Læserbrev

Genindfør formueskatten

Debat
9. september 2017

Vi bør i tråd med den franske økonom Thomas Pikettys anbefalinger inddrage formue og arv i skattebasen, hvis den stigende økonomiske ulighed skal bremses.

Formuerne er endnu mere skævt fordelte end indkomsterne, og det giver bedre mening at måle folks rigdom på formuen end på indkomsten. Formuerne er nemlig mange gange større end indkomsterne, og en formueskat på blot én procent pr. år af samtlige nettoformuer i Danmark over én million kroner giver et provenu, der er større end det dobbelte af regeringens aktuelle forslag til skattelettelser.

En formueskat indebærer samtidig en forenkling med ensartet beskatning af alle formuer fra huse og biler til aktier, obligationer og indeståender på almindelige bankkonti. Det er så heldigt, at de mest betydningsfulde aktiver og passiver allerede i dag er registreret i SKAT og opgøres én gang årligt.

Samtidig er beskatningsprocenten så lav, at skattesnyderi bliver langt mindre attraktivt end under de nugældende skattelove med meget højere satser. Med en formueskat kan vi se enden på den stigning i den økonomiske ulighed, som vi har set vokse frem siden finanskrisen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her