Begrebet fake news er de seneste år blevet folkeeje. For de fleste forstås begrebet som historier, der bygger på falske eller udokumenterede påstande, fordrejninger og forvanskninger osv., som tilsammen virker som misinformation.
Men faktisk er det definerende træk ved fake news ikke, at de er faktuelt falske, men at de giver sig ud for at være journalistik og sandhedssøgende, mens målet reelt er et helt andet.
Ved at fremstå som ægte nyheder kan fake news give sig ud for at have oplysning eller sandhed som det endelige mål, men reelt har de et politisk eller økonomisk mål, som de realiserer ved at fange mange menneskers opmærksomhed. At det er det egentlige mål, skjules naturligvis for modtageren.
Den øjensynlige troværdighed forsøges forstærket med seriøst klingende web-adresser, hvorfra de fingerede nyheder stammer, suppleret med yderligere ’vidnesbyrd’ i form af billed- og videomateriale, der er mere eller mindre begavet manipuleret. Det kan være ganske svært at kende forskel.
Ifølge en amerikansk undersøgelse fra analyseinstituttet Ipsos Public Affairs foretaget for Buzzfeed kunne tre ud af fire amerikanere ikke skelne mellem de reelle og fingerede nyhedshistorier, der flød i en lind strøm på nettet under præsidentvalgkampen.
Skræmmende tider
Undertitlen på nyhedsportalen The Underground Report, der handlede med fingerede nyhedshistorier, var således »rigtige nyheder, som du ikke får fra mainstreammedier«. På portalen kunne man læse, at Michelle Obama har undergået en kønsskifteoperation, at Bernie Sanders har russiske forbindelser, der kan dateres tilbage til 1960’erne, og at CNN har forbindelser til Islamisk Stat.
Nyhedsportalen blev oprettet den 21. februar 2017 af en ung mand ved navn James McDaniel bosiddende på Costa Rica. Den var en joke, og McDaniels mål var at finde ud af, hvor naive og godtroende internetbrugere kunne være. På halvanden uge fik UndergroundNewsReport.com mere end en million sidevisninger.
Hans fiktioner, fabrikationer og frie fantasier, der primært tækkedes et Trump-venligt publikum, blev både læst og delt i hobetal og fik tusinder af kommentarer, mens kun en håndfuld stillede sig kritisk over for legitimiteten af historierne. Tre uger efter lanceringen gjorde McDaniel det klart over for læserne, at det hele var en joke, og tilføjede:
»Jeg var overrasket over, at så mange i dag kan være forsætligt uvidende. Det er i sandhed skræmmende tider, når en gruppe mennesker, der råber ’FAKE NEWS’, så højt de kan, lever i, fortærer og falder i søvn til usandheder.«
Websitet vedligeholdes ikke længere og står nu som et levn til eftertiden og en påmindelse om, hvor let og hvor galt det kan gå med påvirkeligheden over for fake news.
En god forretning
Der kan i grove træk angives tre hovedgrunde til at fostre fake news og begive sig ind på markedet for denne slags pseudojournalistiske produkter: for sjov/trolling; propaganda/magtkamp; webtrafik/penge.
Fake news kan medvirke til politisk polarisering, forstærke ideologiske bolværk og loyaliteten mod ens kandidat, mistænkeliggøre modstandere og til tider sætte pressens dagsorden – alt sammen som dele af sociale, kulturelle, religiøse, ideologiske eller politiske magtkampe.
Men der kan også tjenes store summer på fingerede nyheder. Mellem august og november 2016 tjente ’Boris’ fra Veheles i Makedonien ifølge Wired Magazine op mod 16.000 dollar (svarende til omkring 106.000 danske kroner) på sine to websites, der producerede fake news i Trumps valør og favør.
Gennemsnitslønnen i Makedonien er 371 dollar (2.400 kroner) om måneden, så Boris besluttede sig for at droppe gymnasiet til fordel for den nye beskæftigelse med cirkulation af fingerede nyheder. Selv var han som de andre, der deltog i dette nye forretningseventyr, ligeglad med, om Trump vandt eller tabte valget. Han ville bare have lommepenge til en ny mobiltelefon, ure, biler og flere drinks i baren.
Den informationsmæssige infrastruktur og mulighederne for at veksle opmærksomhed i form af klik til reklamedollar, som blandt andre Google og Facebook giver mulighed for, har skabt et kraftigt økonomisk incitament til at producere og sprede fake news. Der er et indbringende marked for at bidrage til misinformation. Så længe der er dét, bliver det svært at stoppe strømmene af rygter, løgne, bullshit og fake news og den vildledning, de medfører.
Spredningspotentialet for fake news har fået særdeles gode vilkår på nettet og sociale medier. Nettet giver adgang til et potentielt stort publikum, investeringen for at komme til orde er begrænset, og der er ingen journalistiske dørvogtere på den information, som sendes i cirkulation.
Det giver gode spredningsvilkår for alt fra sandt til falsk, forvanskninger og rygter til løgn, bullshit og fingerede nyheder, og spredningen kan speedes op og målrettes ved hjælp af robotter.
Robotter, bots, er små programmer, som eksempelvis kan ligne en menneskelig Twitter-bruger, men som fuldautomatisk spreder (mis)information i netværket.
I forbindelse med det franske præsidentvalg er det eksempelvis blevet beregnet, at 11,4 procent af Twitter-trafikken for kandidat Benoit Hamon var drevet af automatiserede softwarerobotter, mens det for Emmanuel Macron gjaldt 8,9 procent, og tallet for Marine Le Pen er opgjort til 5,7 procent bot-genereret trafik.
Hvidvaskes over tid
Jo mere misinformation, der bliver cirkuleret, repeteret, finder vej til nye platforme og mediehuse hos både den autoriserede og den mere kreative presse, desto mere hvidvasket bliver den.
Der er eksempler på historier, der egentlig er startet for sjov, eller som satire, og så over tid igennem cirkulation bliver hvidvasket og delt som nyhedshistorier, for så senere at blive delt – eller refereret til i en bog – som eksempler på partipolariseret eller geopolitisk misinformation.
Betænker man strømmene af misinformation i forskellige blandingsforhold, fingerede nyheders høje niveau af social transmission og dermed spredningspotentiale – med eller uden bots – så begynder det at ligne en trussel mod demokratiet og en robust samfundsorden i øvrigt.
Den internationale sikkerhedskonference 2017, afholdt i München, udkom da også med en rapport med den sigende titel Post-Truth, Post-West, Post-Order. Et af kapitlerne har den sigende overskrift: »Dis(information): Fake It, Leak It, Spread It«
Misinformation er skadelig, fordi den virker. Og det gør den ikke kun på grund af det miljø, den spredes i. Der er psykologiske mekanismer på spil: Vi tror på det, vi gerne vil tro på.
De psykologiske mekanismer skabes ikke med mediemiljøet, men deres effekt forstærkes af det, fordi det er blevet let at finde information, som stemmer overens med ens holdninger. Det føles godt at tro på noget, som understøtter ens verdensbillede – uanset om informationen er sand eller ej.
Kombinerer man således markedet for information – der ikke nødvendigvis finder en ligevægtstilstand, hvor kun den korrekte information overlever og den dårlige forgår – med informationstidsalderens infrastruktur, økonomiske incitamentsstrukturer og menneskets psykologi, står det klart, at betingelserne for fake news aldrig har været bedre.
Vincent F. Hendricks er professor og Mads Vestergaard er ph.d.-studerende ved Center for Information og Boblestudier (CIBS), Københavns Universitet. De har netop udgivet bogen ’Fake News: Når virkeligheden taber’ på Gyldendal.
Big Brother på den ene side, Fake News på den anden. Det kan kun blive værre.
USA har lige siden WW2 spredt misinformation via CIA og betaling til utallige villige journalister/forfattere/medier rundt om i verden.
Misinformationen skulle retfærdiggøre USA's forbryderiske interventionspolitik i de lande, som USA geopolitisk havde behov for at dominere. Misinformationen fortsætter den dag i dag, hvor flertallet af befolkningerne fortsat tror, at USA intervenerer ud fra ideale grunde som demokrati og menneskerettigheder etc.
Misinformationen dækker over USA's kyniske egeninteresser i global dominans mht markeder, råstoffer og militær magt.
