Læserbrev

To skridt frem og ét tilbage for kampen mod menneskehandel

Debat
2. august 2017

For første gang anvendes de nye regler fra 2013, hvor ofre for menneskehandel bliver tilbudt beskyttelse og midlertidigt ophold i Danmark til gengæld for deres bidrag til at efterforske bagmændene. Det fremhæver det amerikanske udenrigsministerium, som monitorerer den globale indsats mod menneskehandel, og som hvert år uddeler ris og ros til en lang række lande, herunder Danmark.

Vores amerikanske allierede roser ligeledes Danmark for at afsætte økonomiske midler til at forsætte indsatsen mod menneskehandel – også efter udløbet af den nuværende handlingsplan i 2018. Det er to mindre, men nævneværdige, fremskridt.

Den politiske prioritering af politiets ressourcer til grænsekontrol i forbindelse med flygtningekrisen bliver til gengæld fremhævet som et kritisk forhold, som de facto har bidraget til, at politiet har efterforsket under halvt så mange menneskehandelsrelaterede sager i 2016 (25) sammenlignet med 2015 (58). Det er et synligt tilbageskridt.

Samlet set er fremskridtet således til at overse. Fonden Safe and Alive og en række andre NGO´ers ambition om et Danmark uden menneske- og kvindehandel har stadig lange udsigter, selv om ledende internationale eksperter har betonet, at stort set ingen lande har bedre forudsætninger for at udrydde menneskehandel nationalt end netop vores lille velstående, veldrevne og gennemregulerede land.

En væsentlig del af forklaringen findes længere nede i State Departments årlige Trafficking in Persons-rapport, som traditionen tro blev publiceret her i sommer uden den store mediebevågenhed. Her fastholder man nemlig den hårde og mangeårige kritik af Danmark for fortsat i praksis at prioritere ofrenes status som ulovlige indvandrere højere end hensynet til deres status som ofre for en alvorlig forbrydelse.

Det betyder, at for eksempel tvangsprostituerede kvinder fortsat ofte fængsles og smides ud af landet, inden sagerne kan efterforskes, hvilket både efterlader ofrene sårbare, forhindrer retsforfølgelsen af bagmændene og gør sexslaveri til en lukrativ og næsten risikofri kriminel aktivitet for de virkelige bagmænd.

David Munis Zepernick er bestyrelsesformand i Fonden Safe and Alive.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her