Læserbrev

Dyrenes Beskyttelse sylter fakta

23. september 2017

Dyrenes Beskyttelses brug af udtryk som uanstændige produktionsforhold, fabrik og specialisering om den danske svineproduktion i et læserbrev i Information den 11. september (»Svinevelfærd i syltekrukke«) ligner et forsøg på at tegne et fjendebillede af os svineproducenter som ufølsomme væsner.

Jeg anerkender, at det er en intelligent måde at sætte os i et dårligt lys på, men jeg anerkender ikke, at det er fakta. Vi og vores ansatte står hver morgen op for at passe de danske grise bedst muligt.

Desværre forsøger Dyrenes Beskyttelse at lægge os ord i munden – for eksempel ved at påstå, at vi har fabrikken som forbillede. Fakta er, at vores stalde har mere løsdrift end nogensinde før, hygiejneforholdene er kraftigt forbedrede for både grise og mennesker, og miljøbelastningen er den laveste i hele verden.

Således er vores udvikling med til at forbedre forholdene hos rigtig mange grise i hele verden, og det er vi faktisk stolte af.

Danske svineproducenter har et Specifik Patogen Frit-sundhedssystem, hygiejneprocedurer og en indretning af vores stalde, som betyder, at vi kan beskytte vores grise over for sygdomme på en naturlig måde. Derfor har vi et af verdens laveste antibiotikaforbrug. Det viser EU’s statistik den ene gang efter den anden.

Dyrenes Beskyttelse har desværre benyttet enhver lejlighed til at tage afstand fra Dan Jørgensen (S) og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsens (V) »hjerteordning«, som skal øge forbrugernes oplysninger om dyrevelfærdsniveauet og give mulighed for at vælge kød fra grise med hele haler, mere plads og mere halm – præcis som Dyrenes Beskyttelse ønsker. Det er altså dobbeltmoral, så det batter.

Afslutningsvis kan jeg nævne, at mange af mine kolleger er klar til at levere flere velfærdsgrise og også grise opvokset uden antibiotika – men danskernes efterspørgsel mangler.

Henrik Mortensen er formand for Danske Svineproducenter

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Børge Neiiendam

Jeg ved ikke om Henrik Mortensen arbejder i en svinestald nu, men ihvertfald er han formand for svineproducenterne. Så ved han også godt hvor flere og flere forbrugere har flyttet deres fokus hen - han nævner direkte at vi forbrugere mangler at levere den efterspørgsel han og hans medlemmer savner. Økosvin mangler mig bekendt ikke reel efterspørgsel.

Mon det kan bero på den viden vi forbrugere har fået, om blandt ander MRSA, som op imod 90% af svinebestætningerne er smittet med ? Mon det kan bero på fotos og videoer af stalde med fikserede søer, med et mylder af smågrise under sig, som tages for tidligt fra søerne, i den hellige økonomis navn ? Mon det også kan bero på halekuperinger og kastrations metoder ? Mon det tillige kan bero på jeres erhvervs fantasiløse manglende evne til at lytte til forbrugernes stigende behov for sund mad ? Kan det også skyldes Axelborgs reaktionære holdning til omstilling og pesticidfri produktionsmetoder og dyrkning ? Tror i for meget på at Politikere over tid, altid vil holde hånden under jeres besynderlige sundhedsskadelige adfærd, fordi i ønsker at bilde Danmark ind, at jeres milliardeksport er en hellig gris i sin nuværende form ?

Det ville klæde jer på organisationsplan at sadle hurtigere om end i gør nu. Mange landmænd vil gerne omstille. Og hele verden vil stå i kø for at købe sunde svin fra jer, i har jo allerede salgskanalerne.

Dyr er blevet til noget man "laver".
Køer, svin, kyllinger, mink, laks og ørreder...etc.
Det er sgu´ da sygt, som levende væsner behandles i DK.
Vort moderne dyresyn hører hjemme på historiens mødding!
Th

Eva Schwanenflügel og Børge Neiiendam anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Alene ordet 'producent' er en fabriks-glose, og således underminerer den retorik ethvert forsvar for de nuværende og uhyrlige tilstande, svineproducenter producerer!

Jeg hæfter mig ved den afsluttende bemærkning:
"Afslutningsvis kan jeg nævne, at mange af mine kolleger er klar til at levere flere velfærdsgrise og også grise opvokset uden antibiotika – men danskernes efterspørgsel mangler."
Som forbrugere kan vi få stor indflydele - hvis vi vil.
Men vil vi? ;-)

Eva Schwanenflügel

Arne Thomsen, tror gerne enhver dansker gerne vil have ordentlige dyreforhold, men mange har desværre ikke råd til de dyrere varer. Kontanthjælpsloftet og 225-timers reglen forringer yderligere økologisk tænkning. Mange har betænkelig svært ved at købe den daglige grød.