåndet i psykiatrien, som ifølge fremtrædende forskere ofte skaber kroniske lidelser og gør 'patienterne' mere udsatte, i stedet for hvis de var behandlet med effektiv psykoterapi, som desværre kun det økonomisk velfunderede segment i samfundet har råd til selv at betale. Det synes jeg bare er værd at minde om i denne sammenhæng. Læs evt. bøger af Peter Gøtzsche.

Det virker dog (for en lægmand) også indlysende at kroppen og hjernen tager skade af disse kemikalier i madvarerne (og rundt omkring i samfundet f.eks. i legetøj, tøj, elektronik osv.) og derfor ændrer sig negativt. Det er der vel også studier der indikerer i masser af dyreforsøg?

Det kan på ingen måde være sundt.

Eva Schwanenflügel
11. august, 2017 - 02:16

Hov, så ikke i første omgang du specifikt pegede på børn.

Venlig hilsen

Henrik Leffers

Det virker som om mange her ikke er klar over hvordan verden fungerer. DDT blev forbudt allerede i 70erne, fordi det gav "ægtynding" hos rovfugle, og derfor truede nogen af "vores" (i de rige lande) bestande af rovfugle, men DDT er stadig i brug mange steder, inkl. steder hvor vi importerer landbrugsvarer fra! Og hvis i har været i Thailand, og glædet jer over insektfri hotelværelser, skyldes det, at de allesammen sprøjtes med DDT inden i flytter ind! Det indtager i så om natten... -Jeg opdagede det, fordi jeg engang målte på en blodprøve fra en politikker (som nu er chef for landbruget...), og hun havde et et meget højt niveau i blodet! Men vi bliver allesammen udsat for glyphosat (det aktive stof i Round up), fordi det er det mest brugte pesticid i DK, både hos landbruget og hos haveejere. -Men de højeste niveauer af f.eks. tungmetallet kobber findes typisk i økologiske varer, fordi det er tilladt der...
Men den store forskel er, at i dag skal alle pesticider gennem en godkendelse, og det sikrer, at meget giftige stoffer ikke kommer i brug, så jeg er faktisk sikker på, at der ikke pludseligt dukker et nyt stof som DDT op! -Men det er altså stadigt i brug i lande med malaria!

Jens Falkenberg

Så de imperiske observationer om øget tarmbesvær i husdyr fodret med Glyphosat-imprægneret GMO-foder, eksorbitant forøget bi- og insektdød, samt dyreforsøg der viser Glyphosat kan forårsage kromoson- og genfejl skal ikke tages med i vurderingen om Glyphosat og dets katalysatorer skal vurderes som farlige for insekter, fugle, pattedyr, etc.? Så vidt jeg husker blev Glyphosat godkendt som herbicid i starten af 70erne - tilladelsen til at anvende det er blevet forlænget flere gange uden miljøvurderingen er blevet opdateret i henhold til de empiriske observationer.
Det er korrekt at DDT stadig anvendes i udviklingslande, men hvordan dette kan anlægges som et argument for at det ikke skulle være miljøskadeligt forstår jeg ikke. Den foreslåede brug fra WHO er at det kun anvendes indendøre - ikke pøses på markerne i litervis. Derudover tog det ganske mange år fra de skadelige effekter fra DDT blev observeret til stoffet blev begrænset i dets anvendelsesmuligheder.
Sidst vil jeg også pointere at det er korrekt at nye stoffer undergår en strengere vurdering end hhv. DDT og Glyphosat. Men lad os lige huske at videnskaben ikke er bedre end sit nuværende stadie - måske kan de observationer vi har om Glyphosat kædes sammen på et senere tidspunkt og understrege at det er et virkeligt risikabelt stof at anvende i de doser vi gør.
Var der i øvrigt ikke også engang hvor rygning, bly, og kviksølv var glimrende medicin mod alskens lidelser?

Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Peter Jensen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Jo, kviksølv kan stadig være uskadeligt, bare det sidder i amalgam fyldinger i munden, siger min tandlæge.
" I gamle dage brugte man bly, deraf navnet sølvplombe. Plombe stammer fra navnet på bly i det periodiske system"
Sådan er der så meget :)

http://www.tandlaeger.dk/behandlinger/restaurering-taender/fyldninger/am...

Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Du skal ikke tro på alt hvad din tandlæge siger.

Venlig hilsen

Peter Jensen, Tak - nej - det gør jeg bestemt heller ikke :)
Det danske sundhedssystem undrer mig bare, vitaminer og mineraler er ikke nødvendige trods jordens manglende indhold (der er sikkert andre spændende sager i) og læger vil ikke skrive medicinsk cannabis ud?

Niels Nielsen, mange afgrøder tvangsmodnes vha. sprøjtemidler. Jeg er ikke hellig i den henseende, men jeg påpeger bare at både korn, ærter, raps osv. sprøjtes i langt størstedelen af landbrugene.
Hvis ikke man er klar over det så har man levet under en glasklokke.
Førhen var der skilte på ærtemarkerne med at de blev sprøjtet, men det skyldtes oftest at man var træt af at alle rendte rundt og åd afgrøderne. Der er ikke noget af det der sprøjtes med der slår dig ihjel inden du kommer hjem igen. Men lad nu være med at gøre det alligevel.
Konsum er konsum.

Henrik Leffers

Jens Falkenberg 15:37: Hvis du hader GMO så burde du, som mange andre, se på hvordan alle vores landbrugsplanter er forædlet! De har alle været i gennem "bestrålingsforædling" som massivt ændrer på generne. Blandt de få frø der spirer bagefter, udvælger man så planter, der har de egenskaber man er ude efter! -Og de "forædlede planter" kræver ikke en særlig tilladelse, men kan dyrkes og sælges uden videre; ingen spørger om hvilke gener der nu mangler eller der er ændret i dem! Men hvis man udfra viden om plantens gener, ændrer på et gen i en plante, så er det en GMO plante, og i er allesammen blevet manipuleret til, at tro det er meget farligt! -Der er problemer med glyphosat, men ikke noget der er vist konsistent i forsøg, og jeg kan faktisk ikke se hvordan molekylet "glyphosat" kan ændre DNA, det er ikke et DNA-skadende molekyle! Der er lige kommet en rapport om effekten på tarmfloraen hos dyr, som jeg går ud fra, du kan finde på Miljøstyrelsens hjemme side nu. Der var ingen effekter! Men glyphosat er en organo-phospat, og jeg er (sgu!) mere nervøs over de metabolitter, der kommer fra omsætningen af det inde i os, organo-phosphater er bl.a. kendt for, at have effekter på hjernen! Det er der lavet for lidt forskning i!
Og en kommentar omkring amalganplumber: Problemet med kviksølvplumber er ikke kviksølvet, det kommer ikke ud af dem, men at amalgan udvider sig med årene, som medfører, at tænderne til sidste flækker! Det er en af de dummeste måder at miste tænder på, og derfor har jeg i løbet af de sidste år fået udskiftet alle mine!

Henrik Leffers, det er vældig dyrt at få udskiftet sådan nogle plomber, ikke? Op til en tusse pr. stk. Med åndedrætsværn, div. afskærmninger og beskyttelse. Man afgiver kviksølv, når man drikker meget varme drikke, tygger/ skærer tænder og børster dem.
Orthomolekylære tandlæger og specialtandlæger arbejder med retningslinjer http://www.dsom.dk/amalgam-kviksoelvforgiftning/

Før man en dag (som nok ligge langt væk) får samling på årsag og virkning af alle menneskets manipulationer, mediciner og tilsætninger - er det svært at plukke enkeltoplysninger ud, for et reelt billede!

Trond Meiring

Okay, det var så lige presis det link som Anne Eriksen lige har bragt i sit indlæg,som blev publiceret før mit forrige indlæg med det selvsamme link...
Det var dog fordømt unødvendigt, vil jeg skynde mig at konstatere, og beklage overfor eventuelle irriterede eller forvirrede læsere. Dette vrøvl kan med fordel klippes ud af debattsporet. Tak.

Trond Meiring, tror ikke nogen er irriterede, ingen gode ting kan siges for ofte - snart midnat.