Læserbrev

Om modstand mod højhuse

Debat
4. august 2017

Claes Kirkeby Theilgaard argumenterede i Information (»Højhusmodstand er styret af følelser«, den 1. august) for højhusbyggeri som løsningen på det problem, at der ikke er boliger nok til alle boligsøgende i København. Samtidig skriver han, at modstanden mod højhuse skyldes æstetiske overvejelser, og at København ikke bliver mindre charmerende eller mindre smuk med højhuse.

Problemet med boligtrængslen bør imidlertid ikke løses med bebyggelser, som er mastodontisk store og dermed fremmedgørende afbildninger af økonomiske magtstrukturer i stedet for boligbygninger, der afbilder det demokratiske samfund med alles stemmeret, som de fleste af os ønsker at leve i. Lige så lidt som mennesker behøver at være smukke for at være rare at omgås, behøver bygninger at være det. Det er naturligvis dejligt at se på noget smukt, men skønhed kombineret med kold arrogance og magtfuldkommenhed er bestemt ikke rart og tiltalende for nogen.

Højhuse sat op mod lave boligbebyggelser bliver blot endnu en demonstrativ bygningsmæssig påstand om, at der er forskel på folk og at der er store skel i samfundet. I stedet bør vi finde frem til de strukturer, der kan afbilde den grad af individualitet og den grad af samdrægtighed, som er ønskværdig i samfundet. Hvordan vil vi bo? Hvad er rart og godt? Er eksisterende boligtyper overhovedet de rigtige svar på disse spørgsmål, eller skal vi finde på noget andet? Svaret herpå er samtidig svaret på, hvordan vi bør bygge fremover, for vi skal huske, at huse har en tendens til at blive stående i over hundrede år, og meget af det vi allerede har bygget er meget langt fra at være rart og godt i demokratisk forstand.

Tager man Storkøbenhavns samlede areal, er der rigelig plads til mange flere boliger, og transportproblemet har vi flere gode løsninger på, så vi behøver ikke at begå alle de samme fejltagelser, som kan iagttages i mange andre større byer. Hvad med at lade København sætte eksemplet for, hvordan fremtidens demokratiske storby skal se ud? Hvad med at vi fik en by, der direkte afbildede demokratiet i stedet for de afbildninger af magt og kapitalinteresser, som nu vinder frem? Det ville være rart og på sin egen måde også smukt, og det ville i den grad være bæredygtigt og styrkende for sammenholdet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her