Læserbrev

Sengepraktik er tortur

Debat
11. august 2017

I sit læserbrev i Information den 7. august (»Ja tak til dialog«) beskæftiger Anna Mee Allerslev sig igen med Jan Hobys kritik af jobcentermedarbejderne frem for med Københavns Kommunes praksis i sager om tildeling af førtidspension.

Hvis man skal følge hendes opfordring om at rette sin kritik mod politikerne, kan hun måske forklare, hvorfor hun dels har forsvaret sig med at være tvunget af lovgivningen, og dels, når det er blevet påpeget, at andre kommuner tildeler flere førtidspensioner, har svaret, at det viser, at lovgivningen er flertydig. Så er Københavns Kommune vel heller ikke på forhånd udelukket fra at prøve at imødekomme flere ansøgninger om pension?

Allerslev forklarer syge borgeres verbale angreb på medarbejderne med, at borgerne er ulykkelige og frustrerede over deres situation og råber i afmagt. Bør kommunen ikke gøre alt, hvad der er muligt, for ikke at sætte dem i en situation, hvor de er afmægtige, ulykkelige og frustrerede? Er deres reaktion ikke både naturlig og rimelig? Og bør medarbejderne ikke sige fra over for behandlingen af borgerne?

Hvad Jan Hobys sammenligning angår, har han jo ikke påstået, at jobcentrenes medarbejdere er nazister eller sadister; hvad han gjorde opmærksom på var netop, at man ikke kan forholde sig tavs med henvisning til, at man bare passer sit job, når det indebærer, at borgere udsættes for en klart urimelig og umenneskelig behandling, så meget mere som sagsbehandlerne skal være loyale over for borgerne frem for politikerne.

’Sengepraktik’, hvor meget syge mennesker kan lægge sig med korte mellemrum, når de får stærke smerter af det arbejde, de skal afprøve, for at få afgjort, om de kan pålægges en minimal ugentlig arbejdstid, kan vel reelt sidestilles med tortur. De medarbejdere på jobcentrene, der tier i stedet for at støtte borgernes protester, kan ikke undskylde sig med blot at handle efter ordre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Anna Mee Allerslevs forsøg på at spinne debatten og frikøbe sig selv og Københavns kommune for medansvar for de tortur-lignende forhold i deres såkaldte beskæftigelsesindsats, er for længst gennemskuet.