Læserbrev

Hold følelser ude af politik, tak

Debat
14. august 2017

Peter Skaarup (DF) udtalte i et nyhedsbrev og til Information den 28. juli (»Peter Skaarup om alternative sandheder og det postfaktuelle samfund: Følelser er vigtigere end viden i politik«), at følelser betyder mere end fakta gør i politik.

Det er et tydeligt forsvar af postfaktualiten, som i sidste ende handler om, hvilken del af hjernen, vi skal bruge, når vi træffer beslutninger. Og Peter Skaarup er fuldstændig galt på den, når han ønsker følelserne i forreste geled. Logikken og rationaliteten er politikerens vigtigste redskab.

Skaarup mener, at mennesket har en medfødt evne til at træffe korrekte politiske beslutninger. Det er jo åbenlyst forkert. Mennesket er ikke fra naturens side disponeret til at tænke kritisk og veje for og imod på en balanceret vægt. Alle studier i kritisk tænkning og adfærdsøkonomi viser os dette. Vi har næsten altid en foretrukken handling, før vi afvejer, om vi skal gøre A eller B. Evnen til at sætte sig ud over sin forudindtagethed bør være noget af det, enhver politiker efterstræber.

Desuden har vi aldrig før i vores historie skullet træffe beslutninger på vegne af så mange. En flok på fem millioner er langt mere, end vi er intuitivt udstyret til at håndtere. Det er derfor, forskning og videnskab i politik ikke må undervurderes. Vælgerne skal ikke bare have politikere, der følger befolkningens luner – de skal også have ledere, der graver et spadestik dybere og analyserer på beslutningers konsekvenser.

Det er et spørgsmål om tillid. Hvis jeg hyrer en tømrer til at bygge mit hus, så står jeg ikke sammen med kæresten og blander mig i, hvor spærene skal ligge. Han har taget en uddannelse i netop dette, og jeg stoler derfor på ham. Det samme gælder andre eksperter. Når forskere fortæller os, at lange fængselsstraffe ikke virker, og at vacciner gør, så bør vi ikke bare kaste deres ord til side, fordi vi føler noget andet.

Vi har skabt et samfund, hvor den enkelte kan dygtiggøre sig og specialisere sin viden i bestemte retninger. Det skal vi fortsat udnytte. Alt andet vil være tåbeligt.

Anders Stjernholm er folketingskandidat for Alternativet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her