Læserbrev

Gamle falske nyheder om apati

Debat
8. september 2017

I Informations artikel om gadevold (»Gadevolden udstiller det værste og det bedste i mennesket«, 2. september) gentages den falske historie om, at 38 vidner skulle have overværet mordet på Kitty Genovese, uden at nogen tilkaldte politiet eller kom offeret til undsætning.

Det har for længst vist sig at være falske nyheder, som New York Times dengang bragte, og historien er for længst dementeret – også af New York Times selv. Der var to og ikke tre overfald, som avisen oprindeligt skrev, og man erkendte også, at påstanden om 38 vidner til overfaldene er stærkt overdrevet.

I en artikel fra 2006 i American Heritage (2006, Vol. 57, Issue 5) anslår man, at seks, måske syv vidner, overværede forskellige dele af det første overfald, som flere af vidnerne opfattede som en fuldemandsskænderi. Der var ingen vidner til det samlede forløb, og kun et vidne var klar over, at offeret var ramt af knivstik allerede ved første overfald. Formentlig var også kun et vidne opmærksom på det andet og måske dødelige overfald, blandt andet fordi dette fandt sted inden døre. Politiet blev faktisk alarmeret af mindst to af vidnerne.

Det er også dokumenteret – blandt andet i filmen ’The Witness’, som offerets broder har lavet om begivenheden – at det sårede offer fik hjælp af en beboer i den ejendom, hvor det sidste overfald fandt sted. Der var altså hverken tale om 38 vidner eller vidner, som intet gjorde, og som lod offeret dø uden at yde hende hjælp.

Falske nyheder har det med at sætte sig fast, fordi dementierne sjældent er ligeså spektakulære som de falske nyheder – også selvom disse er mere end 53 år gamle.

Svar: Det er siden hen blevet diskuteret, om der virkelig var 38 vidner, og vi kan ikke vide, hvor mange, der hørte/så noget. Vi burde derfor ikke have sat et præcist tal på. MoTi-redaktionen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her