Læserbrev

Hverdagserfaringer giver bedre politik

8. august 2017

Hverdagserfaringer er vigtigere pejlemærker end ekspertviden i den politiske debat. Det er hovedbudskabet i et interview med socialdemokraten Kaare Dybvad Bek i Information 4. august.

Det lyder umiddelbart fornuftigt nok, for ikke alt kan puttes på datasæt og gøres til genstand for forskning. Men et spørgsmål melder sig: hvis hverdagserfaringer? Det er et relevant spørgsmål, fordi i hvert fald offentligt ansatte, hvad enten vi er sygeplejersker, folkeskolelærere, pædagoger, læger eller social- og sundhedsassistenter, i årevis har oplevet, at vores hverdagserfaringer er blevet fuldstændigt overhørt, når der er truffet politiske beslutninger.

Der kan nævnes mange eksempler både fra samfundsforskning og fra beretninger fra hverdagen. Essensen af den viden er, at menneskelighed, sammenhænge, relationer og omsorg ikke er centrale i de politiske beslutninger, hvorfor fremmedgørelse og dehumanisering ikke bare truer, men er reelt til stede i hverdagen.

Som en sygeplejerske udtrykte det i et interview til Dansk Sygeplejeråd i 2015: »De der skemaer … Jeg tænker, hvad gør det ikke også ved patienten, og det rammer også min faglighed: O.K., kan du se, du er en bil, vi er blevet så gode til at køre jer igennem, blive hurtigere, afslutte jer og få jer ud på markedet igen. Er det ikke fantastisk at blive set som en ting og ikke et menneske?«

Der har altid i sygeplejen – og på andre offentlige områder – eksisteret et ansvar for at balancere et fagligt ansvar med de politiske mål og de ledelsesmæssige krav. Sygeplejerskers hverdagserfaringer peger på, at den balance for længst er tippet. Produktivitetskrav dominerer, og hverdagen handler ofte om snæver overlevelse for både patienter og personale. Oplevelsen af at være passager i et tog, der suser af sted uden at have nogen som helst indflydelse på retningen, er langtfra ualmindelig.

Naturligvis er det ikke læger og sygeplejersker, der skal lave sundhedspolitikken, som Kaare Dybvad lidt polemisk nævner. Modsat ville politikken uden tvivl blive bedre, hvis den faktisk inddrog nogle af de hverdagserfaringer, både ansatte og patienter eller andre borgere gør.

Løsninger på tværs af praksisviden, forskning og politiske værdier ville kunne udvikle nye løsninger – fremfor som debatten foregår nu at fastholde adskilte verdener.

Dorte Steenberg er næstformand i Dansk Sygeplejeråd

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer