Læserbrev

Ole Birk Olesens ni millioner ton CO2

1. september 2017

I Ole Birk Olesens 270 dage som transportminister har den danske transportsektor udledt knap ni millioner ton CO2. Og trods en mere effektiv bilpark steg det samlede dieselforbrug med 2,2 procent i første halvår 2017 sammenlignet med dieselforbruget i første halvår 2016.

Alligevel mener Olesen (ifølge Information den 26. august), at klimaeffekten af en reduceret registreringsafgift, nye motorvejsudvidelser og øget hastighed på vejene ikke hører hjemme på hans bord. Det samme gælder flytrafikkens klimabelastning, hvilket blev understreget ved præsentationen af regeringens nye luftfartsstrategi lige inden sommerferien.

Dermed støder Olesen og resten af regeringen frontalt ind i princippet om, at miljø og klima skal tænkes ind som en integreret del af alle relevante sektorpolitikker, herunder selvfølgelig transportpolitikken. Det skal det ud fra det simple rationale, at det er langt mere effektivt at indarbejde miljøhensyn i de enkelte aktiviteter end efterfølgende at rydde op, når skaden er sket.

Dette integrationsprincip er derfor også blevet en hjørnesten i tænkningen af bæredygtig udvikling. Det blev allerede sømmet fast tilbage i 1990, hvor den daværende borgerlige trekløverregering udgav den banebrydende »Transporthandlingsplan for Miljø og Udvikling«. Siden 1997 har integrationsprincippet desuden været indarbejdet i EU-traktaterne – og er dermed pligtstof for enhver medlemsstat. Olesen kan ikke undslå sig.

Tiden er ikke til for nogen dansk minister – og slet ikke transportminister – at gå på listefødder. Lige nu går udviklingen på transportområdet, når det handler om klima, endda baglæns. Prisen på benzin og nye biler falder, mens transport med bus og tog bliver dyrere.

Ministeren kan ikke løse transportudfordringen alene eller med et fingerknips, men bør gøre sit yderste for at bidrage sammen med ikke mindst skatteministeren og finansministeren. Ifølge det internationale klimapanels seneste rapport skal der sættes ind med en bred vifte af tiltag i transportsektoren for at knække CO2-kurven. Og det haster.

Henrik Gudmundsson, chefkonsulent i CONCITO

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Hans Larsen
  • Per Klüver
Eva Schwanenflügel, Hans Larsen og Per Klüver anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Hvad med flytrafikken, den taler ingen om? Eller cruise-turene, der forurener forfærdeligt?
Nej, vi skal da have turisme til Danmark!