Nu er det altså ikke nyt, at der har været fake news. Selv i middelalderen blev der spredt mis-information, f.eks. fik jøderne ofte skylden for at have forpestet drikkevandet i byer rundt omkring i Europa - det var løgn! Ligesom det var løgn, da Martin Luther i sit anklageskrift mod jøderne sagde alle mere eller mindre modbydelige ting om dem :( - og det var også løgn! da kristne mennesker igennem mange påstod, at jøderne brugte kristnes småbørns blod i deres religiøse ritualer....! Løgn var det. Og løgn er det!
Derudover er det her også værd at bemærke: skal man have folk til at gå i krig må staten lyve for befolkningen...
Karsten Aaen, det nye er, at hvor man før i tiden skulle gøre en indsats for at få information, får man den i dag smidt i hovedet. Det er ikke længere et spørgmål om at vælge til, men om at vælge fra; for 400 år siden var den samlede informationsmængde ikke større, end at et velbegavet menneske i løbet af sit liv kunne opnå at blive polyhistor, altså at vide (næsten) alt om (næsten) alt. Det er fuldstændig udelukket i vore dage, ikke engang specialister inden for snævre emnenområder tør påstå at de er "eksperter" og ved alt, hvad der er værd at vide på det givne felt.
Kodeordet i Hendricks' og Vestergaards skriv er, så vidt jeg kan se, at vi kun har så og så meget opmærksomhed til rådighed, da der kun er 24 timer i døgnet, hvorfor det bliver vigtigt at afgøre, hvad vi ønsker at investere vores opmærksomhed i, da der er tale om en knap ressource.
For de minutter, der spildteså at diskutere, hvor mange mennesker der var til stede ved Trumps præsidentindsættelse, kan ikke bruges på at indhente lødig information om USAs krigsførelse i fjerne lande.
Den meget larmende amerikanske kritik af Trump er fuldt forståelig, men så går tiden med det; måske kunne den have været bedre brugt på at sætte sig ind i grundlaget for, at det overhovedet er muligt at en kandidat kan tabe "the public vote" og alligevel blive præsident. Er det udtryk for folkestyre?
Bare for at nævne et par eksempler.
Når selv regeringsmedlemmer og højt gagerede embedsmænd lyver for åbent tæppe er det intet under,at folk er villige til at tro på konstruerede 'nyheder'.
Vi har i sandhed brug for en vågen,kritisk og upartisk presse og journaliststand.
Har vi den!
Det eneste nye er, at det ikke længere kun er magthaverne, som har monopol på at sprede fake news, som Sahra Wagenknecht fra die Linke i Tyskland fornylig sagde...
Magthaverne er bange for at tabe sit monopol på mis-/information, sit voldsmonopol, sin magt på andre områder, og magten i det hele taget.
det interessante ved sandheden er at uanset hvor mange løgne, der bliver fortalt vil sandheden være det eneste, der står tilbage til sidst. Sandheden er...og bliver ved med at være. Måske det var hvad Jesus mente med at sandheden er vejen til livet.
En verden uden ’fake news’ ville være en verden uden krige. Den ville ikke fungere for den vestlige imperialisme.
Hvis de vestlige lande ikke proppede sine befolkninger med skrøner, usandheder, propaganda og ’fake news’ om de påståede fjender, som vi i Vesten står overfor - så kan man ikke opnå den krigsophidselse, der er nødvendig.
Derfor fordres vi i disse måneder med ’fake news’ om Venezuela, om hvad der sker i Syrien og Iran.
For få år siden var det ”fake news” om Jugoslavien, Afghanistan, Irak og Libyen, der skulle berede menneskene i Vesten på imperialistiske angreb på disse lande.
Medierne kolporteret kritikløst imperialismens propaganda. Den groteske og absurde dæmonisering af Rusland og Putin er vor tids mest tydelige eksempel på desinformationen og ”fake news”.
Nej, begrebet fake news er ikke nyt. Jounalisten Jon Rappaport har i årevis kørt sin blog nomorefakenews.
FAKE NEWS = mainstream media. Dette prædikat bryder MSM sig ikke om så de har nu travlt med at ændre FAKE NEWS = falske nyheder.