Læserbrev

Ja til et frit Kurdistan

Debat
25. september 2017

Information bragte den 20. september en meget negativ og ensidig artikel om den vejledende folkeafstemning om et frit Kurdistan den 25. september.

Artiklen handler mest om dansk-kurderen Farhad Sangawi, der har været udsat for en forfærdelig og uacceptabel kidnapning med trusler om henrettelse, angiveligt fordi Sangawi er modstander af folkeafstemningen. Artiklen handler desværre ikke ret meget om selve folkeafstemningen, og hvad den går ud på.

30 til 40 millioner kurdere har siden Første Verdenskrig været tvunget til at indordne sig som mindretal i diktatoriske stater som Tyrkiet, Iran, Irak og Syrien. Lige siden har kurderne aktivt, politisk og væbnet kæmpet for territorial og kulturel selvstændighed og selvbestemmelse.

Lige siden er kurderne blevet slagtet og undertrykt af disse despotiske regimer og med vestens accept. Ikke fordi Vesten hader kurderne, men fordi Kurdistan har en af Mellemøstens største oliereserver, og fordi Eufrat og Tigris’ enorme livsvigtige vandmængder flyder igennem Kurdistan.

En vejledende folkeafstemning, hvor ja-stemmeprocenten formentlig vil være omkring 90 procent, vil være et klart udtryk for, at kurderne nu har fået nok af undertrykkelsen og nok af det internationale samfunds passivitet.

Selv om afstemningen kun finder sted i Sydkurdistan (Irak), så ville udfaldet nok være det samme i de tre andre regioner.

Folkeafstemningen vil gøre det tydeligt over for omverdenen, at det er alvor, at der tages internationale initiativer til at støtte op om selvstændighed for kurderne.

Pernille Frahm, tidligere medlem af Folketinget (SF), og Villo Sigurdsson, tidligere borgmester (VS) i Københavns Kommune

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

John Christensen

Hørt!

Charlotte Svensgaard

At oprette et Kurdistan er et på forhånd dødsdømt projekt.
Kurdere har dybest set kun det tilfælles at de kalder sig kurdere og intet andet. Hverken sprog, geografi, historie, kultur, og slet ikke religion, er en fællesnævner.
Endvidere viser al historie, også nyere historie, at det at oprette nye "kunstige" lande eller regioner kun giver (yderligere) problemer og konflikter, og det er vel næppe det man ønsker på sigt...

Johnny Winther Ronnenberg

Der er nok ikke nogen nogen vej ud af en nyopdeling af hele mellemøsten og det skal ikke være op til USA, russerne er eller kineserne at diktere hvordan, det bør være FN samlet der står for det, men hvis det skal virke, så skal de store lande fratages vetoretten så hver nation har en stemme.