Læserbrev

Vi skal have alle kræfter i spil på genbrugsområdet

Debat
6. september 2017

I Enhedslisten vil vi løfte genbrug til et helt nyt niveau. For potentialet er enormt. Alt for mange brugbare produkter ender på genbrugspladsen. Og er det først endt der, så ryger en stor del videre på forbrændingen.

Men hvorfor skal møbler, byggematerialer, værktøj og andet på forbrændingen, når andre kan få gavn af det? Vi foreslår i Enhedslisten, at kommunerne skal sætte turbo på den grønne omstilling gennem genbrug og ved at reparere og give kasserede produkter nyt liv.

Jeg blev overrasket, da Helle Christensen, chef for Kirkens Korshær, den 29. august 2017 skriver i et læserbrev i Information, at hun ikke ønsker, at kommunerne sætter turbo på genbruget og den grønne omstilling.

For hvorfor skal genbrug være en niche for de få? Vi står foran en gigantisk grøn omstilling, hvor vi skal gøre genbrug til normen.

Det kræver, at vi får meget større genbrugsmuskler. Og det kan vi kun sikre ved at få alle aktører på banen.

De humanitære organisationer spiller en afgørende rolle for at sikre genbrug i Danmark. Det er både til gavn for miljøet, og det sikrer penge til vigtigt humanitært arbejde. Et arbejde, vi i Enhedslisten værdsætter utrolig højt og som selvfølgelig skal fortsætte. Men vi skal op i et meget højere gear.

Der har aldrig været flere humanitære genbrugsbutikker i Danmark. Og de har aldrig før tjent så mange penge som nu. Flere organisationer melder om årlige tocifrede millionoverskud på genbrug. Men på trods af humanitære organisationers og mange private aktørers kæmpe indsats i forhold til genbrug er vi på ingen måde i mål.

Eksempelvis lander der årligt mellem 22.000 og 27.000 ton tøj og husholdningstekstiler i vores skraldespande. Cirka 60 procent af tekstilerne er egnet til direkte genbrug. Ser vi på sådan noget som byggematerialer, er der slet ikke udbygget et ordentligt genbrugssystem, der kan sikre, at værdifulde byggematerialer genbruges.

De humanitære organisationers arbejde med genbrug kan altså ikke stå alene. Kommunerne kan virkelig sætte turbo på genbruget, for det giver god mening at kunne aflevere møbler, værktøj og byggematerialer, der fortsat kan have værdi, hvis de blot bliver rengjort eller repareret, hvor vi i forvejen kommer af med vores affald – på genbrugspladsen. Det er oplagt at oprette kommunale genbrugsbutikker på genbrugspladserne, der kan opsamle produkter, der egner sig til genbrug, let kan repareres eller som kan bruges på en helt anden måde.

Og gerne i et samarbejde med humanitære organisationer, som vi ser det i Skanderborg Kommune, hvor Renosyd samarbejder med en række humanitære organisationer om indsamling af genbrugsting, fælles kampagner og erfaringsudveksling. Et samarbejde, som sikrer, at værdifulde ressourcer udnyttes bedst muligt.

Vi har brug for alle kræfter – både kommunerne og de humanitære organisationer. Så kan vi for alvor sætte turbo på genbruget og den grønne omstilling.

Maria Reumert Gjerding er miljøordfører for Enhedslisten

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Fuldstændig enig med dig, Maria Reumert Gjerding. Og der vil vel også være masser af arbejdspladser i at sætte genanvendelse højere i system?