Læserbrev

Legaliser hash og fjern bandernes finansiering

Debat
11. august 2017

Vi er efterhånden endt dér, hvor vi alle frygtede: De københavnske gader er blevet kulisse for bandernes kampe. Skud er faldet. Uskyldige er ramt. Det er kommet så vidt, at politiet nu advarer unge mænd mod at færdes på Nørrebro.

Politikernes bud på løsninger følger den velkendte opskrift: mere politi og mere forebyggelse. Det er sådan set ganske fornuftigt, men vi får ikke krammet på banderne, før vi fjerner deres primære finansiering: hashsalget.

Det er et milliardmarked, som efter christianitternes protest mod salget på pusherstreet er blevet spredt til hele byen – og særligt Nørrebro. Den logiske konsekvens er de kampe, vi ser nu. Banderne kæmper om at få kontrollen med bydele og de markedsandele af det lukrative hashsalg, der følger med.

Ønsker man at købe hash, kan man møde bandernes sælgende håndlangere i de sociale boligblokke, i parker eller på gadehjørner. Det kan næsten ikke blive mere tilgængeligt i København. Det er uholdbart. Men lige så uholdbart er det, at almindelige mennesker er tvunget til at bidrage til bandernes raseren, når de køber hash – som næsten hver anden ung gør. I stedet bør hashsalget foregå kontrolleret og uden om banderne.

Som beboer på Nørrebro gruer jeg for de næste uger: Jeg ser banderne overalt i mit kvarter – særligt omkring Blågårds Plads og Folkets Park. Altid i store grupper og klædt i sort. Jeg er som hvid mand nok ikke i farezonen for skududvekslingerne, men deres tilstedeværelse er ubehagelig. Og endnu værre er følelsen af det kollektive kontroltab, hvor det ikke er lovgivningen, der definerer spillereglerne i det offentlige rum, men derimod bandernes primitive ledelsesfigurer.

Det kræver selvsagt mere tilstedeværelse fra politiet at genvinde kontrollen, men det forslår som en skrædder i helvede, når banderne er så fuldt integreret i de sociale boligblokke og har så stort et økonomisk incitament til at fortsætte deres ulovlige aktiviteter. Hvis vi skal komme bandekriminaliteten til livs, kan vi derfor ansætte nok så mange politifolk, men vi kommer ikke udenom at følge i sporet på flere amerikanske stater: legaliser hashsalget, og fjern bandernes primære finansiering!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Tjah, vi kan da i al fald konstatere, at hashmarkedet ikke forsvinder af sig selv, bare fordi det er forbudt. Hvor mange år er det nu..?

Legaliser - og tag kontrollen.

Eva Schwanenflügel, Jakob Silberbrandt, Heidi Nielsen, Ken Sass, Hans Larsen, Slettet Bruger og Arne Thomsen anbefalede denne kommentar

Ja men så kommer turen til heroin, kokain og crack; som bliver det næste bandelevebrød: Skal det så også legaliseres med samme argumentation? Nej total liberalisering er ikke en god løsning, vi skal etablere en systembolag , som kan imødegå misbrug og skadevirkning , som hash uomtvisteligt byder på.

Heidi Nielsen

Niels Jacobs vi kan godt blive enige om at intet fungere som det er nu ikke ?
Man kan sagtens lave det ala systembolaget som det foregår nu er der flere unge der risikere at ryge i misbrug af hårdere stoffer, for en pusher der tænker på at fylde egne lommer, tænker ikke på hverken alder eller misbrug og de unge vil være i større fare for at få de hårde stoffer end ved en legalisering..

Når man tænker på alle de dommedags profetier der var omkring fixer rum og så ser hvilke bragende succes det blev, så må vi både som folk og som politikere erkende for os selv og alle andre, at krigen mod narko er fejlet og det er på tide at sadle om og prøve noget andet, at det så samtidig kan skaffe arbejdspladser og økonomi til staten er så en side gevinst , kan vi lukke og slukke bander ved at legalisere nej da men vi kan i den grad tage en stor del af deres markeds andele og tage pusten fra dem.
Samtidig kan alle vi der bruger cannabis i dag hvad enten det er som rekrativ bruger eller som medicinsk bruger , blive frie for at være kriminelle, og politiet kan få frigivet en masse ressourcer til at jage bander , i stedet for at stå og nakke mennesker med en joint til smuk festen ..

For slet ikke at tale om alle de horrible historier hvor det politi der ikke har tid til at opklare overfald, indbrud, tyveri , bander osv , køre ud for at høste en hamp mark som de kalder det, bestående af fire , fem planter

Trond Meiring, Jesper Frimann Ljungberg, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel og Jakob Silberbrandt anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

'The War on Drugs " er en af de mange holdninger, vi her i landet ukritisk har importeret fra USA.
Ligesom i 'the bad old days' under 'prohibition', skaber forbuddet grundlag for mere eller mindre organiseret kriminalitet, korruption og udnyttelse af de fattige og forsvarsløse. Fængslerne fyldes til ingen nytte, da hydraen bare får flere hoveder, når et kappes af. Og flere og flere mennesker udsættes for vold og afpresning, når nye bander søger at etablere sig.
Medgivet, vi kommer nok aldrig helt af med bandekriminalitet, især ikke sålænge integrationen fungerer så dårligt i de udsatte boligområder. Men at fjerne det enorme økonomiske grundlag for deres rekruttering af nye medlemmer, vil givet hjælpe.
Vi burde kigge mod andre lande, som har haft succes med legalisering af hash og cannabis, såsom mange amerikanske stater, Holland og Portugal.

Trond Meiring, Anna Exner og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar

Ja - det hele skal legaliseres, men hvis man skal skyderierne til livs, så kræver det ordentlig integration. Naser Khader skrev om dette allerede da han udgav bogen Khader.dk i 2006. Da advarede han om netop skyderier på netop Nørrebro bl.a., fordi han så, at integrationsindsatsen var utilstrækkelig. Så det er to store opgaver vi har: legalisering og integration.

Legaliser cannabis, og giv de unge rødder arbejde som statsautoriserede "pushere". Der vil være ret mange arbejdspladser i en legaliseringsordning. Ikke kun som en sidegevindst, det kan også bidrage til at forebygge kriminalitet.