Læserbrev

Nedprioritering af sundhedsvæsenet er grotesk

Debat
5. september 2017

Jeg har en af de biler, som økonomiminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) nok ville anse som grotesk lille. En af de biler vi har for mange af i Danmark, som han gav udtryk for i Deadline den 29. august. Nok kan den ikke rumme alle børn i en sammenbragt familie, men grotesk? Jeg mener nu, at ordet grotesk bedre beskriver, hvordan regeringen vil prioritere skatte- og afgiftslettelser frem for at investere i vores sundhedsvæsen!

Ammitzbøll argumenterer for, at det er til gavn for samfundet, at den enkelte kan få en sikrere og større bil. Jeg mener, at de penge kunne skabe mere sikkerhed, gavn og glæde i sundhedsvæsenet.

Her står vi i en situation, hvor der bliver skåret ned og fyret medarbejdere, og derfor har vores sygeplejersker eksempelvis ikke tid nok til at give patienterne den nødvendige behandling. Det betyder altså en hel del for både patientsikkerheden og sygeplejerskernes arbejdsglæde.

I forhold til netop arbejdsglæde er mange sygeplejersker så pressede, at de ikke får holdt pauser og ikke har tid til at drøfte faglige spørgsmål med kolleger. Tilbage i 2012 blev det i rapporten Psykisk arbejdsmiljø blandt sygeplejersker slået fast, at der var brug for at forbedre sygeplejerskernes arbejdsmiljø og trivsel.

Vi ved, at det går ud over patientsikkerheden, når sygeplejen er under pres, og patienters dødelighed stiger også i takt med manglende sygepleje. Til sammenligning med den danske regerings prioriteringer har sundhedssektoren i Californien indført ved lov, at hver sygeplejerske ikke må have flere end fem patienter at pleje. Resultatet er en markant lavere dødelighed blandt patienterne 10 år senere.

At jeg og mange andre danskere har en lille bil, er ikke grotesk – det er derimod regeringens prioriteringer.

Dorthe Boe Danbjørg er sygeplejerske.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her