Klumme

Jeg var rask, jeg blev syg, jeg blev behandlet, jeg er rask igen. Det er løgn

Jeg har lært at leve med, at jeg er fucked up i hovedet. Men jeg har også lært, at det er bedst, når jeg taler om det i datid. Der er et narrativ, man skal følge: Jeg var rask, jeg blev syg, jeg blev behandlet, jeg er rask igen. For hvad stiller man op med problemer, der ikke kan løses eller arkiveres
28. august 2017

Min mormor tog fat om mit ansigt med begge hænder. »Jeg er så glad for, at du har fået det bedre,« sagde hun. »Det kan jeg se på dig, at du har.«

Jeg trak mundvigene opad, lagde mine hænder over hendes og svarede: »Ja. Jeg har fået det bedre.« På cyklen hjem spekulerede jeg over, hvordan man kunne se det på mig. Var jeg mindre bleg, var det min nye frisure, var det fuldtidsarbejdet, der havde erstattet sygemeldingen.

Jeg har lært at leve med, at jeg er fucked up i hovedet. Men jeg har også lært, at det er bedst, når jeg taler om det i datid. Der er et narrativ, man skal følge: Jeg var rask, jeg blev syg, jeg blev behandlet, jeg er rask igen.

Jeg skrev en klumme sidste sommer, da medicinen begyndte at virke. Jeg skrev, at jeg havde fået varmen igen. Så fulgte et år med skiftende medikamenter: Nogle gjorde mig større, andre lillebitte. Der gik et par måneder, hvor jeg ikke kunne komme ud af sengen. Så et par uger, hvor jeg ikke sov overhovedet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Kurt Nielsen
 • Nanna Wulff M.
 • Trond Meiring
 • Viggo Okholm
 • Niels Duus Nielsen
 • David Zennaro
 • Thomas Olsen
Kurt Nielsen, Nanna Wulff M., Trond Meiring, Viggo Okholm, Niels Duus Nielsen, David Zennaro og Thomas Olsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ehm Hjorth Miltersen

Jeg læste på et tidspunkt noget nogen havde skrevet om, at det er rimeligt at kræve at livet er mere end "fint" og "okay", at det faktisk er helt fair at kræve at livet i det store hele er "godt" og forsøge at arbejde sig derhen. Men jeg ved ikke hvad næste skridt er når livet ligesom sidder fast ved "okay" og alle de resurser der skulle hjælpe én hen mod "godt" ikke rigtigt virker. Især i et samfund hvor det forventes at vi er i fremgang og vækst hele tiden. Og i et samfund hvor hvis man passer sit arbejde og er nogenlunde funktionel er det nemt at sige og få at vide at man har det godt, uanset hvor skidt man har det. Det er nemt at vænne sig til at have det okay, især når man er træt af at kæmpe for at få det godt.
Måske er det okay at holde pause i kampen, og måske er det okay ikke at se sig selv som en permanent tilstand. Måske er det okay at sige at man har været syg og at man stadig er syg, men på en lidt anderledes måde; at man er rask, men ikke rask på samme måde som man var før man blev syg, og måske er begge tilstande anderledes om et år.
Uanset hvad, tror jeg vi alle sammen ville have godt af at der var mere plads til at tale om det, og tale om det netop som en foranderlig tilstand i stedet for en (u)afsluttet historie. Jeg tror også det ville gøre det nemmere at sige at man ikke har lyst til at snakke om det, når det er sådan man har det, for det er også en måde at afdramatisere det på. Det er for hårdt hvis noget der er der hele tiden skal være så dramatisk.

Kurt Nielsen, Johnny Winther Ronnenberg, uffe bryld, Heidi Larsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

"Lykkelig den som aldrig har mærket strejfet af angstens vinge men kun den forklarlige rædsels næsten kærlige favntag."
(Johan Borgen)

Laurids Hedaa, Jørn Andersen, Hans Ingolfsdottir og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Jeg vil gerne anbefale en bog til dig:

'Den psykiatriske epidemi' skrevet af videnskabsjournalist Robert Whitaker. Oversat til dansk af PsykoVision

Venlig hilsen