Læserbrev

Kunst som debatindlæg har lav levetid

21. august 2017

Tak til Information for at bringe Hanno Reuterbergs kritiske essay om kunstscenen lige nu, oven i købet på forsiden. Den er tiltrængt. For det lader til, at folk har glemt, hvad kunst er: Et autonomt værk, som er noget i sin egen ret. For kunst som debatindlæg har en meget kort levetid.

I dag betragtes kunstneren i vidt omfang som en slags trendsætter, designer eller politisk debattør. Tendensen er godt hjulpet frem af kritikere, gallerier, kuratorer, hele den hær som lever af kunstnernes frembringelser. Vi er blevet omklamret af underholdningsindustrien og kapitalen. Måske har vi endda solgt os selv.

Men kunst kræver noget af beskueren. Det er meget nemmere at google, hvad man skal mene. Elementær viden om billedkunst er heller ikke mere en ballast, man har med sig. Men er verden virkelig blevet for mangfoldig og vores viden om den så stor, at vi ikke kan kapere den? Og derfor forlanger, at palæstinenserne laver deres kunst og tyskerne deres?

Kunst skal sige noget væsentligt om det at være menneske, og de vilkår vi lever under. Tænk på dem, vi alle sammen elsker: Rafael, Munch, Bacon. På trods af tid, stil og nationalitet taler de stadig til os.

Behøver al kunst da at være lige holdbart? Ja, det må man stræbe efter. Alt andet er spild af tid og ressourcer.

Susanne Mark er Billedkunstner

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bjarne Toft Sørensen
Bjarne Toft Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu