Læserbrev

Giv kommunerne en ’fingrene væk’-reform

Debat
23. september 2017

Socialdemokratiet har bebudet en ’fingrene væk’-reform af den offentlige sektor, så ansatte får større frihed til selv at tilrettelægge deres arbejde. Der skal bruges mere tid på borgernær service og mindre tid på kontrol, skemaer og afkrydsninger.

Jeg kunne ønske mig, at vi også fik en ’fingrene væk’-reform i forhold til økonomien i kommunerne. Siden Folketinget fra 2009 indførte sanktioner mod overskridelse af de kommunale budgetter, har kommunerne haft et underforbrug. De penge, vi politikere afsætter til velfærd, bliver simpelthen ikke brugt.

Forklaringen er simpel: Når kommunerne straffes med dummebøder, hver gang der bruges en 50-øre mere end budgetteret, får lederne indprentet, at budgettet for enhver pris skal overholdes. Derfor holder de sig på den sikre side og ender typisk med et underforbrug. Når den adfærd gør sig gældende på alle vuggestuer, skoler, biblioteker og plejecentre over hele landet, summer det sig op.

Resultatet er, at vi siden 2010 har set et historisk stort fald i de kommunale serviceudgifter og i den kommunale beskæftigelse. Bare de seneste fem år er der kommet 15.000 færre fuldtidsbeskæftigede i kommunerne.

Det er man glad for i borgerlige kredse, hvor man ser det som et mål at gøre den offentlige sektor mindre. Og når kommunerne bruger færre penge, har landspolitikerne et større råderum, de kan dele ud af.

Flere gange har vi derfor set absurde forløb, hvor kommunerne i deres budgetlægning gennemgår hårde besparelser på ældreområdet, hvorefter vi få måneder senere får en mindre del af pengene tilbage i form af øremærkede bevillinger på finansloven.

Men er der reelt noget at være glad for? Ikke hvis man hylder det kommunale selvstyre, hvor servicen til borgerne besluttes så tæt på borgeren som muligt. Og hvis man ser positivt på velfærdssamfundet og den offentlige sektor, kan jeg slet ikke se nogen grund til begejstring.

Vi har gennem snart et årti været vidne til historisk store nedskæringer i den borgernære velfærd: Tusindvis af ældre er blevet revisiteret og har fået frataget en del af deres hjemmehjælp. Nedslidte veje, cykelstier, skoler og andre kommunale bygninger trænger til en kærlig hånd.

De rigide regler blev vedtaget i en tid, hvor Danmark var ramt af en hård økonomisk krise. Nu er vi godt på vej ud af krisen, vi har pæn økonomisk vækst, og privatforbruget stiger.

Var det så ikke på tide, at vi slækker den ekstremt stramme styring af kommunernes økonomi og giver plads til, at de mindste børn, skoleeleverne, de ældre og de syge får del i opsvinget og de bedre tider?

Sine Heltberg er rådmand (S) på Frederiksberg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her